ANI implementează un sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice

ANI implementează un sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice

Agenția Națională de Integritate (ANI) va implementa un sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice, care va asigura un mecanism de verificare a conflictului de interese în cazul achizițiilor publice finanțate din fonduri comunitare.

"Aplicația vine să rezolve situații precum cea în care o autoritate contractantă, de exemplu un consiliu județean, care inițiază o procedură de achiziție, iar în cadrul acestei proceduri de achiziție sunt depuse oferte de către rude ale președintelui consiliului județean sau ale unor persoane cu funcții de decizie în această instituție, în momentul în care datele vor fi introduse în sistemul electronic de achiziții publice, dacă sistemul dacă vede o problemă, va emite un avertisment care va spune că este un potențial conflict de interese", a declarat președintele ANI, Horia Georgescu, cu ocazia lansării proiectului.

El a menționat că va exista și o interfață publică care va emite rapoarte lunar și va prezenta câte avertismente au fost emise, în ce zone geografice și în ce tipuri de instituții se întâmplă acest lucru.

Dacă sistemul emite avertismentul de incompatibilitate, "vor trebui luate niște măsuri care vor fi enunțate, iar dacă persoana nu dă curs acestui avertisment, automat ANI va declanșa din oficiu procedura de verificare și va sesiza instituțiile de urmărire penală", a mai arătat Horia Georgescu.

Invitat la lansarea proiectului cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Sectorial "Creșterea Competitivității Economice", ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat că există o cooperare fructuoasă între MAI și ANI iar ministerul pe care îl conduce va sprijini Agenția în implementarea programului.

"Integritatea funcționarilor din instituțiile publice, în special a celor cu funcții de conducere, independența acestora față de orice interes economic sau politic sunt garanția unui stat puternic. Este interesul nostru să avem funcționari care prin activitatea lor să nu vulnerabilizeze economia sau instituțiile statului. De asemenea, încurajăm inițiativele instituționale care au ca scop îmbunătățirea în acest domeniu, așa cum este și proiectul lansat astăzi", a afirmat Gabriel Oprea.

Scopul proiectului constă în asigurarea interoperabilității sistemelor electronice ale instituțiilor publice, optimizarea cooperării între instituțiile publice, prin dezvoltarea unui mecanism eficient de verificare a conflictelor de interese în procesul de atribuire a contractelor de achiziții publice.

Perioada de implementare a proiectului este 7 decembrie 2013 — 6 martie 2015 iar valoarea totală a acestuia este de 31.300.671 de lei.

AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...