Ponta, chiar nu-l schimbi pe Meleşcanu? Întăreşti din piele ca gherlanu'?

Ponta, chiar nu-l schimbi pe Meleşcanu? Întăreşti din piele ca gherlanu'?

Ponta i-a sfidat iar, chiar dacă s-a folosit de o voce prefăcut-mieroasă, pe români. N-a suflat o vorbă despre sancţionare cuiva din ministerul de externe. Iar despre Meleşcanu, numai de bine. Securistul bătrân şi-a făcut datoria, doar nu o să fie pedepsit pentru asta! Şi toată lumea tace. Chiar dacă Ponta, CU TUPEU, a spus că, în urma umilinţelor la care i-a supus pe concetăţenii lui, va propune, mai la primăvară, formarea unei comisii. Care, cu o largă reprezentare, să analizeze, bla, bla.. Rahaturi pesediste. 

Luni seară, aproape 700 de bucureşteni, extrem de puţini, au protestat la sediul MAE. Cerând demisia lui Ponta şi Meleşcanu: Mele, la puşcărie!, Mele nu rezişti, nici cu mii de securişti! şi Ponta nu rezişti, nu rezişti, nici cu mii de securişti / Diaspora va aduce demisia!

Puţin, puţini, extrem de puţini...

Gherlan=şobolan

Ambasadorul Romaniei la Roma dezvaluie ca ambasada si consulatele au propus organizarea a 66 de sectii de votare in Italia. Ministrul Corlatean a aprobat, prin ordin, doar 51 de sectii

Ambasadorul Romaniei la Roma, Dana Constantinescu, dezvaluie, luni seara, intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice romanesti, ca "misiunile diplomatice si consulare din Italia au propus organizarea a 66 de sectii de votare", propunerile initiale ale Ambasadei si consulatelor tinand cont de datele privind concentrarile majore de romani din Italia. "Raspunsul de la Bucuresti, prin care au fost aprobate prin ordin al ministrului doar 51 de sectii, nu a tinut cont de aceste propuneri. Pentru a exemplifica, de la Bucuresti s-au primit instructiuni pentru organizarea unei sectii pe care nu am propus-o, si anume la Sondrio, unde in primul tur de scrutin s-au prezentat doar 48 de alegatori!", anunta ambasadorul Romaniei la Roma. Ordinul ministrului la care face referire ambasadorul Dana Constantinescu a fost semnat de Titus Corlatean.

Potrivit ambasadorului, la CG Torino au fost propuse, printre altele, doua sectii de votare, dar si altele in Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanti al singurei sectii aprobate in sediul CG Torino, propuneri respinse la Bucuresti.

Dana Constantinescu subliniaza ca "In calitate de ambasador al Romaniei in Italia am tot respectul pentru dreptul de vot al cetatenilor romani din Italia, iar efortul nostru organizatoric a permis votul in Italia a peste 95.000 de romani in ciuda limitarilor existente. Insa din pacate, suntem criticati pe nedrept pentru aspecte care nu tin de competenta noastra: in zona de competenta in care a organizat procesul de votare, Ambasada Romaniei a propus organizarea a 22 de sectii de votare din care au fost aprobate de la Bucuresti doar 12."

Ambasadorul Romaniei la Roma aminteste ca misiunile diplomatice si consulare "nu au niciun fel de competenta in reglementarea cadrului legal privind organizarea alegerilor in strainatate - numarul de sectii de votare, ora de inchidere a acestora sau desemnarea membrilor comisiilor electorale - elemente care au generat cele mai aprinse polemici. Misiunile diplomatice si consulare au exclusiv competente logistice, punand in practica instructiunile venite de la Bucuresti."

Dana Constantinescu explica si faptul ca, potrivit cadrului legal in baza caruia functioneaza comisiile din cadrul sectiilor de votare din strainatatea, presedintele sectiei de votare, care este angajat MAE, precum si membrii sectiei de votare, care sunt de regula cetateni romani din tara-gazda, nu pot decide "sub nicio forma" prelungirea orarului de vot, aceasta fiind decizia exclusiva a Biroului Electoral pentru Strainatate. Ambasadorul roman adauga ca "Un alt aspect foarte important este acela ca membrii sectiilor de votare au fost propusi de partidele politice, iar atunci cand acestia au ales sa absenteze, propunerile misiunilor diplomatice de inlocuire a acestora cu personal calificat nu au fost aprobate de BES."

Dana Constantinescu face referire si la interventia fortelor de ordine italiene, care in unele cazuri au intervenit cu gaze lacrimogene pentru a ii imprastia pe romanii care protestau din cauza ca nu au apucat sa voteze pana la ora inchiderii sectiilor, cu toate ca statusera la coada ore intregi: "In ceea ce priveste fortele de ordine italiene, acestea au obligatia de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice sau sectii de votare, si isi reconfigureaza dispozitivul in baza propriilor evaluari. Aceste evaluari au fost influentate, din informatiile transmise de la Consulatul General Torino, de faptul ca au fost ocupate in mod violent spatii cu alta destinatie decat cea de spatii de votare."

Dana Constantinescu incheie spunand ca presedintii si membrii sectiilor de votare, "in ciuda efortului extraordinar pe care l-au depus, s-au aflat in situatii de tensiune timp de 20 de ore, procesand in sectiile din orasele mari in medie circa 2900 de votanti, ceea ce se traduce prin 7 votanti la fiecare 2 minute. Acesti oameni au fost in permanenta sub presiune, iar adesea amenintati si chiar agresati fizic." In aceste conditii, spune ambasadorul Romaniei, dezbaterea publica pe acest subiect "trebuie sa ia in considerare efortul deosebit al unor persoane care nu sunt responsabile pentru deficientele reale ale votului in strainatate".


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria