Și AICI sunt BANII TĂI, române!

Și AICI sunt BANII TĂI, române!

Numele fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, este gravat alaturi de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzoianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut ca cel mai scump magazin din lume. Pe lista clientilor, inscriptionata pe vitrinele magazinului din Beverly Hills, se afla si Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, dar si miliardari din Golf. Dan Ioan Popescu (DIP) este inventatorul "baietilor destepti din energie" afaceristi care au castigat contracte preferentiale in detrimentul statului roman, iar Buzaianu este cel mai cunoscut astfel de "baiat destept". DIP si Buzaianu sunt unii dintre cei mai bogati si mai influenti jucatori n domeniul energetic, fiind aproape imuni la anchetele de coruptie. Ambii traiesc in strainatate: Dan Ioan Popescu in Italia, iar Bogdan Buzaianu in Elvetia. 

The House of Bijan este situat pe strada Rodeo Drive din Beverly Hills (Los Angeles, SUA), devenita obiectiv turistic datorita magazinelor exclusiviste. Magazinul de haine si accesorii vestimentare pentru barbati are un circuit inchis, iar pentru a putea trece de vitrina in valoare de 12 milioane de dolari trebuie sa iti faci programare. Aceasta politica a fost introdusa de designerul Bijan Pakzad, fondatorul magazinului (decedat intre timp), pentru a-i tine departe pe “oamenii neatragatori”, “care nu au gust sau bani pentru costume in valoare de 2.000 de dolari sau cravate de 150 de dolari”, scrie Nytimes, citindu-l pe Pakzad. 

Fostul proprietar sustinea, intr-un interviu pentru NY Times, ca pragul celor doua magazine ale sale din orasul celebritatilor a fost trecut de-a lungul timpului de 4 regi si 16 presedinti de state, care au lasat in urma nu mai putin de 150 de milioane de dolari. 

In aprilie 2011, designerul iranian a murit, iar de atunci, in onoarea sa, in fata galanteriei este parcat un Bugatti, realizat pe comanda, in valoare de 1.7 milioane de dolari, scrie businessinsider.com. Masina a devenit o adevarata atractie turistica, zeci de oameni oprindu-se zilnic pentru a fotografia bolidul. Dovada sunt miile de poze si videoclipuri postate pe retelele de socializare, insotite de eticheta #bijan.

Aici puteti vedea o prezentare video a magazinului.

Legatura dintre Dan Ioan Popescu si Bogdan Buzoianu.

Legatura dintre fostul ministru al industriilor Dan Ioan Popescu si omul de afaceri Bogdan Buzaianu este foarte stransa. In primul rand, Bogdan Buzăianu este finul lui Dan Ioan Popescu. Insa cel mai important este ca fostul ministru este cel care a girat asa-zisele contracte cu "baieti destepti" din energie. Astfel, in 2004, cand ministru al industriei si resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele detinute de Buzaianu a obtinut contracte cu Hidroelectrica de cumparare a energiei electrice la preturi considerate prea mici fata de cele de pe piata. 

Un contract a fost incheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding. In 2008, Buzaianu a reusit sa obtina un alt contract, chiar daca Dan Ioan Popescu nu mai era ministru, prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme si-au schimbat actionariatul. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu. Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost preluate in urma cu cativa ani de elvetienii de la Alpiq. In urma acestor preluari, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic pana in 2012 cand au fost denuntate, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, de actualul administrator judiciar. 

Despre Dan Ioan Popescu

Intre 2000 si 2004, Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor in guvernul social-democrat condus de Adrian Nastase.

In 2006, fostul procuror general Ilie Botos a cerut Comisiei de control al averilor din ICCJ cercetarea declaratiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu si ale sotiei sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice. Comisia a stabilit atunci ca sotii Elena si Dan Ioan Popescu nu justifica legalitatea unor bunuri dobandite, in valoare de 4,6 milioane lei. In decembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a decis confiscare a sumei de aproximativ 890.000 lei de la fostul ministru si de la sotia acestuia.

Dupa iesirea din politica, Dan Ioan Popescu a continuat sa fie un jucator influent pe piata energiei, mai ales in ce priveste contractele cu statul sau cu companii de stat. Potrivit unor date transmise de Hidroelectrica, transmise catre Hotnews.ro, in perioada 2009-20012, Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice – ISPH SA, firma controlata de fostul ministru al Dan Ioan Popescu, a incheiat contacte cu Hidroelectrica in valoare de aproape 130 de milioane de lei. In 2013, Hotnews a scris ca Hidroelectrica semnase cel putin 48 de contracte cu ISPH, prin incredintare directa, fara publicare prealabila a unui anunt de participare. 

Despre Bogdan Buzaianu 

Potrivit Adevarul, Buzaianu este prezent pe piata de energie din Romania inca din anul 1996, cand a reusit sa se impuna, prin grupul de firme pe care il controleaza, ca un actor proeminent in sectorul reabilitarilor grupurilor energetice de la Portile de Fier şi echipamentelor energetice, precum si pe segmentul de furnizare a electricitatii catre consumatori eligibili si la export.

In 2008, Bogdan Nicolae Buzaianu a renuntat la cetatenia romana in favoarea celei elvetiene, scrie Adevarul. Potrivit aceleiasi surse, dupa mutarea in Elevetia acesta si-a schimbat numele, devenind din Nicolae, Nicolas.
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

2 VIDEO O întreagă formație de atac a armatei ruse a fost distrusă după ce a intrat într-un câmp minat

3 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

4 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie