15 REȚINERI în Dosarul ROMPREST

15 REȚINERI în Dosarul ROMPREST

Un număr de 15 persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în urma percheziţiilor ce au avut loc miercuri în dosarul Romprest, anchetatorii solicitând mandat de arestare în lipsă pe numele directorului companiei, omul de afaceri Florian Walter, care a fost dat în consemn la frontieră.

Surse judiciare au declarat joi că 15 dintre cele aproximativ 50 de persoane care au fost conduse la audieri după percheziţiile ce vizau destructurarea unei grupări de evaziune fiscală şi spălare de bani condusă de omul de afaceri Florian Walter au fost reţinute, ele urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, procurorii DIICOT Ploieşti vor cere emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră.

Procurorii DIICOT Ploieşti au efectuat miercuri percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unu grup infracţional organizat.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea că, în perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 23 de persoane şi coordonat de suspectul Florian Walter, care a desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip "fantomă", fiind retrase în numerar şi preluate de către Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt implicaţi şi unul dintre finanţatorii FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi soţia acestuia, Cristina, cei doi având calitatea de suspect, respectiv martor în dosar.

Conform surselor citate, aceştia controlau unele dintre firmele implicate în lanţul infracţional construit de Walter şi de apropiaţi ai săi.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT Ploieşti efectuează cercetări faţă de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor, în forma continuată.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor, informează Agerpres.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

3 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

4 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc