ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 8 DECEMBRIE

ȘTIRILE SERII BUCUREȘTI - 8 DECEMBRIE

Proiectul de buget pe 2015 va fi trimis Parlamentului cel mai probabil vineri dimineață, a anunțat premierul Victor Ponta.

* Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a avertizat la Comandamentul pentru intemperii și calamități convocat de premier că, în următoarele 36 de ore, cantitățile de precipitații pot ajunge până la 50 de litri pe metrul pătrat în sudul țării, iar în zonele de deal și de munte, stratul de zăpadă va fi de 15-20 de cm și va viscoli.

* Premierul Victor Ponta a discutat cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, despre prioritățile de guvernare și cele parlamentare pentru anii 2015 și 2016, stabilind totodată ca în zilele de joi și vineri să fie analizată structura viitorului guvern.

* Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române cere Senatului respingerea inițiativei legislative a deputatului Remus Cernea de înlocuire a orei de 'Religie' cu 'Etică și cultură civică', adoptată tacit de Camera Deputaților în luna noiembrie a acestui an. Biroul permanent al Senatului a decis să trimită solicitarea patriarhului BOR către Comisia de învățământ a acestei Camere.

* Senatorii și deputații au fost informați, în plen, în ședințe separate, printr-o scrisoare din partea șefului statului, despre participarea României cu forțe armate, în anul 2015, la misiuni în afara teritoriului statului român și suplimentarea forțelor și mijloacelor Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, cu până la 450 militari, stabilind pentru aceasta un plafon maxim de 650 de militari.

* Experții Comisiei Europene se află în București pentru o misiune de trei zile de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiției și luptei împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Potrivit MJ, echipa de evaluare, formată din oficiali ai CE, a fost primită de ministrul Robert Cazanciuc, care speră ca raportul ce va fi dat publicității la începutul anului 2015 să evidențieze progresele înregistrate de România și continuarea trendului ascendent din justiție.

* Autoritatea Electorală Permanentă a transmis către DNA documentele solicitate în dosarul organizării alegerilor prezidențiale în secțiile de votare din străinătate. Documentele au fost predate în urma unei adrese transmise de DNA în data de 3 decembrie, a precizat AEP.

* Căpitanul comandor Corneliu Gabriel Titiana, pilotul militar rănit în accidentul aviatic de la Sibiu, a decedat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București.

* Uniunea Editorilor din România susține că Ministerul Educației Naționale "abandonează" și "renunță" la manualele noi pentru viitorul an școlar. Ministrul Remus Pricopie a respins afirmațiile și a precizat că revizuirea și modernizarea programelor școlare și a manualelor continuă.

* Senatorii din Comisia juridică și din cea pentru administrație publică au luat în discuție proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali, însă raportul de admitere nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat.

* Deputatul liberal Costel Alexe a solicitat majorității parlamentare ca miercuri să numească un nou Consiliu de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, precizând că, în caz contrar, PNL va depune plângere penală pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

* Proiectul de buget pe 2015 al Camerei Deputaților, în valoare de 236.645.000 lei, a fost aprobat de Biroul permanent, el urmând să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate.

* Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple, pe durata vacanței parlamentare.

* Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru cercetarea lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanța, cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese.

* Balerina Alina Cojocaru se întoarce la Opera Națională București pe 13 decembrie pentru a dansa în premiera spectacolului "La fille mal gardee", alături de Johan Kobborg, informează site-ul oficial al instituției.

* Curtea Constituțională a României reia marți dezbaterile în cazul excepției de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile privind incompatibilitatea aleșilor locali cu funcția de reprezentant în adunările generale ale societăților comerciale de interes local, prevederi în baza cărora are proces și președintele ales Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

* Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca marți cererea procurorilor DNA Brașov de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Lorand Andras Ordog, judecător la Tribunalul Covasna, acuzat în dosarul privind fapte de corupție legate de atribuirea unor mari suprafețe de teren forestier din județul Bacău în care este implicat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...