ANI cere din nou revocarea din funcție a doi parlamentari; în caz contrar va aplica amenzi

ANI cere din nou revocarea din funcție a doi parlamentari; în caz contrar va aplica amenzi

Agenția Națională de Integritate a cerut din nou conducerii celor două Camere ale Parlamentului revocarea din funcție a senatorului PNL Daniel Akos Mora și a deputatului PDL Ștefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a declarat incompatibili, deciziile instanței fiind definitive.

"În situația în care deciziile ÎCCJ nu vor fi aplicate cu celeritate, în sensul dispunerii sancțiunilor disciplinare de revocare din funcție, Agenția va proceda la aplicarea de sancțiuni contravenționale persoanelor care au în atribuții ducerea la îndeplinire a sentinței judecătorești, precum și la sesizarea organelor de cercetare penală pentru nerespectarea hotărârilor judecătorești, în conformitate cu dispozițiile art. 287 din Codul penal", se arată într-un comunicat al ANI remis luni AGERPRES.

ANI menționează că, de la momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare pe care l-a emis și prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a celor doi membri ai Parlamentului și până în prezent, toate drepturile salariale încasate de Daniel Akos Mora și Ștefan Bucur Stoica pot constitui prejudiciu în sensul legii penale.

Referitor la dispozițiile art. 72, alin. (1) din Constituția României republicată, potrivit căruia "deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului", ANI susține că acest text constituțional nu exonerează de răspundere administrativă și penală privind neaplicarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

ANI a constatat că senatorul PNL Daniel Akos Mora, fost consilier județean de Mureș, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât SC Moragroind SRL, societate în cadrul căreia acesta deține funcția de director și calitatea de asociat, a încheiat contracte de execuție lucrări în valoare totală de 15.689.344 lei cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ-teritoriale de pe raza județului Mureș.

De asemenea, potrivit ANI, deputatul PDL Ștefan Bucur Stoica, fost consilier județean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, și calitatea de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”