Traian Băsescu şi suspendările sale: şase ani de când românii au fost chemaţi la vot pentru demiterea preşedintelui

Traian Băsescu şi suspendările sale: şase ani de când românii au fost chemaţi la vot pentru demiterea preşedintelui

Traian Băsescu a fost suspendat oficial pe 20 aprilie 2007. Referendumul pentru demitere urma să se deruleze pe 19 mai 2007, într-o sâmbătă. Atunci, pe buletinele de vot, cetăţenii României au fost întrebaţi dacă doresc demiterea şefului statului sau nu. Cu o majoritate de 74%, cei mai mulţi români au spus „NU“. Per total, atunci au votat aproximativ 8,1 milioane de români.

Suspendarea lui Traian Băsescu din 2007 a început în februarie. Atunci, PSD a sesizat Curtea Constituţională despre iniţierea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. La 28 februarie, Parlamentul aprobă înfiinţarea unei comisiei de anchetă privind suspendarea preşedintelui cu 258 de voturi pentru, 76 contra (PD şi PLD) şi 21 de abţineri (UDMR). Preşedintele comisiei a fost numit Dan Voiculescu.

La 21 martie, Dan Voiculescu a anunţat că raportul elaborat de comisie a stabilit că Traian Băsescu a încălcat Constituţia şi este implicat în fapte de natură penală ( via Wikipedia). La 5 aprilie, Curtea Constituţională a dat aviz negativ propunerii de suspendare. „(Propunerea de suspendare) se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei, săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constituţie“, aşa a motivat CC decizia. Totuşi, aceasta era doar consultativă pentru Parlament.

La 19 aprilie 2007, Parlamentul României a votat cererea de suspendare pe motiv de neconstituţionalitate, cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă şi 10 abţineri. În ziua următoare, era publicată hotărârea (disponibilă integral aici ). Data desfăşurării Referendumului a fost stabilită pentru sâmbătă, 19 mai 2007, la limita maximă de 30 zile, conform Constituţiei. De regulă, alegerile din România au fost fixate duminica.

Unul dintre afişele folosite de Traian Băsescu în campania de dinaintea votului pentru demitere

Demisia „la 5 minute“ amânată

Cu două zile înainte de suspendarea de către Parlament, Traian Băsescu a declarat că va demisiona la cinci minute după decizie, dacă Parlamentul votează pentru suspendare. După ce Curtea Constituţională a validat suspendarea, Traian Băsescu a spus că s-a răzgândit, motivând că o demisie ar fi accentuat criza politică până în iulie-august. Mai mult, el a spus că s-ar fi pregătit o lege care să-i interzică să mai candidez.

Întregul cost al referendumului prin care Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni a fost estimat la circa 60 de milioane de lei. Înainte de 19 mai, sondaje INSOMAR şi CURS îl dădeau pe Traian Băsescu „câştigător“ cu aproximativ 70% din voturi în favoarea sa. În sâmbăta votului s-a dovedit că situaţia prezentată de acestea era reală.

În vara lui 2012, Traian Băsescu a mai trecut printr-o suspendare. Atunci, din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot care (aproximativ 18 milioane de români) la referendum s-au prezentat 46,24% din aceştia. Majoritatea, adică 7,4 milioane de oameni, au votat „DA“, în favoarea demiterii preşedintelui. Totuşi, la data de 21 august 2012, Curtea Constituţională a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3 pe motiv că referendumul nu a întrunit cvorumul necesar. Întregul cost al referendumului a fost estimat la 95 de milioane de lei.

[<a href="//storify.com/razvanbaltaretu/afl-mai-multe-despre-traian-b-sescu" target="_blank">View the story "Află mai multe despre Traian Băsescu" on Storify</a>]

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Încep să apară dezvăluirile „hard” despre „fratele” Tate în presa tabloidă britanică

2 Pesedistul Bădălău despre șefa CNI: Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.”

3 Cea mai tare imagine cu noul președinte al Cehiei!

4 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf

5 Foarte interesant!