Traian Băsescu: Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001/Băsescu a prezentat documente-VIDEO

Traian Băsescu: Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001/Băsescu a prezentat documente-VIDEO

Ponta a fost ofiţer acoperit în perioada 1997-2000. Traian Băsescu a făcut public numele ofiţerului acoperit.

Traian Basescu: Victor Ponta a fost ofiter SIE in perioada 1997 - 2001. "Victor Ponta trebuie sa recunoasca ca in perioada 97 - 2001 a fost ofiter acoperit al SIE", a spus Traian Basescu, la Realitatea TV, precizand ca acest lucru explica propulsarea lui Ponta de la Parchetul Judecatoriei sectorului 3, unde a fost repartizat in 1995 ca procuror, direct la Parchetul General, in 1998.

Citeşte şi: http://www.comisarul.ro/politic/o-informa%C5%A3ie-bomba-%C5%A3inuta-la-secret-victor-ponta-n_209547.html&hl=victor%20ponta%20nu%20prezinta%20garantii%20de

Pentru a-si justifica afirmatia, Traian Basescu a prezentat o hotarare de guvern adoptata de guvernul Adrian Nastase, in care era aprobarea lista de categorii de informatii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, din 31 octombrie 2002, a carei anexa era secreta.

Basescu a prezentat un singur paragraf din anexa, care a fost ulterior abrogata, dar nu si desecretizata, in care se prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat.

Or aceasta hotarare de guvern a fost reaprobata in 30 aprilie 2013 si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu acelasi continut, dar anexa nu mai este secreta.

Aici se prevede ca este secret de stat "personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau de serviciu".

In acest fel, Victor Ponta a extins continutul hotararii "pentru a se proteja", a sustinut Traian Basescu la Realitatea TV.

Am făcut o promisiune să vorbesc despre ofițerul-acoperit și nu și-a pus asta în CV. Din păcate, a fost evenimentul cu domnul Turcescu, vă asigur că nu se va termina campania și voi vorbi public. Indiferent care vor fi costurile. Nu va exista un cost legal. Meleșcanu ce să spună? O voi spune, până în 2 noiembrie. Ce m-a șocat a fost minciuna publică, nu doar de oameni ai vechiului sistem, ci și de jurnaliști tineri. 

Victor Ponta trebuie să recunoască că a fost ofițer-acoperit al SIE în perioada 1997-2001. Putem vedea niște acte. Este o hotărâre din 2007 a Guvernului Năstase.  Eu nu intru în detalii și dacă aș ști că a avut misiuni, nu aș avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu știu de ce a ascuns asta.  E treaba lui ce face (dacă se retrage din cursă, n.red.). Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merita să o am. Ce ar fi putut să-mi spună? Teodor Meleșcanu e complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce, nu am crezut? Pentru că dădea perioada, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituției României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greșeală și serviciul că l-a recrutat. Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleșcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleșcanu. Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am așteptat un timp, am deschis o corespondență oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofițeri-acoperiți sau foști ofițeri acoperiți. Și mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat. Președintele cere informații despre acoperiți în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă. Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Președintele a cerut în mod legitim o informație unui serviciu secret. Și mi s-a comunicat că este secret conform HG. E prima dată în istoria României când se întâmplă asta. Eu nu am mai avut încredere în Meleșcanu. A creat un precedent inacceptabil. Președintele când este validat, scrie legea, citat din legea secretului de stat. Vina lui Ponta  nu este că a fost ofițer-acoperit, ci că nu a spus. Uitați-vă câți ofițeri-acoperiți sunt și în Parlament. M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al SIE, și le-am spus că nu îl voi tolera. Discuția a fost de 30 de secunde. Discuția a fost în primăvară și am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera. Victor Ponta ar trebui să o spună. 
Victor Ponta nu se va retrage. Știm orice despre el, dar nu cine e. Eu în niciun caz îl voi vota. Nu mă deranjează minciuna lui Ponta. Precedentul care nu trebuia să existe este cel legat de Meleșcanu. Nu are șanse să ajungă președintele României. Asta e povestea cu acoperitul. Sunt multe alte argumente.V-o spun sub cuvânt de onoare: am vrut să o fac atunci, destul de repede. A fost întâmplarea cu Robert Turcescu. Eu nu am avut nicio legătură cu acea poveste. Habar n-aveam. Nu am stat niciodată să bem un șpriț, o coca-cola, am avut o relație extraordinar de deschisă cu Turcescu și v-o spun foarte sincer: nu cred că este ceea ce a declarat. În seara asta am venit cu toate documentele.  Victor Ponta va minți mâine.

 Dovezile lui Băsescu

Pentru a-si justifica afirmatia, Traian Basescu a prezentat o hotarare de guvern adoptata de guvernul Adrian Nastase, in care era aprobarea lista de categorii de informatii secrete stat din domeniul de activitate al SIE, din 31 octombrie 2002, a carei anexa era secreta.

Basescu a prezentat un singur paragraf din anexa, care a fost ulterior abrogata, dar nu si desecretizata, in care se prevedea ca personalul Serviciului de Informatii Externe este secret de stat.

Or aceasta hotarare de guvern a fost reaprobata in 30 aprilie 2013 si a fost publicata in Monitorul Oficial 223/2013 cu acelasi continut, dar anexa nu mai este secreta.

Aici se prevede ca este secret de stat "personalul din domeniul activitatii informative, chiar si dupa incetarea, in orice mod, a raporturilor de munca sau de serviciu".

In acest fel, Victor Ponta a extins continutul hotararii "pentru a se proteja", a sustinut Traian Basescu.

Presedintele a argumentat ca aceasta hotarare de guvern are o "mare problema" legata de legea SIE, art 9 (2), unde se prevede ca activitatea SIE "are caracter de secret de stat".

Dar aceasta hotarare din 2013 in anexa, care nu mai este secreta, ca in 2002, "LISTA cuprinzand categoriile de informatii secrete de stat din domeniul de activitate al Serviciului de Informatii Externe", care sunt exact secret de stat.

Aceasta hotarare a fost initiata de Teodor Melescanu, care era seful SIE la acel moment, si semnata de Victor Ponta.

Citeşte şi:  http://www.comisarul.ro/politic/specialist-victor-ponta-este-protejat-in-anchete-d_223064.html

"Eu nici nu cred ca a trecut prin guvern" aceasta hotarare, care trebuia sa treaca si prin CSAT, a continuat seful statului, afirmand ca acest caz arata "interventia politicului in treaba serviciilor".

"Daca as fi un specialist, dupa activitatile secret de stat pe care le are SIE i-as face si organigrama", a subliniat Traian Basescu, care a acuzat ca prin aceasta hotarare de guvern a fost "vulnerabilizat un serviciu, au evitat CSAT si totul pentru ca Ponta in intelegere cu Melescanu sa acopere trecutul lui Ponta".

Traian Basescu a spus ca primul semnal a pornit de la interpelarea unui fost senator PSD, Valer Marian, care il intreba pe Ponta daca a fost ofiter acoperit, in iulie 2013.

Initial, "nu l-am luat in seama, mi s-a parut cam exotic mai ales cand spunea ca il urmareste SRI cu elicopterele", a spus Basescu, care a precizat ca unul dintre motivele pentru care nu l-a crezut este legat de faptul ca in Constitutie se prevede, la articolul 131, ca activitatea de procuror e incompatibila cu orice alta activitate". Insa ceea ce i-a ridicat semne de intrebare a fost lipsa oricarui raspuns la aceasta interpelare, a adaugat el.

"A facut o greseala si serviciul ca l-a recrutat, si el ca a acceptat. M-a deranjat cumplit jocul politic, un om pe care l-am numit politic si am avut incredere in el, dl Melescanu, a ajuns sa faca un astfel de joc taraind serviciul intr-o actiune politica de dragul de a acoperi un politician", a subliniat Basescu, precizand ca nu este suparat atat pe Victor Ponta cat pe Teodor Melescanu, care "a dat toate activitatile secrete de stat ale SIE, le-a pus in Monitorul Oficial de dragul de a face aceas extindere de la ofiteri activi si la rezervisti".

In acel moment, Traian Basescu a deschis o corespondenta cu Teodor Melescanu in care l-a "rugat" sa explice daca in guvern exista ofiteri acoperiti sau fosti ofiteri acoperiti.

"A raspuns exact cu articolul din HG ca e secret de stat, netinand cont ca in conformitate cu legea, din momentul validarii presedintele are acces la orice secret de stat", a spus Basescu, care a afirmat ca acest caz a creat un precedent, fiind pentru prima oara cand un sef de stat al Romaniei cere o informatie unui serviciu iar acesta refuza sa o dea.

Din acel moment, seful statului a precizat ca nu a mai avut incredere in Teodor Melescanu, dar nu i-a cerut revocarea in Parlament deoarece nu a dorit sa faca "un scandal".

Drept urmare, Traian Basescu a informat conducerea SIE intr-o "discutie care a durat 30 de secunde" ca nu va "tolera" acest incident si din acel moment a lucrat doar cu ofiterii serviciului, fara sa-l mai "bage in seama" pe Melescanu.

Presedintele a vorbit despre un "joc pentru a proteja un coleg de parlament, prieten cu tata - socru (Ilie Sarbu, n.r.), hai sa-l acoperim si pe nepotu', care intamplator e prim ministru", iar acest lucru era "cunoscut deja in tot serviciul".

"Daca nu as fi facut publica intamplarea un alt sef de serviciu ar fi putut crede ca daca a mers in timpul lui Melescanu de ce nu ar merge si in timpul meu. Relatia lui Melecanu cu tata socru a facut ca Melescanu sa puna mai presus interesul de a-l proteja pe Ponta", a acuzat Traian Basescu, care a afirmat ca Victor Ponta "avea o mare vulnerabilitate, fusese in incompatibilitate constitutionala cand a fost procuror si ofiter".

 Citeşte şi:  http://www.comisarul.ro/politic/exclusiv/fost-general-sie-avertisment-socsa-fiu-po_234954.html

Iată ce au spus unii ,,ziarişti'' şi ,,comentatori politici'' după dezvăluirile lui Băsescu

Cristian Tudor Popescu

„E mai slabă decât sceneta lui Robert Turcescu. Aceste deducții pe care le prezintă în legătură cu documentele respective nu vor duce la nicio recunoaștere a lui Victor Ponta. Nici nu are rost să discutăm dacă e așa sau nu e așa”, a spus jurnalistul.

El a arătat că, în situația în care ar fi fost ofițer acoperit al SIE, Victor Ponta a avut treabă cu exteriorul, cu lupta împotriva spionilor.

Traian Băsescu: „Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE”
„Nu se ocupa cu cetățenii României, nu are nicio treabă cu ei. Și atunci cum să-l demonizezi? Ponta poate să apară cel mult ca un erou, că se lupta cu dușmanii României”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El mai spune că mulți români nu iau în considerare plagiatul pe care l-ar fi făcut Victor Ponta, așa că nu crede că acest atac va avea vreun efect.

„Nu va afecta electoratul captiv al lui Victor Ponta și nu-i va trezi pe cei adormiți, care nu merg de obicei la vot, nu va scoate niciun votant din zona inertă”, a spus el.

Dezvăluirea lui Traian Băsescu a avut un „impact literar grotesc”, „într-o competiție de bâlci”, a mai spus Cristian Tudor Popescu. 

Ion Cristoiu

”Din punct de vedere electoral Victor Ponta nu va fi atins de această dezvăluire. Va spune că acesta este Traian Băsescu, că este o minciună. Ponta și PSD-ul o vor scoate la capăt cu asta, nu-i va afecta electoral

Traian Băsescu l-a atacat foarte tare pe Meleșcanu, el a ieșit boțit tare din emisiune. Ținta lui Traian Băsescu din această seară a fost Meleșcanu.

Meleșcanu trebuia scos din cursă pentru că Traian Băsescu știa că Meleșcanu era varianta de rezervă a ACL, dacă Iohannis iese din cursă. Băsescu a venit în seara asta hotărât să-l radă pe Meleșcanu”, a declarat Ion Cristoiu, la Realitatea TV.

 Cronologia făcută de Mediafax

Traian Băsescu a afirmat că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE, la mai bine de două luni de când avertiza că îi va dezbrăca public pe prezidenţiabili. De atunci, principalii candidaţi s-au disculpat pe rând, iar Ponta a declarat că şi dacă ar fi fost ofiţer acoperit, tot nu ar fi putut spune.

Agenţia de presă MEDIAFAX prezintă suucesiunea declaraţiilor generate de anunţul iniţial al lui Traian Băsescu:

5 august - Preşedintele Traian Băsescu declară, la B1 TV, că pe unii dintre candidaţii la Preşedinţie îi va “dezbrăca public”, menţionând că “sunt candidaţi deja anunţaţi care au lucruri ascunse în CV-ul lor”.

“Pe mine mă deranjează lichelismul, sunt în ultimele patru luni de mandat şi la câtă mizerie am îndurat de la diverşi ziarişti şi politicieni m-am hotărât ca în toate ieşirile să spun, să vorbesc. Nu mai am de ce să menajez pe cineva. E plină şi politica şi presa, din păcate, de oameni care mint. De oameni, care, cu uşurinţă, profitând de nivelul redus de instruire al multora dintre telespectatori, le spun: 'Băsescu trebuia să se ocupe, să nu se defrişeze pădurile. Băsescu a fost la Grivco'”, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV. “Am văzut prea multe şi în această campanie le voi spune de toate la toţi, pentru că eu nu candidez”, spunea Traian Băsescu.

Întrebat dacă asta înseamnă că “va ieşi la bătaie”, preşedintele a confirmat.

“Pe unii dintre ei îi voi dezbrăca public, vă asigur de asta, pentru că, de exemplu, sunt candidaţi deja anunţaţi care au lucruri ascunse în CV-ul lor. Sunt lucruri pe care le tăinuiesc, nu le spun. Ori cetăţenii trebuie să ştie despre orice candidat tot. Tot ce-i important, nu vorbesc de relaţia din familie, nu se bagă nimeni în familia nimănui, în relaţiile private ale nimănui, dar când ai aparţinut de anumite instituţii şi nu-ţi treci în CV şi vrei să devii preşedintele României, acest lucru n-ai voie să-l faci”, a afirmat Traian Băsescu.

9 septembrie - Preşedintele Băsescu reia, tot la B1 TV, în emisiunea lui Robert Turcescu, declaraţiile, referindu-se la faptul că unii candidaţi la Preşedinţie nu şi-ar fi completat CV-ul, că trebuie să spună dacă au fost sau nu ofiţeri acoperiţi şi a precizat că, dacă nu se va întâmpla, o va face el, arătatând că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având două butoane".

”Încă mai cred că au timp candidaţii, înainte de a-şi depune candidaturile, să spună public, îşi competeze CV-ul, dacă au fost cumva sau nu ofiţeri acoperiţi”, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 TV. Întrebat dacă va spune el cine nu şi-a completat CV-ul, în cazul în care candidaţii nu o vor face, preşedintele Băsescu a răspuns: ”Da, pentru că am obligaţia să o spun, am obligaţia să o fac. Există lege care interzice serviciilor să îşi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, ofiţerii descoperi, etc., dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României, nu poţi să nu informezi”.

Preşedintele a adăugat că nu spune nimeni că trebuie ca acel serviciu să facă publică această informaţie, pentru că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă.

Întrebat dacă, dintre actualii candidaţi la Preşedinţie, sunt persoane care au asemenea lucruri ascunse în CV, Traian Băsescu a spus: ”Da”. ”Nu este corect să te duci într-o asemenea funcţie având două butoane”, a completat şeful statului.

”Voi fi în măsură să vă aduc probe, ce înseamnă acest dublu buton”, a mai spus Băsescu, precizând că ar fi ”necinstit din partea sa să nu o facă”.

”Sigur, va trebui rapid o hotărâre judecătorească, pentru că, altfel, serviciul nu va putea să facă publică apartenenţa sau fosta apartenenţă, însă nu poţi să fii preşedintele României şi să existe riscul să ai dublă comandă, cum e foarte dificil să fii şi premier, ministru şi orice ai fi, în funcţii publice, şi să nu spui”, a mai declarat Traian Băsescu.

10 septembrie – Liderii grupurilor parlamentare ale PDL şi PNL din Camera Deputaţilor, Tinel Gheorghe şi George Scutaru, declară că Traian Băsescu are obligaţia ”să descopere” ofiţerul acoperit care se numără printre candidaţii la alegerile prezidenţiale.

- Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie, a afirmat că în mod "sigur" preşedintele Traian Băsescu nu s-a referit la el atunci când a spus că între candidaţii la alegerile prezidenţiale ar exista şi un ofiţer sub acoperire. Întrebat dacă a fost sau este ofiţer acoperit, Klaus Iohannis a răspuns scurt: "Nu!".

11 septembrie - Grupurile parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputaţilor anunţă că vor solicita conducerii acestui for legislativ constituirea unei comisii parlamentare de anchetă privind afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu.

- Monica Macovei declară că nu a fost şi nu este ofiţer acoperit, arătând că singura cale instituţională de a se clarifica acest subiect este prin Comisiile parlamentare de control SRI şi SIE şi cerând politicienilor să nu implice serviciile în jocul electoral.

"Spun de la început foarte ferm: nu am fost şi nu sunt ofiţer acoperit sau în orice alt fel al vreunui serviciu de informaţii român sau străin", a afirmat Macovei. Ea a făcut apel la candidatul fost ofiţer sub acoperire să nu-şi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte al României şi să se retragă din politică.

- Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu declară că nu are cunoştinţă de vreun ofiţer acoperit, precizând că este obligaţia preşedintelui Traian Băsescu să facă public numele, în condiţiile în care ar încălca legea dacă nu l-ar divulga.

"La nivelul CSAT nu eşti la curent cu cei care sunt ofiţerii acoperiţi, nu vine nimeni să-ţi prezinte vreo listă cu ofiţerii acoperiţi", a spus Tăriceanu, care a menţionat că nu ştie niciun ofiţer acoperit.

El a menţionat că legislaţia interzice celor care sunt parlamentari, miniştri, şefi de partid, magistraţi să fie ofiţeri acoperiţi şi a subliniat că nu are cunoştinţă de vreun astfel de ofiţer acoperit.

"Nu te joci cu reputaţia unor oameni numai pe bază de intuiţie sau bănuieli. Este obligaţia preşedintelui şi numai a preşedintelui, dacă consideră că este nevoie, dacă consideră că încalcă o lege nedivulgând aceste nume, să o facă. (...) Nu avem prea multe de elaborat pe subiect. Cel puţin aşa văd eu lucrurile. Le văd foarte simplu aici. Preşedintele intervine în jocul electoral, în campania electorală, chiar dacă nu are voie să o facă, cu scopul clar de a discredita un candidat", a spus Tăriceanu.

12 septembrie - Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, apreciază că nu este nevoie de o comisie parlamentară specială pentru a face un raport despre prezidenţiabilul care ar fi şi ofiţer acoperit, el arătând că cele două Comisii SRI şi SIE sunt singurele abilitate să facă lumină în acest sens

„Până acum nimeni nu a spus lucrul ăsta, decât preşedintele Băsescu, când îi cade lui bine. De ce nu vorbeşte despre dosarul lui, Băsescu, nu ar trebui să vorbească despre dosarul lui nici nu mai vorbim de ofiţer acoperit (...) de la informator la ofiţer”, a mai spus Sârbu.

15 septembrie - Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, spune că nu crede că vreunul dintre candidaţii la prezidenţiale este ofiţer acoperit, cum a acuzat Traian Băsescu, precizând că este vorba despre o "fumigenă" a şefului statului, iar în Parlament nu se va afla ceva senzaţional pe această temă.

"În realitate nu cred că există vreun agent între candidaţi, eu cred că este o fumigenă marca Traian Băsescu, adusă pentru a acoperi altceva. Nu ştiu ce, vom afla probabil într-un timp mai scurt sau mai lung. Nu bănuiesc eu, personal, pe nimeni dintre cei care până acum au declarat că se vor înscrie în campanie şi care au ceva şanse că este ofiţer acoperit. Am înţeles şi am găsit că este un lucru bun că Parlamentul doreşte să facă o comisie de anchetă şi să încerce să elucideze această problemă. În final nu mă aştept la ceva foarte concret sau senzaţional", a precizat Iohannis.

16 septembrie – ACL depune la conducerea Camerei Deputaţilor solicitarea, semnată de 109 deputaţi ai PDL şi PNL, privind constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a lămuri informaţia lansată de către şeful statului.

16 septembrie - Senatorul PNL Crin Antonescu declară că, dacă are ceva de spus, şeful statului ar trebui să spună, altfel este ”un circ prin care încearcă să participe la campanie”.

”În legătură cu domnul Băsescu, toate lucrurile s-au spus, cel puţin din partea mea. Atâta vreme cât, după zece ani, noi putem să mai luăm în serios un preşedinte care vine şi spune sau îl acuză pe acoperitul acel ipotetic că nu şi-a trecut în CV calitatea de ofiţer acoperit înseamnă că în continuare ne va lua de proşti, până îşi va termina mandatul şi, în continuare, unii dintre noi vor fi suficient de proşti încât să îl ia în considerare pe domnul Băsescu”, a spus Antonescu.

17 septembrie - Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, anunţă că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura directorului Teodor Meleşcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar care să fie ofiţer acoperit.

”A avut loc şedinţa Comisiei de control şi supraveghere a SIE. Am primit un material din partea serviciului semnat de ministrul Meleşcanu prin care ni se comunică că nu există niciun fel de situaţie în care un candidat, ministru, parlamentar să fie ofiţer acoperit”, a spus Sârbu.

17 septembrie - Preşedintele Băsescu a anunţă că va da amănunte despre ”ofiţerul acoperit” de faţă cu toată presa, precizând că nu are nicio informaţie de la serviciile secrete şi că, dacă, totuşi, ”printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.

Preşedintele a spus, răspunzând unei întrebări privind declaraţia vicepreşedintelui Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, că răspunsul lui Ilie Sârbu ”acoperă doar o jumătate” din ceea ce el a declarat legat de acest subiect.

”Eu cred că ar fi foarte bine să ştim exact ce am declarat eu, pentru că răspunsul domnului Sârbu acoperă doar o jumătate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus că este un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit, pentru că, atunci când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit, nu ştii şi când i-a încetat mandatul şi acesta este un lucru pe care trebuie să îl afli înainte de a fi candidat la Preşedinţie. Cetăţeanul să ştie că are un preşedinte care nu are nimic de ascuns”, a spus Băsescu, la TVR1.

El a susţinut că ”Ilie Sârbu a minţit prin omisiune”. ”Domnul Sârbu a minţit prin omisiune astăzi, şi nu numai asăzi. Dânsul este într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmaţie la un post de televiziune, nu conteneşte să îşi aducă aminte că nu există ofiţer acoperit. În familia dânsului, vrea să spună. Da' dosarul lui Băsescu... Frate, dar îmi căutaţi dosarul de 25 de ani. Nu este. Ce v-am spus că este, aia s-a găsit la SRI, rapoartele de voiaj, nu altceva”, a mai arătat Băsescu.

Întrebat dacă va face şi alte completări la această afirmaţie privind ofiţerul acoperit, preşedintele Băsescu a spus că nu va face acest lucru acum. ”Nu aş veni în acest moment, am şi eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa, când voi spune un lucru sau altul”, a precizat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să menţioneze că ceea ce este cert, pentru că a văzut foarte multe speculaţii, este: ”să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete”.

18 septembrie - Fostul şef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu declară că preşedintele Traian Băsescu deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune cu tema candidatului ofiţer acoperit.

"Preşedintele deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune. În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi peremptorii, opozabile în justiţie şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii", a susţinut Ungureanu.

El a adăugat că Traian Băsescu "şi politic greşeşte foarte tare, sperând că în felul acesta stârneşte o furtună suplimentară în România”.

”Cred, pe de altă parte, că nu este ceea ce un şef de stat care a avut acces la informaţie confidenţială ar trebui să facă, pentru că în felul acesta se distruge unul din fundamentele, din principiile fundamentale ale raportului dintre diferitele componente ale sistemului naţional de siguranţă şi de apărare şi prima magistratură a ţării. Acest principiu este încrederea", a mai spus Ungureanu.

El a precizat că, dacă preşedintele Traian Băsescu are dovezi că ”un ofiţer care este activ” se află într-o situaţie de incompatibilitate, ar trebui să sesizeze organele de drept, respectiv parchetul.

”În cazul în care le face publice, pe cale de consecinţă devine şi el responsabil de încălcarea legii 182/2002 (...) Dacă este un fost ofiţer al unui serviciu de informaţii, chestiunea nu are absolut nicio relevanţă, pentru că ofiţerul în cauză, odată rezervist, poate să adopte orişice opţiune de viaţă, fiind numai legat prin unul dintre articolele acestei legi de obligaţia de a păstra timp de 30 de ani secretul asupra activităţii sale şi asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu. Dar în acelaşi timp, acest secret îl leagă şi pe terţul deţinător, deci inclusiv pe preşedinte de la a-l dezvălui, îl opreşte de la a dezvălui asemenea informaţii", a explicat Ungureanu.

19 septembrie – Întrebat într-un interviu dacă a fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii, premierul Victor Ponta a răspuns că, şi dacă ar fi fost, tot ar fi trebuit să spună că nu a fost.

”Dacă aş fi fost, trebuia să vă spun tot nu”, a răspuns Ponta. Ponta a susţinut că Traian Băsescu foloseşte cu un scop pur electoral o problemă importantă a societăţii româneşti, care ţine de încrederea în instituţii.

”De ce o foloseşte (Traian Băsescu - n.r.) pur electoral? Pentru că o va lăsa aşa. Dacă vreau să-l scot pe Iohannis din cursă, o să zic că e Iohannis. Dacă vreau să o scot pe Macovei, spun că Macovei e agentul. Dacă vreau să-l scot pe Ponta, spun că Ponta e. Deci dânsul are aşa o chestie şi cine o supără pe doamna Udrea, o s-o folosească”, a arătat Victor Ponta.

El a spus că nu crede că lucrurile se vor schimba în economia campaniei electorale dacă Băsescu va spune că Iohannis sau Ponta ar fi fost ofiţeri acoperiţi.

”Nu cred că dacă va zice că Iohannis e agent se va schimba ceva. Tot nu intră Udrea în turul doi. Nu cred că dacă va spune de mine se va schimba ceva. Ca preşedinte nu ai voie niciodată să foloseşti informaţii legate de instituţiile statului în scop electoral. Dacă le ai, e ilegal, dacă nu le ai, e escrocherie”, a spus premierul.

El a arătat că Băsescu creează, prin lansarea acestei teme, o atmosferă de tipul ”după mine potopul”. ”Legea spune că nu ai voie ca ofiţer acoperit să faci politică. Ce face domnul Băsescu e iresponsabil, are un scop meschin şi electoral”, a spus Ponta. El a precizat că a discutat cu şefii SRI şi SIE, George Maior, respectiv Teodor Meleşcanu, despre declaraţiile lui Traian Băsescu privind ofiţerul acoperit.

19 septembrie - Şeful SIE Teodor Meleşcanu a fost întrebat dacă preşedintele Băsescu a cerut o listă a foştilor ofiţeri acoperiţi, el răspunzând: ”Au fost diverse discuţii legate de această temă. Am înţeles că este o preocupare a preşedintelui în legătură cu obligaţiile pe care le are în privinţa numirii de miniştri şi membri ai Guvernului, de a-şi da o părere, de a putea să îi refuze”. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că preşedintele a cerut, iar SIE nu a răspuns, Meleşcanu a precizat: ”Nu, a fost o discuţie”.

Referitor la informarea transmisă comisiei SIE din Parlament, prin care se preciza că niciunul dintre candidaţi, parlamentari sau miniştri, nu este ofiţer acoperit, directorul SIE a precizat că a existat o cerere din partea comisiei. A fost ”un răspuns din partea noastră, pe baza datelor pe care le avem”, a adăugat Meleşcanu.

Despre afirmaţia lui Traian Băsescu, că ar putea fi vorba despre ”un fost ofiţer acoperit”, Teodor Meleşcanu a precizat că nu i se poate face cunoscută identitatea.

Meleşcanu a mai spus că la această listă nu au acces decât un număr foarte mic de persoane, două-trei persoane, pentru că ele constituie secret de stat, potrivit legii. ”Orice deconspirare constituie infracţiune şi se poate pedepsi”, a spus Meleşcanu.

”Declaraţiile preşedintelui, din câte am înţeles din precizările dânsului, s-au făcut pe materiale publice, pe discuţii, pe alte teme, nu pe dovezi scrise sau pe documente care oricum ar fi avut un caracter care nu permitea folosirea lor în relaţia cu presa. Dacă a fost bine sau rău, o să vedem în perioada următoare”, a spus Meleşcanu, întrebat dacă declaraţiile preşedintelui au făcut rău pe plan extern. El a precizat că nu se poate pronunţa dacă era vorba de zvonuri, dar ”oricum nu erau informaţii ale SIE”. Aceste subiecte nu pot fi făcute publice, din motive legate de legislaţia în vigoare privind statutul SIE”, a mai precizat Meleşcanu.

Mai târziu, întrebat din nou dacă preşedintele Băsescu a solicitat punctual sau o listă mai lungă cu ofiţerii acoperiţi, el a răspuns: ”Nu a fost niciun fel de cerere, v-am spus că e o discuţie”.

19 septembrie - Premierul Victor Ponta declară, răspunzând unei întrebări pe această temă, că el nu a cerut şefilor serviciilor de informaţii lista agenţilor sub acoperire, arătând că ar fi ilegal să formuleze o astfel de solicitare şi că ar ajunge în închisoare. "Doamne fereşte ! Cum să cer aşa ceva ? Vreţi să ajung în închisoare ? Ar fi ilegal", a afirmat premierul.

21 septembrie - Jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată ”Mărturise şi spovedanie” a fost însoţită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa şi două ştate de plată. Pe livretul militar apare ştampila MApN - UM 02515.

"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a mai scris el.

În aceeaşi zi,, într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituţii ar fi fost ofiţer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în faţa judecătorului să spună tot ceea ce ştie despre aceste documente.

- Ponta susţine că preşedintele Traian Băsescu a fost ofiţer al Securităţii, declarând că acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu l-a votat pe Băsescu pentru funcţia de preşedinte al României.

"Domnul Băsescu a fost ofiţer al Securităţii şi lucrul ăsta l-au ştiut românii şi totuşi l-au votat. Eu de aia nu l-am votat, a fost unul din motivele pentru care nu l-am votat, pentru că am citit în cărţi ce a făcut Securitatea împotriva românilor şi m-am gândit că un securist nu trebuia să fie preşedinte, dar totuşi oamenii l-au ales, aşa încât acum e tardiv, asta rămâne pentru istorie", a spus Ponta.

22 septembrie - Premierul Victor Ponta spune că nu l-au surprins mărturisirile jurnalistului Robert Turcescu, arătând că “cine seamănă vânt culege furtună” şi avertizând că acest lucru este valabil şi pentru alţi apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu.

Întrebat dacă l-au surprins mărturisirile lui Robert Turcescu, Ponta a răspuns: “Pe mine, nu, normal”. El a adăugat că instituţiile statului sunt cele care verifică aplicarea şi respectarea legii în acest caz.

“Daţi-mi voie să nu intru în această discuţie, decât recunoscând faptul că cine seamnă vânt culege furtună. Este valabil şi pentru alţi oameni apropiaţi domnului Băsescu”, a mai spus Ponta.

Întrebat de ce crede că Robert Turcescu a făcut dezvăluirea chiar înaintea campaniei electorale pentru prezidenţiale, Ponta a răspuns: “Dacă domnul Băsescu tocmai la el s-a găsit, putea să se ducă, de exemplu, la Sorina Matei şi nu era niciun fel de problemă. S-a dus exact la domnul Turcescu. Probabil că a fost situaţia, nu ştiu ce a fost. Nu mă pricep, cred că trebuie să vorbiţi cu domnul Băsescu de scenarii”.

Ponta a mai arătat că în acest caz este vorba despre relaţia între politicieni şi jurnalişti şi a arătat că el nu este un invitat obişnuit în emisiunea moderată de Robert Turcescu şi trebuie întrebaţi cei care se duc în fiecare seară la această emisiune, “câţiva” fiind şi candidaţi la prezidenţiale.

“Cred că este vorba de relaţia între politicieni şi jurnalişti. După cum ştiţi, eu nu sunt un invitat de obiciei al domnului Turcescu, cred că trebuie să-i întrebaţi pe cei care se duceau în fiecare seară la domnul Turcescu, câţiva sunt şi candidaţi la prezidenţiale, că se leapădă, că nu se leapădă. Întrebaţi-i pe ei, că eu nu am această problemă şi nici nu am surprize”, a spus Ponta.

23 septembrie - Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, anunţă că Parchetul instanţei supreme evaluează situaţia în cazul lui Robert Turcescu, după ce acesta a dezvăluit că a fost ofiţer acoperit, şi că va comunica dacă va fi luată o decizie privind o eventuală anchetă pentru o infracţiune.

- Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, cu 16 voturi "pentru", 8 împotrivă aparţinând PDL şi PNL şi 3 abţineri aparţinând UDMR, că "nu există temei legal" pentru constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, care să elucideze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind existenţa unui ofiţer acoperit printre candidaţii la prezidenţiale.

24 septembrie - Liberalul Ludovic Orban apreciază că Traian Băsescu "e între ciocan şi nicovală" în ceea ce priveşte afirmaţiile despre ofiţerul acoperit care candidează, Orban explicând că devoalarea unui ofiţer acoperit este o infracţiune, dar că şi tăinuirea unui ofiţer care candidează pentru o funcţie este tot infracţiune.

"Domnul Băsescu a comis o gravă greşeală şi nu ştiu cum va ieşi din această greşeală pentru că dacă devoalează ca şi preşedinte al CSAT şi ca şef al comunităţii de informaţii, dacă devoalează un ofiţer acoperit comite o infracţiune. Ca să nu mai spunem că România e membră NATO, se creează nişte probleme internaţionale incredibile. Dar comite o infracţiune. Dacă, în schimb, nu devoalează acest ofiţer, comite de asemenea o infracţiune. De ce comite o infracţiune? Pentru că este o infracţiune să fii ofiţer de informaţii şi în acelaşi timp să fii membru al unui partid politic, să ocupi o funcţie publică. Or, un oficial care are ştiinţă despre existenţa unei infracţiuni şi nu sesizează organele de anchetă penală se face vinovat de tăinuire, de a nu raporta. Deci Băsescu acum e între ciocan şi nicovală. Dar probabil o să spună: «M-aţi înţeles greşit, de fapt n-am vrut să spun asta, am vrut să spun altceva»” a afirmat vicepreşedintele PNL Ludovic Orban într-o conferinţă de presă.

- Ponta afirmă că Traian Băsescu a aruncat plasa prin subiectul agenţilor acoperiţi şi a prins pe cine nu se aştepta, respectiv pe Robert Turcescu, cel care, văzând discuţia şi ştiindu-se vinovat de ceva, s-a eliberat.

"Băsescu a aruncat plasa, să vadă: poate dăm în Ponta, poate dăm în Iohannis, poate dăm în Macovei şi a prins pe cine nu se aştepta. L-a prins pe Turcescu, care, probabil, văzând discuţia şi ştiindu-se vinovat de ceva - că bănuiesc că numai o stare de vinovăţie creează destăinuiri de acest gen - s-a eliberat, ca să spun aşa", a afirmat Ponta.

El a adăugat că Turcescu este un pion, un executant mai zelos decât alţii, al unui regim politic coordonat de preşedinte, precizând însă că nu ştie dacă acesta a fost ofiţer acoperit al unui serviciu, dar a denigrat adversari ai lui Băsescu şi a moderat dezbaterea pentru câştigarea Preşedinţiei din 2009 dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană.

2 octombrie – Procurorul general al României Tiberiu Niţu precizează că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) nu s-a sesizat din oficiu în cazul lui Robert Turcescu, deoarece declaraţiile acestuia, în care a arătat că a fost ofiţer acoperit, "nu sunt de natură să constituie infracţiuni".

13 octombrie - Fostul preşedinte Ion Iliescu declară că tema ofiţerului acoperit, promovată de Traian Băsescu, reprezintă o invenţie "şmecherească'" şi o "făcătură" a actualului şef de stat, a cărei menire este de a crea confuzie şi de a face să planeze suspiciuni asupra candidaţilor în alegeri.

"Eu nici nu i-aş da atenţie domnului Băsescu cu asemenea şmecherii pe care le promovează. E o făcătură obişnuită a domnului Băsescu. Nu cred că trebuie luat în seamă. Dacă are ceva concret, ar fi dator să o facă, să explice şi să împiedice asemenea chesituni", a spus Iliescu.

El a arătat că tema ofiţerului acoperit reprezintă o invenţie "şmecherească" a lui Băsescu.

"Dar eu cred că este o invenţie şmecherească a domnului Băsescu ca să creeze confuzie, să planeze asupra oamenilor suspiciuni. Nu se face aşa ceva, adică statura de şef de stat ar trebui să impună şi rigoare, şi seriozitate şi să nu se joace cu cuvintele", a subliniat Iliescu.

13 octombrie – Preşedintele Traian Băsescu afirmă, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

Şeful statului a spus că unul dintre candidaţi trebuie să recunoască că este ofiţer acoperit, pentru că altfel, "îi va rânji în faţă fostul şef".

"Îi va rânji, când va fi preşedinte. Că îi rânjeşte acum, când este prim-ministru, încă mai merge", a continuat Băsescu.

"Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE", a anunţat preşedintele, precizând că acest lucru arată şi "saltul lui".

"A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez", a mai anunţat Băsescu.

El menţionase că după ce Robert Turcescu a făcut anunţul privind apartenenţa la un Serviciu, nu a mai putut să vorbească, pentru a nu se interpreta că gestul ziaristului ar avea vreo legătură cu preşedintele.

Băsescu a precizat, apoi, că nu ştie ce a vrut să facă Turcescu prin anunţ şi că nu ştia despre acesta decât că este ziarist. Preşedintele a mai spus că nu crede că Turcescu este ceea ce a spus.

 


 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…

4 Citiți și voi ce se întâmplă în Germania de Est...

5 Foarte interesante amănunte!