Fostul ministru al Comunicațiilor Adriana Țicău, urmărită penal

Fostul ministru al Comunicațiilor Adriana Țicău, urmărită penal

Fostul ministru al Comunicațiilor Adriana Țicău este urmărită penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul Microsoft, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Adriana Țicău a fost audiată miercuri la DNA și i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect. Nici la intrarea în sediul DNA, nici la ieșire ea nu a făcut declarații.

Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, este vizată de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, constând în aceea că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului Sistem Educațional Informatizat (SEI) și respectiv pentru proiectul care a vizat licențierea Microsoft.

De asemenea, ar fi inițiat și avizat proiecte de hotărâri de guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers și Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, faptele sale având drept consecință prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziției de servicii și produse la prețuri peste valoarea de piață: licențe cu circa 30 — 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleași produse sau produse similare de pe piață.

În dosarul licențelor Microsoft sunt cercetați nouă foști miniștri: Dan Nica, ministru al MCTI în perioada 2000 — iulie 2004 și în prezent membru al Parlamentului European; Adriana Țicău, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004; Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010; Daniel Funeriu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2009 — 2012; Alexandru Athanasiu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 — 2005; Mihai Tănăsescu, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000—2004; Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 — octombrie 2003 și în prezent senator; Ecaterina Andronescu, ministrul Educației și Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 — 19 iunie 2003, ministrul Educației, Cercetării și Inovării în perioada 22 decembrie 2008 — 1 octombrie 2009 și în prezent senator; Valerian Vreme, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada septembrie 2010 — februarie 2012 și în prezent deputat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?