ANOSR: Locurile de cazare pentru studenți sunt puține; cazarea refugiaților în cămine - o soluție pripită și nefericită

ANOSR: Locurile de cazare pentru studenți sunt puține; cazarea refugiaților în cămine - o soluție pripită și nefericită

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a atras miercuri atenția asupra deficitului de locuri de cazare cu care se confruntă universitățile și consideră că decizia Guvernului de a solicita acestora să ofere cazare în cămine pentru refugiați este una ''pripită și nefericită".

"Deși înțelegem problemele cu care se confruntă refugiații și apreciem preocuparea autorităților pentru a-i sprijini, considerăm că se pot găsi soluții mult mai potrivite pentru cazarea acestora, care să nu afecteze nicio categorie socială din România. În contextul sosirii în Europa a sute de mii de refugiați sirieni, ministrul Educației și Cercetării Științifice, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, a solicitat universităților din țară să pună la dispoziție locuri de cazare din căminele studențești pentru a fi oferite ca adăpost pentru aceștia", susține ANOSR, într-un comunicat remis AGERPRES.

Totodată, reprezentanții ANOSR solicită universităților din România să aibă ca principală prioritate oferirea locurilor de cazare pentru toți studenții care solicită acest lucru și asigurarea de condiții decente de trai în căminele lor.

"În fiecare an, universitățile din România înregistrează un mare deficit de locuri de cazare, privând câteva zeci de mii de studenți de acest drept al lor. Conform unei analize a ANOSR, în prezent aproximativ un sfert din numărul total de studenți care solicită un loc de cazare nu beneficiază de acest drept. Aceasta este și una dintre principalele cauze ale abandonului școlar, deoarece mulți studenți care nu beneficiază de un loc de cazare în căminele universităților, deși au mare nevoie de acest lucru, nu își permit să plătească chiria unui apartament sau taxa de cazare dintr-un cămin privat și sunt nevoiți să renunțe la studii și să revină în localitățile lor de domiciliu. De asemenea, deși au posibilitatea legală să ofere subvenții pentru cazare studenților care nu locuiesc într-un cămin studențesc, universitățile nu promovează acest lucru și nu asigură nici acest drept al studenților", precizează ANOSR.

Potrivit sursei citate, în încercarea de a acoperi deficitul locurilor de cazare, universitățile practică ''supracazarea'', adăugând paturi suplimentare în camere, peste norma pentru care au fost proiectate, căminele devenind astfel suprapopulate.

"Aglomerația completează perfect lipsa condițiilor decente de trăi din anumite cămine de stat, mobilierul vechi, toaletele comune, prezența igrasiei, a insectelor sau a rozătoarelor, unele cămine devenind astfel focare de infecție și amenințând sănătatea studenților care sunt nevoiți să locuiască acolo. În plus, un alt studiu al ANOSR relevă faptul că în ultimii doi ani taxele de cazare percepute de universități au crescut constant în mai mult de jumătate dintre situații, în cele mai multe cazuri nerespectându-se prevederea legală prin care un cămin nu își poate încheia balanța de venituri și cheltuieli având profit", se arată în comunicatul de presă.

În opinia ANOSR, principala cauză a acestei situații este reprezentată de alocarea insuficientă de fonduri guvernamentale pentru renovări, investiții și construcții de noi spații de cazare.

"Suntem conștienți de situația nefericită în care refugiații sirieni se găsesc în prezent și apreciem inițiativa Guvernului de a lua măsurile necesare sprijinirii acestora, ba chiar milităm pentru ca aceștia să fie sprijiniți de statul român și de instituțiile Uniunii Europene să treacă peste aceste momente dificile, însă considerăm că o problemă nu se rezolvă provocând altele. Atâta timp cât o universitate se confruntă cu un deficit de locuri de cazare și nu poate răspunde tuturor solicitărilor primite de la studenți în acest sens, considerăm că acea universitate trebuie să se preocupe prioritar de cazarea propriilor studenți. Suntem convinși că la o analiză mai atentă se vor putea găsi alte soluții de cazare a refugiaților, care să nu aducă deservicii niciunei alte persoane", menționează sursa citată.

ANOSR vine și cu o serie de propuneri în acest sens. "Suntem convinși că există soluții mult mai constructive pentru a veni în sprijinul acestora și aș putea aminti acum doar de multe internate de liceu care acum sunt nefolosite sau, mai ales, de multe unități militare care acum sunt goale", se mai arată în comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Așa o fi?