Mark Gitenstein în Wall Street Journal: România are șansa unei schimbări de durată

Mark Gitenstein în Wall Street Journal: România are șansa unei schimbări de durată

România și întreaga lume au fost uluite de victoria lui Klaus Iohannis la scrutinul prezidențial de la 16 noiembrie din România, iar aceste alegeri reprezintă o schimbare fundamentală în ceea ce privește direcția politicii din România și, să sperăm, un punct de cotitură spre Occident, democrație, statul de drept și transparență, comentează fostul ambasador american în România, Mark Gitenstein, într-un articol apărut joi la rubrica Opinii a publicației Wall Street Journal.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES FOTO

"O luptă titanică se desfășoară în România de la Revoluția din 1989. Pe de o parte, există forțele schimbării și reformei, încurajate de Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și diplomații occidentali. De cealaltă parte, există oligarhii și baronii politici, cu mize care vizează doar o schimbare parțială a stării de fapt", a scris Gitenstein.

El a mai atras atenția că, deși România a aderat la NATO în 2004 și la Uniunea Europeană în 2007, "reformele adoptate pentru a garanta aderarea nu par să fi fost implementate cu adevărat".

Gitenstein trece în revistă evenimentele de pe scena politică din România din 2012 și reacțiile prompte venite din SUA, UE și din partea cancelarului german Angela Merkel, "care au culminat cu o listă de cerințe specifice pentru România din partea UE, printre care interdicția de implicare în activitatea procurorilor anticorupție, de grațiere a celor condamnați pentru corupție și de amestec în activitatea Curții Constituționale care superviza referendumul de ratificare a suspendării președintelui".

"Ponta, abia ales la acel moment, a urmat aceste dictate și a întors țara de pe marginea prăpastiei. Însă a fost îngrijorător că reformele în România au fost atât de dependente de presiunea din exterior. Reformele, o democrație funcțională și piața liberă vor fi sustenabile doar dacă sunt pe deplin îmbrățișate de poporul român", a mai scris fostul ambasador american în România.

"Alegerile din această lună sugerează că acest moment este posibil să fi venit. Iohannis a candidat cu o platformă de lege și ordine și anticorupție. A îmbrățișat pe deplin agenda Monicăi Macovei, (...) care a inclus angajamente specifice de neamestec în activitatea Direcției Naționale Anticorupție, de transparență în numirea procurorilor anticorupție și de a nu slăbi Codul Penal în ceea ce privește anticorupția și de a ridica rapid imunitatea parlamentară pentru oficialii puși sub acuzare", a precizat fostul ambasador.

"La două zile după alegeri, Parlamentul — controlat în continuare cu o largă majoritate de partidul lui Ponta — a votat pentru retragerea controversatului proiect de lege privind amnistierea celor condamnați pentru corupție", a adăugat Gitenstein, subliniind că nu "Occidentul a adus această schimbare, ci românii'. "După cum mi-au spus mulți dintre ei în săptămâna alegerilor, au fost în sfârșit mândri că sunt români", a scris el.

Acest lucru are implicații semnificative pe fondul acțiunilor Rusiei în regiune și a îngrijorărilor că țări precum Ungaria par să fie dispuse să ajungă la o înțelegere cu Kremlinul pe tema influenței rusești. "Democrația liberală este bine mersi în România. Însă este esențial ca aceste milioane de tineri votanți români să-și mențină în continuare puterea și ca domnii Iohannis și Ponta să lucreze împreună pentru a continua consolidarea statului de drept", a adăugat Gitenstein.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Gabriela Ionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...