Dosarul „Referendumul“. Vicepremierul Liviu Dragnea lipseşte la termenul de astăzi de la Curtea Supremă. Magistraţii continuă audierile

Dosarul „Referendumul“. Vicepremierul Liviu Dragnea lipseşte la termenul de astăzi de la Curtea Supremă. Magistraţii continuă audierile

UPDATE Mai mulţi martori care apăreau că au votat pe listele suplimentare din urna mobilă de la spitalul din Alexandria au declarat astăzi în faţa instanţei că fie nu au fost internaţi, fie au votat în secţiile unde au fost repartizaţi.

Mai mult, reprezentanţii partidelor PSD ş PSL din secţia de votare în care a fost întocmită lista suplimentară au declarat că erau sunaţi în ziua votului de la sediile partidelor pentru a comunica prezenţa la vot.

La sediul Curţii Supreme continuă audierile în acest caz.

Vicepremierul nu s-a prezentat la termenul de astăzi.

La termenul anterior, cei şase inculpaţi care urmau să fie audiaţi au refuzat să dea declaraţii în faţa judecătorilor.

Aproape 40 de persoane, martori în dosar, au declarat în faţa judecătorilor, că deşi sunt semnăturile lor pe listele electorale, nu au votat, unii spunând că în ziua respectivă erau plecaţi din ţară.

Martorii au arătat că deşi semnăturile lor se regăsesc pe listele de votare, ei nu au fost prezenţi la referendumul de pe 29 iulie 2012.

 

Unul dintre aceştia a spus că nici el şi nici soţia şi fiica lui nu au fost prezenţi la vot, însă în dreptul numelor lor sunt semnături. Acesta a spus că semnăturile nu pot fi ale lor, pentru că nu s-au prezentat la vot, soţia şi fiica lui fiind plecate în Anglia.

 

Un alt martor a arătat că şi semnătura sa se regăseşte pe lista de votare verificată de procurorii anticorupţie, dar el nu a votat, fiind plecat atunci în Italia.

 

Alţi martori au spus că au votat la referendumul din 2012, dar nu la secţiile de votare la care sunt arondaţi, ci în localităţile în care se aflau în acea zi, astfel că semnăturile lor nu trebuiau să se găsească pe listele de votare din judeţul Teleorman.

 

Liviu Dragnea nu s-a prezentat la ultimul termen al procesului.

 

Dragnea, acuzat de trafic de influenţă

 

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

 

Alte 100 de persoane, trimise în judecată

 

Anchetatorii precizează că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

 

Aceştia au fost trimişi în judecată petnru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

 

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Bătaie generală într-un club de fiţe după ce o „pisi” s-a plâns lui „iubi” că a fost pipăită