Brașov: IAR Ghimbav a livrat ultimul elicopter IAR 330L Puma Naval pentru armata română

Brașov: IAR Ghimbav a livrat ultimul elicopter IAR 330L Puma Naval pentru armata română

Ultimul elicopter în configurație specifică, care a marcat finalizarea programului de fabricație a trei elicoptere IAR 330L Puma Naval, dezvoltat la solicitarea Ministerului Apărării Naționale, a fost livrat joi, de IAR S.A Brașov. 

Prin Programul Puma Naval început în anul 2005, Statul Major al Forțelor Navale primește în dotare elicoptere capabile să fie operate de la bordul fregatelor tip F22 care să răspundă cerințelor operaționale pentru: lupta anti-submarin,lupta împotriva navelor de suprafață, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, efectuarea misiunilor de căutare și salvare pe mare și pe uscat, efectuarea misiunilor de transport logistic,efectuarea misiunilor anti-terorism și anti-piraterie.

"Aceste elicoptere și modul lor de operare în raport cu fregatele pe care le deservesc au fost deja testate cu succes în operațiunea Atlanta din Oceanul Indian și în operațiunile desfășurate la Marea Mediterană, atât de fregate cât și de elicoptere care s-au comportat, din câte știu absolut excepțional și au răspuns deja cerințelor de misiune care le-au fost trasate.

Acum asistăm doar la finalizarea și punctul ultim al acestui program cu toate verificările și atestările făcute. Deci recepționăm mijloacele deja testate în raport cu misiunile pentru care au fost proiectate. Țin să felicit colectivul IAR Ghimbav pentru tot ce a realizat și sperăm în continuare într-o colaborare la fel de eficientă", a declarat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, care, împreună cu ministrul economiei Costin Borc, șeful Marelui Stat Major, general-locotenent Nicolae Ciucă, alți oficiali din Ministerul Apărării Naționale și Statul Major al Forțelor Navale au asistat la o demonstrație a elicopterul IAR 330L Puma Naval, făcută la IAR Ghimbav.

Costul total al programului pentru cele trei elicoptere a fost de 200 de milioane de lei, a precizat ministrul Apărării Naționale.

"Acest elicopter intră în serviciu chiar de astăzi.Vor fi operate de la bordul fregatelor. Aceste elicoptere pentru acest lucru au fost destinate. Sunt ochii și urechile navelor dincolo de orizont. În activitățile și acțiunile pe mare, moderne, este absolut obligatoriu folosirea acestor mijloace care pot fi pe de o parte, mijloace de luptă, pe de altă parte mijloace de căutare salvare sau alte misiuni, pe care acestea le pot îndeplini deasupra mării. Repet, aceste elicoptere sunt specific echipate pentru acțiuni deasupra mării", a precizat, la rândul său, contraamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale.

Programul Puma Naval a început în anul 2005 prin stabilirea configurației tehnice a acestui tip de elicopter,ca urmare a încheierii între IAR Ghimbav și Ministerul Apărării Naționale,a contractului multianual pentru perioada 2005-2011. Complexitatea programului a impus desfășurarea acestuia în mai multe etape de dezvoltare a configurației,care să permită integrarea unor sisteme noi la bordul elicopterului.

În anul 2012, pentru efectuarea misiunilor anti-piraterie,s-au realizat capabilități și s-au montat pe elicopter mitraliere calibrul 7.62 și 12.7 mm, iar în perioada 2013-2015, alte sisteme și componente au fost instalate ,iar recepția elicopterelor modernizate a avut loc în perioada septembrie-decembrie 2015.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Germania, cea mai bogată țară din Europa, cu un sistem de sănătate considerat model, rămâne fără paturi de ter…

2 VIDEO Cel mai bogat traficant de droguri din București se ascundea într-un palat de 1 milion de euro

3 Dan Dungaciu / Cum se conduce o ţară? Cel mai performant guvern liberal din istorie

4 A fost localizat inelul cu diamant de la PSD

5 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela