Băsescu: România trebuie să refuze ideea de cotă de refugiați, pentru că nu este stat Schengen

Băsescu: România trebuie să refuze ideea de cotă de refugiați, pentru că nu este stat Schengen

România trebuie să refuze ideea de cotă de refugiați pentru că nu este stat membru Schengen, a afirmat luni Traian Băsescu, susținând că, dacă ar mai fi fost președinte, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere și o hotărâre pe această problemă.

"România trebuie să refuze ideea de cotă, nici voluntară, nici nevoluntară, dintr-un motiv simplu: pentru că România nu este stat membru Schengen. Colapsul sistemului Schengen s-a petrecut în statele care sunt membre Schengen și nu în România. (...) Necazul se întâmplă în zona Schengen, statele Schengen trebuie să își acopere eroarea de a fi fost incapabile să susțină frontierele zonei libere la circulație și România poate contribui și ea să ajute aceste țări. Putem trimite nave în Marea Mediterană, putem să ne asumăm — eu știu potențialul pe care îl are România — noi ne putem asuma, spre exemplu, să nu mai acosteze nicio barcă cu refugiați în insula Kos, nu avem nicio problemă să ne sprijinim partenerii, dar nu mă face responsabil de ceea ce nu sunt", a spus Traian Băsescu, la sediul PMP.

El a precizat că anul trecut, în România, s-au stabilit 4.645 de cetățeni ai altor state. ''Mă refer la cei din jurul frontierelor din Ucraina și Republica Moldova. (...) Anul acesta, cu certitudine vor fi mai mulți. Nu mai vorbim de acordarea cetățeniei către cetățeni arabi care sunt din familii mixte, ei au stat 8-9-10 ani în aceste familii și în fiecare an se acordă circa 1.000 de cetățenii acestor oameni din familii mixte. România are o politică pe care a suportat-o singură", a adăugat fostul șef al statului.

În opinia sa, România "a făcut o mare greșeală" la Consiliul European din luna iunie, când țara noastră "a acceptat cota de refugiați".

"Și alte țări anunță posibilitatea închiderii frontierelor, iar din acest punct de vedere cancelarul austriac (...) a devenit clown-ul Europei, amenințând cu tăierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiați. E fără precedent și părerea mea despre el a fost că știe bine tratatele UE. Este un abuz și măcar să gândești că vei penaliza o țară cu reducerea fondurilor structurale când ele au fost aprobate de Consiliul European și în Parlamentul European. Cred că încep să se trezească unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiați și își dau seama de riscuri. (...) În ceea ce ne privește, în mod categoric, s-a făcut o mare greșeală la Consiliul din iunie, când România a aprobat cotă de refugiați și a primit o cotă raportată la cei 40.000 de refugiați care erau evaluați până în luna mai. Acum s-a pus într-o situație foarte dificilă pentru că, acceptând cota în luna iunie, evaluată la refugiații de până în luna mai, a venit peste noi cota mai mare pentru că păcătoșii ăștia de refugiați nu s-au oprit în luna mai și au continuat să vină exact când liderii europeni erau în vacanță", a spus Băsescu.

El a susținut că, în cazul în care ar fi fost președintele țării, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere și o hotărâre.

"Eu așa aș face. Dacă aș fi făcut eroarea din iunie (de la Consiliul European — n.r.) chemam instituțiile statului român — cele democratice, nu instituțiile de forță, dădeam mandat ministrului ca astăzi să facă opinie separată la tema cotelor, cu solicitarea să se menționeze într-o minută a concluziilor Consiliului, și aș fi venit repede la Parlament, aș expune problema și aș cere Parlamentului o dezbatere și o hotărâre. (...) Nimeni în zece ani nu a fost înfrânt în Consiliu când a venit cu o hotărâre a Parlamentului național", a precizat Băsescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /