ANI: Conflict de interese administrativ în cazul deputaților Ion Călin și Iusein Ibram

ANI: Conflict de interese administrativ în cazul deputaților Ion Călin și Iusein Ibram

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către deputații Ion Călin și Iusein Ibram, ca urmare a angajării de către aceștia a propriilor rude în cadrul birourilor parlamentare, în perioada legislaturii 2008-2012.

Conform unui comunicat de presă al ANI, la data de 23 decembrie 2008, Ion Călin a încheiat un contract civil prin care și-a angajat fiica în funcția de consilier la propriul birou parlamentar. În baza contractului civil încheiat, fiica sa a obținut, în perioada 5 ianuarie 2009 — 30 noiembrie 2011, venituri salariale în cuantum total de 35.093 de lei.

La fel a procedat și Iusein Ibram, care, la data de 1 iulie 2009, și-a angajat fiul la biroul parlamentar, de unde, până în decembrie 2012, a încasat venituri salariale de 73.868 de lei.

ANI arată că persoanele menționate au încălcat, astfel, dispozițiile art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora "prin conflict de interese se înțelege situația în care persoană ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative. Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparenta deciziei și supremația interesului public".

Cei doi au fost informați despre rapoartele ANI și au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

"În perioada 2011 — 2015, Agenția Națională de Integritate a constatat alte 54 de cazuri de membri ai Parlamentului care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare, încălcând, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese de natură penală și/sau administrativă", se menționează în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...