Aproximativ 4.000 de credincioşi şi preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală

Aproximativ 4.000 de credincioşi şi preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală

Aproximativ 4.000 de credincioşi şi preoţi au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Florii din Capitală, care a început la Mănăstirea "Radu Vodă" şi s-a încheiat la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de patriarhul Daniel.

Aproximativ 4.000 de credincioşi şi preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală - GALERIE FOTO (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Pelerinii s-au adunat în jurul orei 16.00, la Mănăstirea "Radu Vodă", unde PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a sfinţit ramurile de salcie, care au fost împărţite credincioşilor.

După slujba sfinţirii stâlpărilor, pelerinii, purtând în mâini ramurile de salcie şi de finic, au plecat în procesiune spre Catedrala Patriarhală.

În fruntea procesiunii a fost purtată toaca, apoi au urmat cei aproximativ 800 de preoţi din Bucureşti şi Ilfov, îmbrăcaţi în veşminte de culoare galben-auriu şi având în mâini ramuri de finic. Aceştia au fost urmaţi de peste 3.000 de credincioşi, care au avut în mâini ramuri de salcie şi flori.

GALERIE FOTO

O icoană mare reprezentând Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, împodobită cu orhidee verzi şi mărgăritare, donată de protoieriile Ilfov Nord şi Ilfov Sud, a fost purtată în procesiune de la Mănăstirea "Radu Vodă" până la Catedrala Patriarhală, unde a fost sfinţită, la sfârşitul ceremoniei, de patriarhul Daniel.

Pelerinii s-au oprit la Catedrala Mitropolitană "Sfântul Spiridon Nou" şi la Biserica "Sfânta Ecaterina", paraclisul Facultăţii de Teologie din Bucureşti.

La Catedrala Patriarhală, pelerinii au fost întâmpinaţi de patriarhul Daniel. După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor, patriarhul Daniel a vorbit, în cuvântul de învăţătură, despre importanţa pelerinajului creştin.

Patriarhul Daniel a spus că pelerinajele au fost organizate pentru prima dată în secolele III-IV. În Bucureşti s-au organizat procesiuni de Florii până în 1948, când au fost întrerupte. Acestea au fost reluate în 1990, mai întâi în Moldova, iar din 2008 şi în Bucureşti, dar şi în alte judeţe.

PF Daniel le-a spus credincioşilor care au venit la Catedrala Patriarhală că pelerinaj înseamnă mărturisirea în public a credinţei, este o manifestare a dragostei creştine şi reprezintă comuniunea, dar şi o binecuvântare pentru fiecare oraş în care se desfăşoară.

"Pelerinajul de florii înseamnă speranţă şi, aşa cum Lazăr a fost înviat din morţi a patra zi, Sărbătoarea Floriilor înseamnă ieşirea din egoismul vieţii individuale. Este o chemare spre a identifica comunitatea creştină", a mai spus patriarhul Daniel.

PF Daniel le-a vorbit credincioşilor şi despre importanţa anului 2014, anul martirilor Brâncoveni, a sfintei euharistii şi spovedanii. În finalul cuvântului de învăţătură, PF Daniel le-a urat pelerinilor har şi spor duhovnicesc şi pentru săptămâna care începe.

Pelerinii au primit în dar iconiţe cu Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, iar la finalul slujbei au intrat în Catedrala Patriarhală pentru a se închina la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor.

Procesiuni de Florii au fost organizate, sâmbătă, în toate eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, de după cele 40 de zile de post, când credincioşii se pregătesc de intrarea în taina Săptămânii Sfintelor Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos.

Pelerinajul de Florii, care trebuie să înceapă într-o biserica şi să se încheie într-o altă biserică, are loc după vecernia din sâmbăta lui Lazăr şi vesteşte sărbătoarea Intrării triumfale a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

5 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?