România, în GHEARELE CORUPȚILOR/Tăriceanu a solicitat OFICIAL înființarea Comisiei ANTI-DNA

România, în GHEARELE CORUPȚILOR/Tăriceanu a solicitat OFICIAL înființarea Comisiei ANTI-DNA

România pare să fi intrat total pe mâna corupților din Parlament. Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a depus la Biroul Permanent al Senatului, care urmeaza sa se reuneasca in sedinta luni, solicitarea de constituirea a "Comisiei speciale pentru evalurea starii de democratie si a statului de drept in Romania", cunoscută drept Comisia Anti-DNA, care ar urma sa aiba 9 membri si sa depuna raportul la noua luni dupa infiintare.

Redam mai jos textul solicitarii:

"Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti un tablour analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. IN calitatea sa de camera superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderat instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbaterea publica ca fiind de maxima acutalitate si importanta.

Misiunea Comisiei este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat insotit de recomandari de lege ferenda (expresie folosita pentru a denumi solutii de reglementare care se preconizeaza sau se recomanda a fi adoptate de legiuitor - n.r.) si, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative in temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament.

Exista in prezent mai multe metode de masurare a calitatii democratiei sau de clasificare a natiunilor pe o scara democratica, toate utilizate exclusiv de entitati private. Acese modele opereaza cu un numar variabil de indicatori si se bazeaza pe culegere de opinii si pe identificarea perceptiilor sociale cu privire la caracterul democratic al unor institutii sau practici.

Pe baza acestei experiente de masurare acumulata in literatura de specialitate, Comisia isi va consititui proprii indicatori si propriul model de analiza. Cu titlu de exemplu, printre indicatori ar putea fi: participarea si reprezentarea politica, densitatea si intensitatea retelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul fata de minoritatile de orice natura, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viata privata si securitatea colectiva, capacitatea de reglare a erorilor si abuzurilor institutionale, responsabilitatea politica, transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea deliberarii instituionale si a dezbaterii publice, independenta si impartialitatea sistemului judiciar, rigoarea si rationalitatea procedurilor, controlul parlamentului asupra executivului, controlul civil asupra institutiilor de forta, consistenta drepturilor si libertatilor individuale precum si a garantiilor constitutionale, formele si eficacitatea controlului cetatenesc asupra tuturor institutiilor si puterilor statului.

Metodele de lucru ale Comisiei vor fi: documentarea, culegerea de date din surse publice, consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, oroganizarea de dezbateri publice."

Tariceanu a facut anuntul cu privire la intentia sa de a infiinta aceasta comisie in urma cu o saptamana, pe 8 iunie, in contextul atacurilor repetate la justitie si la trei zile dupa ce Victor Ponta a fost inculpat de DNA.

De asemeneam, amintim ca la sfarsitul lunii mai, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu i-a cerut intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al sefei ICCJ, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate

4 Ce dramă a provocat un vibrator în familia unui zugrav din Prahova

5 VIDEO Ce vedeți s-a întâmplat la Reșița...