Parchetul General a închis dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis

Parchetul General a închis dosarul de conflict de interese al lui Klaus Iohannis

Procurorii Parchetului General au clasat dosarul în care președintele PNL, Klaus Iohannis, a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) de conflict de interese în materie administrativă și penală.

Reprezentanții Parchetului General au declarat vineri, pentru AGERPRES, că dosarul lui Klaus Iohannis a fost clasat de procurori pe data de 18 septembrie 2014.

ANI a sesizat, în luna august 2013, Parchetul General și a cerut cercetarea lui Iohannis pentru conflict de interese.

Potrivit Agenției, Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu și SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deținută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Klaus Iohannis a deținut funcția de președinte al FDGR în perioada 2002 — 2013.

ANI susținea că obiectul contractului, semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ și penal de către Klaus Iohannis, îl constituie servicii de informare și publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operațional: Creșterea Competitivității Economice 2007 — 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 "Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru sectoarele privat și public".

De asemenea, Klaus Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie — iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăților către prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

În opinia ANI, Klaus Iohannis nu a respectat dispozițiile art. 75, lit. b) și f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, potrivit cărora "aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (...) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia (...) f) o asociație sau fundație din care fac parte".

Totodată, potrivit ANI, primarul din Sibiu a încălcat și dispozițiile art. 253 (1) din Codul Penal conform cărora "fapta funcționarului public care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (...) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă".

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul cu privire la posibila săvârșire de către Klaus Iohannis a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253 (1) din Codul Penal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…