Ponta, la CNN: România trebuie să transmită Ucrainei, Moldovei şi Georgiei că drumul la UE e corect

Ponta, la CNN: România trebuie să transmită Ucrainei, Moldovei şi Georgiei că drumul la UE e corect

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat CNN, că va pleca la Kiev, după ce a fost şi la Chişinău, deoarece România trebuie să transmită statelor vecine, inclusiv Ucrainei, mesajul că parcursul democratic, pro-european şi atlantic este cel corect.

"Cred că sectorul economic şi poziţii politice foarte clare sunt importante pentru a arăta Federaţiei Ruse şi domnului Putin că acţiuni ilegale nu pot continua nepedepsite, dar pe de altă parte - şi acesta este mesajul meu venind de la o ţară care are doar 25 de ani de democraţie, venind din comunism - obligaţiile Europei şi ale Statelor Unite sunt de a dovedi cetăţenilor Ucrainei, Moldovei, Georgiei că viaţa lor se va îmbunătăţi, vor avea oportunităţi mai bune, vor fi cetăţeni egali ai Europei", a spus Ponta.

El a arătat totodată că independenţa energetică este cea mai importantă bătălie care trebuie câştigată de către statele din regiune, cea mai eficientă armă a Rusiei fiind energia.

Surse oficiale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta va pleca la Kiev, în perioada imediat următoare, unde se va întâlni cu omologul său ucrainean, cu care va susţine declaraţii comune de presă.

Premierul va exprima sprijinul României pentru apropierea Ucrainei de către Uniunea Europeană, au arătat sursele.

Săptămâna trecută, în discursul susţinut în Adunarea Generală a ONU, Ponta a declarat că România susţine principiul suveranităţii şi al integrităţii teritoriale al tuturor ţărilor şi respinge orice formă de presiune externă asupra statelor din estul Europei care au aspiraţii de integrare europeană.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski