Tentații culturale nenumărate la Noaptea Muzeelor

Tentații culturale nenumărate la Noaptea Muzeelor

Sute de muzee și alte instituții de cultură își deschid porțile, în noaptea de sâmbătă spre duminică, vizitatorilor din toată țara, într-o acțiune devenită tradiție, care se vrea o avanpremieră la Ziua Internaţională a Muzeelor, celebrată în fiecare an pe 18 mai. Evenimentul nocturn a fost lansat în urmă cu 10 ani în Franța, iar astăzi aproximativ 3.000 de muzee din Europa urmează tradiția.
În România, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. Muzee din 25 de județe și-au anunțat prin această rețea acțiunile programate, însă este foarte probabil ca și alte așezăminte culturale să aibă o agendă popularizată prin alte mijloace.
Evenimentele pregătite sunt pentru toate gusturile, pentru toate vârstele, cele mai multe dintre instituțiile de cultură nu percep nici tarif la intrare, iar cele care o fac au stabilit un cost foarte redus al biletelor. Activitățile încep încă din cursul zilei de vineri și continuă, în anumite muzee, întreaga noapte de vineri spre sâmbătă. Vizitatorii au acces la expozițiile permanente, însă „furnizorii de cultură” au pregătit mult mai mult de atât. Maraton de poezie și jazz, concerte rock, târguri de bijuterii contemporane, expoziții de fotografie, spectacole de teatru, recitaluri de pian, spectacole pentru copii, cursuri de dans sportiv, concerte de chitară clasică, lecții de scrimă, jonglerii cu foc, lupte cavalerești, fotografiere în costume medievale, concursuri de desen, concursuri de puzzle cu imagini prezentând exponate de valoare, proiecții cinematografice, observații astronomice, expoziții de reptile vii, spectacole cu invitați de peste hotare sunt câteva dintre propunerile organizatorilor.
Pentru Cluj, Timișoara și București sunt anunțate circuite între muzee, în aceste orașe există și trasee speciale ale operatorilor de transport în comun, însă un tur al instituțiilor de cultură propun și alte municipalități, care susțin local astfel de inițiative.
Pentru cei care vor să se informeze folosind telefonul mobil a fost pusă la dispoziție o aplicație specială care se poate descărca de pe AppStore şi Google Play, unde muzeele sunt aşezate pe o hartă sau organizate pe judeţe în funcţie de distanţa până la acestea. Aplicația este disponibilă în română şi engleză.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro