Ciclism - Giro: Mikel Landa, a doua victorie de etapă, Contador s-a detașat

Ciclism - Giro: Mikel Landa, a doua victorie de etapă, Contador s-a detașat

Spaniolul Mikel Landa (Astana) a obținut, marți, a doua victorie în Turul ciclist al Italiei 2015, trecând primul linia de sosire în etapa a 16-a, dar marele câștigător al zilei este purtătorul tricoului roz, spaniolul Alberto Contador (Tinkoff - Saxo), care are avans de peste 4 minute acum.

După ultima zi de pauză, plutonul a pornit la drum de la Pinzolo pentru încă o etapă de munte înalt, cu nu mai puțin de 5 puncte de cățărare, între care Passo di Mortirolo, de categorie specială. Cu demonstrate calități de grimpeur, bascul de la echipa kazahă a sosit primul la Aprica, unde a fost cronometrat pe 176 km 5h02'51", după o mică evadare, de 4 kilometri, în care i-a depășit cu 38" pe colegii săi de atac de pe Mortirolo, olandezul Kruijswijk (Lotto Jumbo) și Alberto Contador. 

Sosit cu o întârziere de 2'50" de coechipierul său, italianul Fabio Aru i-a cedat lui Landa locul secund în clasamentul general, coborând pe 3, dar principalul beneficiar al zilei este, evident, Alberto Contador, liderul necontestat al plutonului, care și-a îndepărtat urmăritorii la 4 minute și peste, înaintea ulltimelor 5 etape, dintre care 2 fără probleme, de plat.
În clasamentul tricoului roz Alberto Contador are un avans 4'02" de față de Mikel Landa și 4'52" în raport cu Fabio Aru, fiind greu de crezut că madrilenul mai poate pierde ediția 98 a Turului Italiei, mai ales că până acum a dominat clar competiția, nici măcar accidentările și defecțiunile mecanice neputându-l opri.
Decizia în această etapă s-a dat, cum era de așteptat, pe lunga cățărare spre Passo de Mortirolo, cea mai dificilă din actuala ediție, lungă de peste 18 km, cu pantă medie de 10,3 la sută. Chiar la poale, Alberto Contador a avut o problemă mecanică, iar principalii săi adversari de la Astana, Fabio Aru și Mikel Landa, nu au avut nicio ezitare de ordin etic, ci au atacat ca la carte, devansându-l pe spaniol cu peste 1 minut.
Acesta, însă, a pornit la vânătoare, în stilul lui inconfundabil, ridicat în șa, "en-danseuse", a început să înșire pe drum toți foștii evadați ai zilei, iar imediat după jumătatea cățărării i-a prins pe cei doi componenți ai formației kazahe, a stat puțin lângă ei, după care, constatând că secundul lui la general, Aru, nu-i poate prinde roata, a plecat, însoțit de Landa și de celălalt rutier aflat în frunte, olandezul Steven Kruijswijk (Lotto Jumbo).
În vârful Mortirolo, unde s-a acordat Trofeul "Montagna Pantani", în amintirea primei victorii profesioniste a regretatului "Il Pirata", în Giro-1994 (în care victoria finală a revenit rusului Evgheni Berzin), primul a trecut Kruijswijk (Aru a trecut cu 2 minute întârziere), iar trioul de frunte s-a așternut hotărât pe coborârea lungă de 17 km spre ultima probă dură a zilei, cățărarea de categoria 3 încheiată în urcare, la Aprica.
Cu 4 km înainte de sosire, Landa și Contador au părut că se sfătuiesc în legătură cu continuarea ostilităților, cert fiind că imediat după aceea bascul a plecat într-un atac decis, care i-a adus victoria de etapă, dar și detronarea liderului său de echipă de pe locul 2. În cele din urmă, satisfăcut a fost și Contador, care nu mai are urmăritori mai aproape de 4 minute.
Ciclistul român Serghei Țvetcov (Androni) a urcat la general 14 de locuri, pe 145, la 3h44'02", față de 159 după etapa precedentă, grație sosirii pe locul 83 în etapa de marți, cu un grup mai avansat, în timp ce Eduard Grosu (Nippo — Vini Fantini) a ajuns în etapa a 16-a cu o întârziere de 38'16", aflându-se acum pe poziția 159, la 4h06'27".
Astfel, Contador ajunge miercuri acasă, la Lugano, unde s-a stabilit pentru a scuti o parte din taxe, etapa a 17-a fiind între Terano și orașul elvețian, pe plat și scurtă, de doar 137 km, favorabilă sprinterilor. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro