Ponta, pe furiş şi cu zâmbetul pe buze, ne vinde la chinezi/O ordonanţă suspectă permite Chinei să cumpere obiective strategice în România

Ponta, pe furiş şi cu zâmbetul pe buze, ne vinde la chinezi/O ordonanţă suspectă permite Chinei să cumpere obiective strategice în România

Lumea a privit ca pe o curiozitate de circ legăturile lui Ponta cu Marele Popor Chinez. A adus şi el, că tot îşi dorea din copilărie, pe unul care scote flăcări pe nas. Să-l arate la popor. Şi aici vorbim despre vizita omologului său chinez, survenită imediat, ca un semnal, la scurt timp după preluarea puterii oficiale.Mai ales că se ştia, mai degrabă aşa, ca o legendă, că Ponta s-a însurat în China. Şi, lucru deloc de neglijat, cam are faţă de chinez.

Lucrurile au luat însă o întorsătură cam naşpa când, din Parlamentul României, într-o simbolistică extrem de bine studiată, cu prilejul cuvântării primului-ministru chinez, tovarăşul ,,n-are rost să-i spunem numele'', steagul Uniunii Europene a fost scos din rastel şi înlocuit cu steagul chinezesc.

S-au promis atunci investiţii, parteneriat, legături strânse, bla, bla-uri obişnuite în astfel de cazuri. Şi lumea a uitat. S-a iscat şi un mini-scandal pe tema cu steagurile. Însă cum mărul roşu şi dulce al recentei victorii în alegeri strălucea încă frumos în privirile poporului, ecourile acuzelor s-au stins repede.

Însă obligaţiile lui Ponta faţă de chinezi nu. Uşor, uşor el îşi duce înţelegerile ascunse la îndeplinire. Iar aceste angajamente faţă de China, o ţară cu rezerve valutare uriaşe, cele mai mari din lume, ne pot transforma, în 24 de ore într-o provincie de peste mări şi ţări. Ca peste jumătate din ţările africane. Şi în rând cu cele din America de Sud. Că tot ne plac nouă telenovelele...

Despre ce vorbim, dincolo de anunţul lui Ponta că se mai duce odată în China pentru că în Europa, după Marţea Neagră, nu-l mai primeşte decât Leancă?

Vorbim despre faptul că aproape că i-am gonit pe americani şi europeni din înţelegerile financiare, acordul cu FMI, Banca Mondială şi BERD fiind aproape rupt, vorbim despre totala lipsă de transparenţă în explicarea noimei care a stat la baza adoptării unei OUG care permite cumpărarea activelor de la ENEL de către o companie de stat, respectiv de către companii din China. Pentru că, dintr-odată, s-a aflat că Guvernul negociază cu două companii chineze de stat.

Ne raliem şi noi avertismentului lansat de fostul ministru al Mediului de afaceri din primul Guvern Ponta, Lucian Isar, care spune că amplificarea relaţiilor româno-chineze chiar în preajma alegerilor prezidenţiale devine extrem de suspectă.

"China este un partener abil, puternic, invitat să facă investiții. Maniera în care este invitată să facă investiții, de la Dragnea, la Ponta, ministrul Economiei, sugerează mai mult decât o invitație pe care o faci către orice mare partener. A trecut o nouă OUG care permite cumpărarea activelor de la ENEL de către o companie de stat, respectiv de către companii din China. Cei cu care noi dintr-odată negociem sunt companii chineze. Acestea nu mai sunt investiții cu care putem să ne jucăm. Vorbim de două reactoare nucleare, de Muntenia Sud", a declarat Lucian Isar, luni seară, la Realitatea Tv.

Isar a subliniat că legătura cu China s-a fortificat în ajunul campaniei electorale.

"Această exuberanță de a negocia și de a semna dintr-o dată a crescut în proximitatea campaniei electorale. Toate acestea învolburări au crescut în apropierea alegerilor", a mai spus el.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

2 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!