Aristotel Căncescu, dus la DNA Braşov pentru audieri

Aristotel Căncescu, dus la DNA Braşov pentru audieri

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu, suspectat de fapte de corupţie, a fost adus de anchetatori la sediul DNA Braşov, luni după-amiază, în urma pecheziţiilor făcute de procurori la locuinţa acestuia, dar şi la sediul CJ.

Aristotel Căncescu, dus la DNA Braşov pentru audieri (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Căncescu a fost adus cu o dubă a MAI la sediul DNA Braşov, în jurul orei 13.00.

La intrarea în instituţie, el a spus că acţiunea procurorilor are substrat politic.

”Mi se pare ciudat să fiu vizat acum, în plină campanie electorală, în legătură cu un raport al Curţii de Conturi de acum doi ani”, a afirmat Căncescu, fără a face alte comentarii.

Percheziţiile procurorilor la vila acestuia de pe strada Stâncii din Braşov au durat aproximativ cinci ore.

De asemenea, biroul acestuia din sediul CJ Braşov a fost sigilat încă de la primele ore ale dimineţii.

Aristotel Căncescu este vizat de DNA într-un dosar de corupţie în care luni dimineaţă au avut loc percheziţii atât la sediul Consiliului Judeţean Braşov, cât şi la locuinţa acestuia, dar şi la alte 13 adrese din Braşov.

De asemenea, în această anchetă este vizat şi vicepreşedintele CJ Braşov Mihai Pascu (PC).

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că ancheta vizează modul în care CJ Braşov ar fi atribuit contracte către mai multe firme, una dintre acestea fiind SC Gotic SA, aparţinând deputatului PC Ion Diniţă , care este şi lider al PC Braşov.

Sursele judiciare citate spun că Aristotel Căncescu ar fi controlat întreaga activitate de atribuire a contractelor către firme ale unor apropiaţi ai conducerii Consiliului Judeţean Braşov.

Conform ultimei sale declaraţii de avere din iunie 2013, Aristotel Căncescu deţine în municipiul Braşov un teren intravilan de 2.500 de metri pătraţi, cumpărat în 2006 şi două case, de 360 metri pătraţi şi 70 metri pătraţi, prima construită în 2000 şi cealaltă moştenită în 2013.

Preşedintele CJ Braşov are un depozit bancar de peste 605.000 de euro şi alte trei în valoare totală de aproape 4,5 milioane de dolari. Cele patru depozite au fost deschise începând din anul 2006, într-unul dintre acestea fiind suma cea mai mare - 3.988.792 de dolari.

În anul fiscal anterior declaraţiei de avere, Căncescu a obţinut, ca preşedinte al CJ Braşov, 50.564 de lei, iar soţia sa, angajată la o firmă din Săcele, a avut venituri de 13.320 de lei.

Conform declaraţiei de interese din 2013, Căncescu este acţionar unic la SC Canaris SRL. Această firmă are activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziuneşi. De altfel, Aristotel Căncescu deţine, prin această firmă, trustul de presă Mix.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa, în aprilie 2013, că Aristotel Căncescu este în incompatibilitate din 29 mai 2009, deţinând simultan funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi calitatea de acţionar la SC Apă Canal Sibiu.

Aristotel Căncescu declara atunci că totul este "o făcătură politică", un act menit să îl discretizeze şi să îi prejudicieze imaginea, întrucât "nu este bazat pe fapte reale".

El susţinea că "ţinta atacurilor" nu a fost el, ci primarul Sibiului, Klaus Iohannis , găsit tot atunci de ANI în incompatibilitate, pentru că avea şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009.

Aristotel Căncescu afirma că, potrivit Legii 215 a administraţiei publice locale, preşedintele de consiliu judeţean este reprezentantul comunităţii, iar participarea lui în AGA nu a fost niciodată remunerată.

O lună mai târziu, în 22 mai 2013, Căncescu a contestat la Tribunalul Braşov decizia ANI, cerând anularea raportului privind incompatibilitatea sa.

Dosarul a ajuns în noiembrie 2013 la Curtea de Apel Braşov, după ce Tribunalul a declinat soluţionarea cauzei acestei instanţe.

În martie 2014, Curtea de Apel Braşov i-a dat dreptate lui Căncescu şi a dispus anularea raportul de evaluare al ANI.

Decizia a fost contestată în 21 mai la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde este în procedură prealabilă, urmând să fie stabilit un termen de judecată.

Aristotel Căncescu a absolvit Facultatea de Mecanică în 1977 şi a obţinut doctoratul în management în 2001.

Căncescu este preşedintele CJ Braşov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul filialei judeţene Braşov a PNL, iar în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 a fost senator.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...