Ceremonie la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, la 98 de ani de la luptele purtate de armata română în Primul Război Mondial

Ceremonie la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, la 98 de ani de la luptele purtate de armata română în Primul Război Mondial

O ceremonie a avut loc, joi seara, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, pentru a marca împlinirea, pe 6 august, a 98 de ani de la luptele purtate de armata română, în Primul Război Mondial, pe aliniamentul Mărăști - Mărășești - Soveja - Oituz.

"Sperăm ca, atunci când vom marca un veac ( în 2017 — n.r.) de la luptele purtate la Mărășești, Mărăști și Oituz, să putem reuni aici, la mausoleu, simbolic, iar Administrația Prezidențială va sprijini acest demers, reprezentanții forțelor internaționale care au fost atunci pe câmpurile de luptă. Astfel de acțiuni de comemorare ne fac să înțelegem faptul că doar un popor unit, o țară în care există solidaritate între cetățeni poate să răsplătească pe deplin sacrificiul tuturor celor care s-au dedicat unui ideal național, în trecut sau în prezent", a fost mesajul transmis celor prezenți de președintele Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului prezidențial, Andrei Muraru.

Vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, a arătat, în discursul său, că "prin curaj și spirit de sacrificiu, Armata Română obținea, în urmă cu 98 de ani, o victorie de o importanță strategică crucială pentru România, dar și pentru alianța din care făcea parte".

"Aceeași Armată Română arată acum lumii că angajamentele sunt sfinte, că România își respectă partenerii strategici și poate da putere alianței din care face parte. Este o onoare și un privilegiu să fim membri ai NATO, să fim parte din cea mai puternică organizație militară din lume și să avem cele mai importante garanții de securitate din istoria noastră. Astăzi România este un stat sigur, care se bucură de aprecierea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană și din NATO, un stat care asigură stabilitate în regiune, mai ales în acest context complicat de securitate", a spus Oprea.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a amintit, în alocuțiunea sa, cuvintele generalului Eremia Grigorescu — "Pe aici nu se trece !".

"Pentru Eremia Grigorescu, pentru cei peste 5.000 de eroi care își dorm somnul de veci în acest mausoleu, dar și pentru toți cei care au plătit cu viața pentru România și români, anul acesta, am dedicat, în semn de respect și recunoștință, 4 zile de manifestări, 4 zile în care sărbătorim de fapt onoarea, loialitatea și măreția soldatului român", a arătat Oprișan.

În memoria eroilor care s-au jertfit acum 98 de ani, au fost trase 21 salve de tun, pe fundalul cărora cei prezenți au păstrat un moment de reculegere. De asemenea, au fost depuse coroane de flori și a avut loc un serviciu religios pentru eroii neamului.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea unor detașamente ale forțelor Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Apărării Naționale.

Manifestările dedicate eroilor vor continua, în județul Vrancea, vineri, când sunt programate concerte susținute de Fanfara Garnizoanei Focșani, în Piața Unirii, o expoziție de tehnică militară a Garnizoanei Focșani, un exercițiu de ,,Drill Team", proiecții video, filme istorice, recitaluri extraordinare, dar și târgul meșterilor populari.

Sâmbătă, cu începere de la ora 19,30, va avea loc spectacolul folcloric al cântecelor de cătănie ''Vrancea-Vatră de Istorie', iar la Mausoleul Eroilor din Soveja va avea loc recitalul extraordinar ''In memoriam...'' susținut de pianistul Ștefan Doniga. Cu această ocazie, vor fi proiectate ''Imagini de istorie" pe zidurile mausoleului.

Evenimentele de comemorare a eroilor de la Mausoleul Mărășești sunt organizate de Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancea, în parteneriat cu Instituția Prefectului, Primăria și Consiliul Local Focșani, Garnizoana Focșani și Direcția Județeană pentru Cultură.

Mausoleul, a cărui piatră de temelie a fost așezată la 6 august 1923, adăpostește, în cele 154 de cripte individuale și 9 comune, dispuse radial pe 18 coloane, rămășițele pământești a 5.073 de ostași și ofițeri, printre care și cele ale fetiței-erou Măriuca Zaharia. În parcul mausoleului se află mormântul eroului necunoscut, simbol pentru toți eroii care au pierit pentru patrie fără a li se cunoaște identitatea, iar în apropiere, într-un edificiu mai nou, există un muzeu al armelor.

Pe frontispiciu se află înscrise cuvintele "Întru Slava Eroilor Neamului" și apar indicate numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii de pe frontul românesc în primul război mondial.

Inițiativa construirii Mausoleului Eroilor de la Mărășești aparține Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române și a fost lansată la Congresul desfășurat pe 8 iunie 1919, la Sala Senatului din București. În acest scop s-a constituit un comitet format din trei mari personalități ale vremii sub președinția Principesei Alexandrina Gr. Cantacuzino.

La 18 octombrie 1938, în prezența regelui Carol al II-lea, a numeroase oficialități și a unei mulțimi impresionante, s-a desfășurat ceremonia inaugurării mausoleului în forma sa actuală.

Mausoleul Mărășești, pe poarta căruia trec anual mai bine de 50.000 de vizitatori, fiind primul obiectiv cultural din Vrancea care va avea un audioghid pentru turiștii care îl vizitează, a fost restaurat, împreună cu alte două asemenea obiective, Mărăști și Soveja, în urma finalizării în urmă cu doi ani a proiectului "Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial", inițiat de oficialitățile județului în anul 2009. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu