Ana Maria Topoliceanu a denunțat-o pe Elena Udrea că a primit mită 300.000 de lei

Ana Maria Topoliceanu a denunțat-o pe Elena Udrea că a primit mită 300.000 de lei

Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, a afirmat într-un denunț făcut în fața procurorilor DNA că Elena Udrea a primit mită în valoare de aproximativ 300.000 de lei, în perioada în care conducea Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), potrivit unor documente din dosarul privind arestarea preventivă a omului de afaceri Tudor Breazu.

Topoliceanu, o apropiată a Elenei Udrea, a făcut denunțul într-un moment în care nu era vizată de vreo investigație și nu avea nicio calitate procesuală, conform acelorași surse. Denunțuri au formulat și alte două persoane implicate în acest caz, omul de afaceri Dragoș Marius Botoroagă și fostul consilier al Elenei Udrea din MDRT, Ștefan Lungu.

Procurorii DNA au dispus, pe 6 februarie, începerea urmăririi penale împotriva a patru persoane în acest dosar. Este vorba despre omul de afaceri Dragoș Marius Botoroagă, pentru dare de mită, Ana Maria Topoliceanu, pentru luare de mită, precum și de Tudor Breazu și Ștefan Lungu, pentru complicitate la luare de mită.

Conform unor documente din dosarul întocmit de procurorii DNA, Udrea ar fi primit de la administratorul unei societăți comerciale, prin intermediari, aproximativ 300.000 de lei în numerar sau servicii turistice, suma reprezentând 10% din valoarea plăților efectuate de MDRT pentru lucrări executate de respectiva firmă în perioada 2010-2012.

De decontarea unor servicii turistice a beneficiat și Tudor Breazu, la acea vreme consilier în cadrul MDRT, dar și Ana Maria Topoliceanu, o apropiată a Elenei Udrea, care ocupa funcția de director al Companiei Naționale de Investiții.

Potrivit procurorilor DNA, finanțarea proiectelor derulate în perioada 2010-2012 prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului se realiza exclusiv cu aprobarea Elenei Udrea, fără a se ține cont de criterii obiective.

Reprezentanții firmelor care executau lucrările depindeau, pentru a încasa la timp sumele cuvenite, de bunăvoința persoanelor cu funcții de decizie din minister, care ar fi primit în schimb 10% din sumele respective.

Tudor Breazu este acuzat că le-a ajutat pe Elena Udrea și Ana Maria Topoliceanu să primească aproximativ 300.000 de lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale, pentru a obține plata la timp a lucrărilor executate.

Pentru a asigura o aparență de legalitate, Breazu ar fi creat un circuit fictiv, prin care banii au ajuns în patrimoniul celor două. Astfel, după ce Compania Națională de Investiții făcea plățile pentru lucrările efectuate, Tudor Breazu dispunea transferul a 10% din suma încasată către o societate controlată de un alt consilier al ministrului Udrea, Ștefan Lungu, în baza unor contracte de consultanță fictive. Banii ajungeau ulterior înapoi la Breazu, fie în numerar, fie prin intermediul unei firme controlate de acesta, sub forma unor contracte fictive de consultanță.

Prin această metodă s-au realizat patru transferuri bancare, la care s-a adăugat și o plată în numerar, suma totală fiind de aproape 300.000 de lei. O parte din această sumă a fost înmânată în numerar Anei Maria Topoliceanu, care ulterior i-a dat banii Elenei Udrea, fie la domiciliul acesteia, fie în biroul de la minister.

Potrivit procurorilor, banii rămași ar fi fost folosiți de Tudor Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli pentru Udrea și Topoliceanu. Este vorba despre cheltuieli ocazionate de organizarea unei petreceri la Predeal în 2012, cu ocazia zilei de naștere a Elenei Udrea, dar și de mai multe excursii în străinătate pentru Udrea și Topoliceanu, dar și pentru el însuși.

Tribunalul București a decis, pe 8 februarie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a omului de afaceri Tudor Breazu, reținut anterior de procurorii DNA în dosarul Gala Bute.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / „Motanul” Valeriu Nicolae o face „pocnitoare” pe Denise Rifai pentru îndrăzneala de a-și fi dat cu părerea despre „examinatoarea națiun…

2 VIDEO Este posibil așa ceva în Qatar?

3 Foarte interesante amănunte!

4 Grangurul PSD Niculae Bădălău, reținut de DNA, după ce a fost săltat și dus la audieri, duminică seară, într-un dosar de corupție

5 Andreea Tonciu și-a luat mașină de 200.000 de euro: „Sunt femeie și nu trebuie să muncesc atât de mult”