MINCINOS/Klaus Iohannis s-a SUCIT: Acum spune că România poate gestiona ușor 4.837 de refugiați. În urmă cu două săptămâni spunea că Romania nu are capacitatea să integreze mai mult de 1.785 de refugiați

MINCINOS/Klaus Iohannis s-a SUCIT: Acum spune că România poate gestiona ușor 4.837 de refugiați. În urmă cu două săptămâni spunea că Romania nu are capacitatea să integreze mai mult de 1.785 de refugiați

Problema refugiatilor "poate fi gestionata usor de Romania", a declarat miercuri presedintele Klaus Iohannis inaintea plecarii la Consiliul European, referindu-se la cota obligatorie de refugiati impusa Romaniei prin votul din Consiliul JAI de ieri, de 4.837. Iohannis si-a schimbat pozitia fata de declaratia din 7 septembrie, cand spunea ca Romania nu are capacitatea sa integreze in societate mai mult de 1.785 de refugiati. Desi Consiliul JAI de ieri a votat cote obligatorii pentru fiecare tara din UE, Iohannis a insistat ca "pozitia Romaniei ramane in continuare una de participare voluntara. Nu cred ca aceste cote obligatorii reprezinta o solutie".

Iohannis a precizat ca "aceasta decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta azi in Consiliul European. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, care e competent pe aceasta chestiune, si nu are nevoie de revotare sau validare in Consiliul European." Seful statului a mai spus ca "Numarul de refugiati nu e mare, si nu trebuie sa-i primim pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani, cel mai probabil intr-un an."

Presedintele a spus ca este datoria Guvernului sa gestioneze refugiatii pe care Romania ii va primi ca urmare a deciziei luate ieri in Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), unde tara noastra s-a impotrivit fara succes la vot cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeana. Alaturi de Romania au mai votat impotriva cotelor obligatorii Ungaria, Cehia si Slovacia.

Potrivit deciziei din Consiliul JAI, Romaniei i-au fost alocati 2.475 de refugiati, care se adauga celor 1.785 deja acceptati voluntar, ceea ce duce la un total 4.837 de refugiati. Alti 54.000 de refugiati urmeaza sa fie distribuiti conform aceleiasi formule dupa o propunere in acest sens facuta de Comisia Europeana si aprobata de Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne, ceea ce va duce probabil la un total final pentru Romania de 6.351 de refugiati.

Declaratiile lui Klaus Iohannis:

Azi voi participa de la ora 18 la sedinta informala a Consiliului European. Presedintele Tusk a convocat intalnirea pentru a discuta chestiunea migratiei.

Se doreste discutarea modalitatilor de prevenire, cum pot fi ajutate tarile de unde vin refugiatii sau migrantii, ce se poate face pentru a ajuta refugiatii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni migratia spre UE.

Voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinearea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte Consilii.

A doua chestiune este legata de Consiliul JAI de ieri. Dupa cum stiti, decizia Consiliului JAI pentru relocarea a 120.000 de refugiati a fost adoptata. Romanjia ar urma sa primeasca in jur de 2.400 de persoane, adaugat la persoanele ce ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare anuntate in cursul verii.

Regret ca aceasta decizie, in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri, s-a luat prin vot majoritar. Nu cred ca impunerea cotelor obligatorii prin vot majoritar rezolva problema.

Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti.

Deja aseara au inceput sa apara tot felul de opinii. Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului, conform legislatiei, intarit de decizia CSAT.

Cotele obligatorii au fost refuzate de Romania inca din martie. Am sustinut pozitia Romaniei de participare voluntara.

Dupa cum stiti, Parlamentul a fost informat si pe calea normala de catre consilierul pe afaceri europene, dar si de mine, in alocutiunea de zilele trecute. Parlamentul nu da mandate pe aceste chestiuni.

Aceste decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta azi in Consiliul European. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, care e competent pe aceasta chestiune, si nu are nevoie de revotare sau validare in Consiliul European.

Inteleg ca sint tari care vor sa conteste decizia, vopm astepta sa vedem rezultatul acestor contestari.

Numarul de refugiati nu e mare, si nu trebuie sa-i primit pe acesti refugiati in urmatoarele saptamani, cel mai probabil intr-un an.

Problema poate fi gestionata usor de Romania.

Pozitia noastra ramane in continuare una de participare voluntara. Nu cred ca aceste cote reprezinta o solutie.

Dupa Consiliul European din aceasta seara voi pleca la New York. Voi participa la Adunarea Generala ONU. ONU sarbatoreste anul acesta 70 de ani de la infiintare.

La ONU au loc o serie de summit-uri importante. Eu voi participa la mai mutle summituri si voi participa la intilnirea care va adopta Agenda 2030 pentru devoltare durabila.

E un angajament al sefilor de stat si de guvern.

Voi participa, ca sa dau citeva exemple, la invitatia presedintelui SUA la summitul dedicat contracararii ISIS, la summitul pentru egalitatea de gen coorganizat de presedintele Chinei si de secretarul general ONU.

Prezenta mea la New York imi va da ocazia sa am intilniri bilaterale cu mai multi sefi de state si voi comunica si continutul lor.

Voi avea deosebita placere ca in marja deplasarii sa am o intilnire cu vicepresedintele Joe Biden la Casa Alba. Aceasta prima intilnire oficiala va fi fundamentata pe obiectivul intaririi parteneriatului strategic intre Romania si SUA.

Intrebare: Ce veti incerca sa obtineti la Consiliul Europeana?
Raspuns: Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migratiei. Nu vom discuta aderarea la Schengen cu aceasta ocazie. In ce priveste alocarile bugetare, vom primi 6.000 de euro de la UE pentru fiecare refugiat. Este important de stiut: Romania nu e impotriva primirii refugiatilor, noi am fost de acord sa primi refugiati in limita resurselor noastre. Ceea ce nu ni s-a parut oportun e calcul pe baza de cote obligatorii, care nu tine cont aproape deloc de realitatile din fiecare stat membru. Recomandarea mea catre Guvern va fi sa gaseasca caile cele mai bune pentru a gestiona refugiatii. Sint convins ca se gasesc usor cai bune.

Q: Cehia a anuntat ca va contesta. Intentionam sa contestam si noi la Curtea Europeana de Justitie?
A: Vor fi voci care vor dori sa-si exprime punctul de vedere. Eu imi voi exprima nemultumirea fata de modul in care s-a procedat, pentru ca s-a fortat un vot. Insa problema care se va pune nu e de a rediscuta aceasta chestiune, ci de a discuta solutii mai profunde, care vizeaza tarile de unde provin refugiatii.

Q: Ati luat in calcul sa-i permiteti premierului sa mearga la Consiliul European?
A: Nu vreau sa comentez declaratia premierului, mi se pare o abordare fundamental deplasata.

Q: Pe ce criterii vor fi alesi refugiatii care vin in Romania, fata de cei care merg in Germania?
A: Nu s-a discutat in nici un fel o selectie a refugiatilor. Procedura trebuie detaliata de cei care se ocupa de aceasta chestiune.

Q: Spuneati ca in realitate numarul de refugiati nu e mare. Inseamna ca Romania va fi de acord?
A: Asteptam clarificari. Acest numar de refugiati poate fi usor gestionat de Romania.

Q: Ce asteptari aveti de la motiunea de cenzura?
A: Nu sint implicat deloc in motiune si nici in negocierile dintre partide. Dar ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea. Romania are un premier trimis in judecata, suntem unici in sensul negativ.


Q: Saptamana trecuta spuneati ca marea problema e integrarea refugiatilor. Cum se va rezolva?
A: Nu ne-am trezit, ca am aflat cu totii de la televizor

Q: Construim noi tabere pentru refugiati?
A: Va va putea raspunde probabil guvernul. Insa nu va fi nevoie sa se construiasca foarte multe locuri suplimentare, pentru ca refugiatii sint trimis in alte parte din centrele de primire. Pe parcurs vin altii. E un proces dinamic si cei care vor gestiona efectiv vor veni sau nu cu propuneri de extindere. Dupa parerea mea nu e o problema complicata.

Q: Va rog sa comentati conflictul intre Ungaria si Romania. Guvernul a gestionat bine schimbul de replici?
A: Eu cred ca ar fi fost mai indicata o mai mare retinere de ambele parti. Nu consider ca se rezolva ceva prin astfel de replici, ba dimpotriva se complica relatiile. Dialogul a fost in afara cadrului uzual diplomatic.

Q: Intrebat despre declaratiile lui Victor Ponta referitoarea la participarea primului ministru la Consiliul European:
A: Acest prim-ministru nu va participa niciodata la Consiliul European.

A: Intrebat despre declaratiile lui Lazar Comanescu, consilier prezidential pe probleme de politica externa, despre Siria:
Q: L-am intrebat pe domnul Comanescu si mi-a spus ca nu s-a exprimat asa, ca titlul respectiv ar fi fost dat de redactie. Am rugat Departamentul de Comunicare sa verifice. Pozitia oficiala reprezentata de mine nu e de sprijin pentru regimul la putere in Siria. Parerea noastra e ca problema siriana trebuie rezolvata prin negocieri politice. Cel mai important ar fi sa se gaseasca o cale spre dialog, care sa termine acest razboi groaznic.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...