Kenyana Rita Jeptoo, starul maratonului, suspendată doi ani pentru dopaj

Kenyana Rita Jeptoo, starul maratonului, a fost suspendată doi ani pentru dopaj cu eritropoietină (EPO), a anunțat vineri Federația de atletism din țara sa.

Jeptoo (33 ani), dublă deținătoare a titlului în maratoanele de la Chicago și Boston, a fost controlată pozitiv în afara competiției anul trecut. Atleta kenyană va fi suspendată până pe 29 octombrie 2016.

Suspendarea de doi ani este sancțiunea minimă prevăzută de instanțele internaționale ale atletismului în cazurile de dopaj anterioare datei de 1 ianuarie 2015. Durata a fost între timp majorată la patru ani.

''Rita Jeptoo a fost suspendată doi ani, între 30 octombrie 2014 și 29 octombrie 2016, după ce eșantioanele A și B au arătat că ea a utilizat EPO, un produs interzis'', a declarat pentru AFP directorul Federației kenyene de atletism, Isaac Mwangi.

Organizatorii World Marathon Majors (WMM), cele mai mari șanse maratoane mondiale (Berlin, Boston, Chicago, Londra, New York și Tokyo), au suspendat deja plata premiului pentru ''maratonista anului'', 500.000 de dolari. Kenyana ar fi trebuit să primească acest premiu în noiembrie, după maratonul de la New York, la care nu a participat.

Jeptoo este atleta kenyană de cel mai înalt nivel care a fost controlată pozitiv și sancționată pentru dopaj.

Federația kenyană, ai căror sportivi domină fondul și semifondul mondial de mai multe decenii, se află în colimatorul Federației internaționale de atletism (IAAF) și al Agenției mondiale antidoping (AMA) după controlul pozitiv al lui Jeptoo. Ea a promis că va lua măsuri și va instaura un program educativ.

Fostul campion Moses Kiptanui a estimat că sancțiunea nu este suficient de severă. ''Doi ani, este prea indulgent. Ea va reveni în plină formă. Asta nu-i va face pe atleți să nu se dopeze. De ce să fii indulgent? Va fi o încurajare. Acest caz face rău atletismului kenyan. Oamenii vor crede că toți care au succes s-au dopat'', a declarat fostul recordman mondial în proba de 3.000 m obstacole. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

4 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

5 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb