"Dubla" de la Soci aduce primul titlu mondial echipei Mercedes

"Dubla" de la Soci aduce primul titlu mondial echipei Mercedes

Pilotul britanic Lewis Hamilton a câştigat a patra cursă la rând, duminică, la Soci, iar performanţa lui şi locul 2 ocupat de coechipierul său Nico Rosberg au adus în premieră titlul mondial la constructori echipei Mercedes, cu trei etape înaintea finalului Campionatului Mondial de Formula 1.

Lewis Hamilton (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Producătorul german de automobile Daimler Benz a fost prezent pentru prima dată în F1 în 1954, iar agentinianul Juan Manuel Fangio a câştigat titlul mondial la piloţi în acel an şi în următorul. Din 1955, compania s-a retras din Marele Circ, dar a mai furnizat motoare pentru Ilmor în 1994 şi din 1995 team-ului McLaren. Revenirea cu o echipă în cel mai important sport automobilistic s-a produs în 2010, după cumărarea Brawn GP. Acum, la al patrulea sezon sub numele de Mercedes, echipa a reuşit primul titlu la constructori, urmând al treilea la piloţi, pentru că ori Lewis Hamilton, ori Nico Rosberg se va încorona la finalul sezonului.

Marele Premiu al Rusiei, desfăşurat în premieră, la Soci, sub privirile preşedintelui Vladimir Putin, a fost un monolog Mercedes, ca multe alte curse din acest sezon.

Hamilton şi Rosberg au ocupat în această ordine locurile 1 şi 2 pe grilă. Rosberg a plecat tare şi l-a întrecut de Hamilton înaintea primului viraj, dar a frânat puternic şi a ieşit în decor, completând manevra de depăşire prin exteriorul pistei. Anunţat de mecanicii săi că trebuie să cedeze locul 1, germanul s-a plâns de vibraţii în monopostul lui şi a fost nevoit să intre imediat la standuri. El a căzut pe locul 20 şi a început o cursă fulminantă de revenire. Astfel, în turul 20 din 53, Rosberg a ajuns pe locul 10, 11 tururi mai târziu fiind deja al doilea.

Hamilton nu a avut niciun rival şi a condus fără greşeală de la început până la sfârşit. Britanicul a trecut primul linia de sosire, cu un avans de aproape 14 secunde faţă de Rosberg, care a parcurs aproape întreaga distanţă cu un set de pneuri medii.

"Best of the rest" a fost finlandezul Valtteri Bottas de la Williams, care nu a rezistat atacurilor lui Rosberg în lupta pentru locul 2. La început, Bottas, al treilea la start, părea că poate ţine pasul cu Mercedes, dar pe măsură ce pneurile i se uzau, distanţa faţă de Hamilton se mărea continuu. Bottas a prins fără probleme ultima treaptă a podiumului, înaintea piloţilor McLaren-Mercedes, Jenson Button şi Kevin Magnussen.

Ferndo Alonso a ocupat locul 6 pentru Ferrari, dar s-ar fi putut clasa cel puţin o poziţie mai sus sau una mai jos. O intrevenţie lentă la schimbul de pneuri l-a privat pe spaniol, aflat atunci pe 4, de un loc mai bun. Dar şi Daniel Ricciardo îl putea depăşi pe final, când s-a apropiat foarte mult de Alonso. Coechipierul său de la Ferrari, Kimi Raikkonen, a fost al nouălea.

Ricciardo şi Sebastian Vettel de la Red Bull au avut evoluţii destul de modeste. Cvadruplul campion mondial, aflat la ultimele curse pentru Red Bull, a trecut linia de sosire pe locul 8, după colegul său. Ultimul punct pus în joc i-a revenit mexicanului Sergio Perez (Force India), care a câştigat duelul pentru locul 10 cu Felipe Massa (Williams).

Astfel, Hamilton, cu nouă victorii în acest an şi 31 în carieră, şi-a extins avantajul în clasamentul piloţilor, la 17 puncte. El are acum 291 de puncte, în timp ce Rosberg a acumulat 274, iar australianul Ricciardo 199 de puncte.

Cu 565 de puncte, Mercedes şi-a asigurat titlul mondial la constructori. Campioana din ultimii patru ani, Red Bull, are 342 de puncte şi nu mai poate ajunge liderul, chiar dacă punctele câştigate la ultima etapă se vor dubla. Williams, 216 puncte, şi Ferrari, 188 de puncte, se vor lupta pentu locul 3 în ultimele etape.

Prima ediţie a Marelui Premiu al Rusiei nu a fost una spectaculoasă. Câştigătorii de la Soci, Hamilton şi Mercedes, au fost premiaţi de Putin, iar Rosberg şi Bottas de alţi doi politicieni ruşi. De obicei, interviurile pe podium sunt moderate de către un fost pilot de Formula 1. La Soci, această tradiţie nu a fost respectată, "reporterul" fiind o vedetă a unui post de televiziune rus.

Piloţii din Marele Circ au purtat mesaje de încurajare pentru Jules Bianchi, inscripţionate pe monoposturi sau pe echipament. Cu câteva minute înaintea startului, ei s-au adunat pe pistă, pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Bianchi, aflat în stare gravă într-un spital japonez, după accidentul suferit etapa trecută, la Suzuka. "Toţi te susţinem, Jules", a fost mesajul scris pe asfaltul circuitului.

În semn de respect faţă de pilotul francez, echipa Marussia a participat doar cu un pilot la Marele Premiu al Rusiei, britanicul Max Chilton, care a abandonat în turul 11.

Următoarea etapă, Marele Premiu al SUA, va avea loc în 2 noiembrie, la Austin.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina