Kenyana Rita Jeptoo, starul maratonului, suspendată doi ani pentru dopaj

Kenyana Rita Jeptoo, starul maratonului, a fost suspendată doi ani pentru dopaj cu eritropoietină (EPO), a anunțat vineri Federația de atletism din țara sa.

Jeptoo (33 ani), dublă deținătoare a titlului în maratoanele de la Chicago și Boston, a fost controlată pozitiv în afara competiției anul trecut. Atleta kenyană va fi suspendată până pe 29 octombrie 2016.

Suspendarea de doi ani este sancțiunea minimă prevăzută de instanțele internaționale ale atletismului în cazurile de dopaj anterioare datei de 1 ianuarie 2015. Durata a fost între timp majorată la patru ani.

''Rita Jeptoo a fost suspendată doi ani, între 30 octombrie 2014 și 29 octombrie 2016, după ce eșantioanele A și B au arătat că ea a utilizat EPO, un produs interzis'', a declarat pentru AFP directorul Federației kenyene de atletism, Isaac Mwangi.

Organizatorii World Marathon Majors (WMM), cele mai mari șanse maratoane mondiale (Berlin, Boston, Chicago, Londra, New York și Tokyo), au suspendat deja plata premiului pentru ''maratonista anului'', 500.000 de dolari. Kenyana ar fi trebuit să primească acest premiu în noiembrie, după maratonul de la New York, la care nu a participat.

Jeptoo este atleta kenyană de cel mai înalt nivel care a fost controlată pozitiv și sancționată pentru dopaj.

Federația kenyană, ai căror sportivi domină fondul și semifondul mondial de mai multe decenii, se află în colimatorul Federației internaționale de atletism (IAAF) și al Agenției mondiale antidoping (AMA) după controlul pozitiv al lui Jeptoo. Ea a promis că va lua măsuri și va instaura un program educativ.

Fostul campion Moses Kiptanui a estimat că sancțiunea nu este suficient de severă. ''Doi ani, este prea indulgent. Ea va reveni în plină formă. Asta nu-i va face pe atleți să nu se dopeze. De ce să fii indulgent? Va fi o încurajare. Acest caz face rău atletismului kenyan. Oamenii vor crede că toți care au succes s-au dopat'', a declarat fostul recordman mondial în proba de 3.000 m obstacole. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cică vindecă singurătatea, ia cu mâna! / Sexy-consiliera personală a Ministrului Sănătății, 26 de ani, absolven…

2 O să aveți un șoc! / Facem publice infracțiunile pe care zeița infractorilor, Alina Gorghiu, le vrea executate a…

3 Nouă ni se spune că masca este inutilă / Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipotez…

4 Mafia PSD / Asta a livrat combinezoane la spitalul groazei din Suceava! „Protejata" lui Vanghelie: contracte de …

5 Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea: O parte din cadrele medicale de la Spitalul din Suceava refuzau să poa…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Dușa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante