Alba: Arest la domiciliu pentru unsprezece "căutători de aur" din Roșia Montană

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a dispus, marți seara, măsura arestului la domiciliu față de cei unsprezece inculpați arestați săptămâna trecută într-un dosar privind executarea de activități miniere fără drept în Roșia Montană, unde a fost exploatat fără autorizație zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat presei că instanța a admis marți contestațiile formulate de inculpați împotriva încheierii Tribunalului Alba, pe care a desființat-o.

În urma rejudecării, CA Alba Iulia a dispus punerea în libertate a inculpaților și a luat față de toți cei unsprezece măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, stabilind, totodată, și mai multe obligații în sarcina acestora. Hotărârea este definitivă, a menționat Cosmin Muntean.

Tribunalul Alba a dispus, miercuri, arestarea preventivă a unsprezece persoane anchetate într-un dosar privind executarea de activități miniere fără drept în Roșia Montană, unde a fost exploatat fără autorizație zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare.

Pentru alte cinci persoane, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus măsura controlului judiciar, cu interdicția de a părăsi județul în următoarele 60 de zile.

Zeci de percheziții, majoritatea în Roșia Montană, au fost efectuate săptămâna trecută de 160 de polițiști din cadrul IPJ Alba, cu sprijinul celor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș, Cluj și Bihor, la domicilii și la sediile unor societăți comerciale. Printre persoanele audiate s-au aflat și un consilier județean, patronul unei discoteci din orașul Cîmpeni, dar și rude ale primarului din Roșia Montană.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către IPJ Alba, în urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro și 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidență și contabile, unelte și instalații folosite pentru extragerea aurului, precum și cantitatea de 480 de kilograme de nisip aurifer și aur.

De asemenea, au fost ridicate și o armă neletală, deținută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale și diverse scule folosite în activitatea infracțională.

Cu ocazia activităților de cercetare desfășurate anterior în cauză, polițiștii au confiscat peste un kilogram și jumătate de aur rezultat în urma extragerilor și prelucrărilor ilegale.

În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 2013 — 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizație, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat și comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanții, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzina de preparare de la Gura Roșiei. Uzina, aflată în conservare, aparține exploatării de stat și nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

4 Femeia cu sârmă și-a șters postarea! Comentariile au rămas: „Mahalagioaică ordinară” „Mănânci căcat!”

5 CTP a analizat prestația președintelui la conferința de presă: „A dat o impresie de umanitate. A răspuns în mu…

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing