Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, MESAJ pentru ROZĂTOARELE din Parlament: Aţi uitat de NEAM!

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, MESAJ pentru ROZĂTOARELE din Parlament: Aţi uitat de NEAM!

Gestul parlamentarilor de a-şi acorda pensii speciale stârneşte o primă reacție de bun simț din partea unui reprezentant al mediului universitar. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, le trimite aleşilor o scrisoare deschisă extrem de dură, în care le reproşează că se află într-un conflict de interese murdar, chiar dacă legal. "Dacă acum numai ei știu cum se descurcă, mă întreb ce vor face acești oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia? Copiii noștri, acei copii în care refuzați să investiți. Refuzul de a investi în educație le încetinește dezvoltarea, le limitează capacitățile, astfel că nu faceți decât să propagați sărăcia de la o generație la alta. Presupun că este greu pentru o mana de 'aleși' să vadă acest risc, în confortul unor indemnizații de mii de lei", spune tânărul rector în scrisoarea sa.

Marilen Pirtea este cel mai tânăr rector al unei universităţi din România. În toamna anului 2014 s-a remarcat prin propunerea de a organiza o dezbatere electorală între Iohannis şi Ponta la UVT.

Textul scrisorii deschise:

"Vă place să vă numiți aleșii neamului, dar ați cam uitat de NEAM

Zilele trecute, țara a primit încă o dovadă că unele dintre cele mai mari nedreptăți se fac cu legea în brațe. La fel s-a întâmplat și când, dumneavoastră, aleșii neamului, v-ați rupt de ceea ce înseamnă principiul contributivității și ați hotărât să vă oferiți pensii mai mari chiar și cu 4600 de lei, echivalentul a 11 pensii minime.

Am asistat la unul dintre cele mai murdare conflicte de interese girat, din păcate, de legislație, acela ca un grup de oameni să-și voteze singuri suplimente la pensii din bani publici. Dacă nu vă îngrijorați de ceea ce vor spune cei aproape 400 de mii de români care trăiesc din pensia minimă, poate vă îngrijorați de viitorul copiilor noștri.

Nu supun dezbaterii legalitatea, dar lipsa de moralitate de care dă dovadă parlamentul nu este demnă de o societate sănătoasă. Nu, în contextul în care un asistent universitar are salariul de 1050 de lei, când sute de mii de angajați din învățământ trăiesc la limita sărăciei. Să nu mai vorbim despre medici și multe alte categorii sociale și profesionale. Dacă acum numai ei știu cum se descurcă, mă întreb ce vor face acești oameni la final de carieră, cine le va plăti lor pensia?

COPIII NOȘTRI, acei copii în care refuzați să investiți. Refuzul de a învesti în educație le încetinește dezvoltarea, le limitează capacitățile, astfel că nu faceți decât să propagați sărăcia de la o generație la alta. Presupun că este greu pentru o mână de 'aleși' să vadă acest risc, în confortul unor indemnizații de mii de lei.

Din punct de vedere macroeconomic, cea mai sănătoasă investiție pe care o putem face este în educație. Avem nevoie de specialiști ancorați în cerințele pieței, cu competențe pe ceea ce economia solicită și are nevoie. Este greu să vorbim despre echilibre macroeconomice când încă avem un sistem de învățământ încremenit într-un buget de asistență socială.

Ultimele analize economice arată că deficitul bugetului de pensii publice s-a ridicat la 3,56 miliarde de lei după primele două luni din 2015, cu peste 1 mld. Lei mai mare decât în primele două luni ale anului trecut. Discrepanțele între cei care cotizează la bugetul de pensii și numărul celor care ies din câmpul muncii se accentuează, iar una dintre cele mai sigure soluții pentru echilibrarea balanței este să se investească în educația tinerilor, astfel ca ei să devină mult mai productivi, salariile să crească, iar contribuția la pensii să fie cu atât mai consistentă.

Vă place să vă numiți aleșii neamului, dar ați cam uitat de NEAM. Dați tuturor șansa la pensii mai mari, investiți în educația copiilor!

Rectorul Universității de Vest din Timișoara

Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pârtea"



Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani