Comisia juridică a Senatului: Aviz favorabil cererii de încuviințare a arestării lui Dan Șova

Comisia juridică a Senatului: Aviz favorabil cererii de încuviințare a arestării lui Dan Șova

Comisia juridică a Senatului a dat miercuri aviz favorabil solicitării de încuviințare a reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova.

 După audierea în Comisia juridică, Dan Șova a ținut să precizeze că, în fața senatorilor juriști, a spus "numai adevărul" și că același lucru îl va face și în fața plenului Senatului.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, a subliniat că, dintre cei 11 membri ai Comisiei, șase au votat în favoarea solicitării primite din partea Justiției.

"A trebuit să ne pronunțăm asupra solicitării privind arestarea domnului senator Dan Șova. După ce l-am ascultat pe domnul senator și după ce toți cei 11 membri ai Comisiei au pus întrebările necesare pentru a se lămuri, s-a procedat la vot. Votul a fost unul în favoarea cererii de arestare — șase voturi pentru, cinci voturi împotrivă.

Astfel, vom transmite plenului Senatului raportul favorabil în privința solicitării DNA", a spus Boboc la finalul ședinței Comisiei juridice.

Boboc a adăugat că speră ca și plenul Senatului să aprobe solicitarea amintită, fiindcă altfel "am bloca posibilitatea instanței de a nu aproba cererea de arestare".

"La Parlament se iscă tot felul de dezbateri. Lucrurile stau simplu. Comisia juridică și nici Parlamentul nu fac arestări. Asta nu înseamnă că va veni duba de la DNA în fața scărilor Senatului ca să ridice pe cineva. În cazul parlamentarilor, este un act procedural care este necesar la dosarul cauzei, cu care Parchetul va merge la instanță, iar instanța, în statul de drept denumit România, este în măsură să aprobe sau nu o solicitare a Parchetului. Cu alte cuvinte, eu mă bucur că asta a fost soluția Comisiei și sper ca asta să fie și soluția plenului, pentru că altfel am bloca posibilitatea instanței de a nu aproba cererea de arestare", a explicat președintele Comisiei juridice.

Cătălin Boboc a subliniat faptul că, în opinia sa, procedura măsurii preventive poate continua, nefiind vorba de un abuz al puterii judecătorești.

"Tot timpul rostogolim această idee că Parlamentul sau blochează, sau încuviințează ceva. Parlamentul exprimă un punct de vedere și aici mă gândesc la cei care au făcut Constituția și îmi imaginez că atunci ei au avut în minte un singur lucru, și anume posibilitatea ca în cazul apariției unor abuzuri din partea puterii judecătorești să se poate interveni.

Nu cred că suntem în situația unui abuz, motiv pentru care procedura penală, aceasta a solicitării privind arestarea preventivă, poate continua. Asta nu înseamnă nici pe departe că domnul Șova este vinovat, nici că este nevinovat. Nu înseamnă nici că trebuie, nici că nu trebuie arestat", a mai spus Boboc.

Întrebat dacă în urma declarațiilor lui Dan Șova a fost convins de vinovăția sau nevinovăția acestuia, Cătălin Boboc a replicat: "Eu cred că Dan Șova are toate șansele, în fața instanței, singura în măsură să aprobe sau să respingă cererea procurorilor, să primească o soluție favorabilă dumnealui". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...