UEFA cere amânarea Congresului FIFA și a alegerilor pentru funcția de președinte

UEFA cere amânarea Congresului FIFA și a alegerilor pentru funcția de președinte

Comitetul Executiv al UEFA a solicitat amânarea Congresului Federației Internaționale de Fotbal (FIFA) și a alegerilor pentru funcția de președinte, a anunțat miercuri, la Varșovia, Gianni Infantino, secretarul general al forului european, după noul scandal de corupție care a lovit forul fotbalistic mondial.

"Membrii Comitetului Executiv al UEFA sunt convinși că este o nevoie puternică de schimbare a conducerii FIFA și că ar trebui amânat Congresul FIFA, cu o nouă alegere pentru președinție (prevăzută vineri — n.red.) organizată în șase luni", a explicat Infantino la finalul unei reuniuni a executivului UEFA, desfășurată în capitala Poloniei, cu ocazia finalei Europa League.

"Evenimentele zilei sunt un dezastru pentru FIFA și pătează imaginea fotbalului în ansamblul său. UEFA este profund șocată și întristată. Aceste evenimente demonstrează că corupția este profund înrădăcinată în cultura FIFA", a mai afirmat secretarul general al UEFA.

"Este o necesitate pentru FIFA de a fi 'repornită' și trebuie inițiată o reformă adevărată. Congresul FIFA riscă să se transforme într-o farsă, iar asociațiile europene trebuie să ia în considerare cu atenție dacă ar mai trebui să participe și să sprijine un sistem care, dacă nu va fi oprit, va ucide fotbalul", a adăugat Infantino.

FIFA a fost lovită miercuri de un dublu seism prin arestarea, la cererea justiției americane, a șapte responsabili acuzați de corupție, în principal pentru atribuirea Cupei Mondiale 2010, și desfășurarea în paralel a unei percheziții la sediul său din Zurich, din cauza suspiciunilor legate de atribuirea Mondialelor din 2018 și 2022, Rusiei și Qatarului.

Poliția elvețiană a arestat miercuri dimineața șapte oficiali FIFA, la cererea autorităților americane, în acest scandal de corupție: Jeffrey Webb, Eduardo Li, Julio Rocha, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin și Costas Takkas.

Ulterior, FIFA a suspendat 11 persoane din toate activitățile legate de fotbal: Jeffrey Webb (președintele CONCACAF, președintele federației Insulelor Cayman, membru al Comitetului Executiv al FIFA), Eduardo Li (membru al Comitetului Executiv al FIFA, președintele federației costaricane), Julio Rocha (responsabil cu dezvoltarea FIFA, președintele federației din Nicaragua), Costas Takkas (colaborator al președintelui CONCACAF, Jeffrey Webb), Jack Warner (ex-vicepreședinte FIFA, președinte al federației Caraibelor), Eugenio Figueredo (vicepreședinte FIFA), Rafael Esquivel (membru în Comitetul executiv al CONMEBOL, președintele federației din Venezuela), José Maria Marin (membru al Comitetului de organizare a FIFA pentru fotbalul olimpic, fost președinte al Confederației braziliene de fotbal), Nicolas Leoz (fost membru al Comitetului Executiv al FIFA și fost președinte al CONMEBOL), Chuck Blazer (fost influent om de fotbal din Statele Unite) și Daryll Warner (unul dintre fiii lui Jack Warner).

Vineri, președintele Joseph Blatter (79 ani) speră să obțină un al cincilea mandat cu ocazia alegerilor prezidențiale din cadrul FIFA, avându-l drept contracandidat pe prințul iordanian Ali Bin Al Hussein, susținut de președintele UEFA, Michel Platini, și de numeroase federații naționale din Europa, între care și FRF. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale