Ciprian Nistor l-a avertizat pe Alexandru Horpos că va fi reținut de DIICOT (rechizitoriu DNA)

Ciprian Nistor l-a avertizat pe Alexandru Horpos că va fi reținut de DIICOT (rechizitoriu DNA)

Ciprian Nistor, trimis marți în judecată de DNA pentru complicitate la dare de mită, l-a avertizat pe omul de afaceri Alexandru Horpos că va fi reținut într-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj de la DIICOT, potrivit informațiilor din rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție.

Mesajul de avertizare i-a fost transmis lui Horpos în decembrie 2013, prin intermediul unei anume "Simona", conform aceleiași surse.

"La domiciliul denunțătorului (Horpos Alexandru — n.r.) s-a prezentat numita 'Simona', care i-a înmânat acestuia un bilet pe care era scris un număr de dosar penal (...) și numele unui procuror DIICOT, respectiv Remus Jurj — Tudoran. Numita 'Simona' i-a spus cu această ocazie denunțătorului să nu o întrebe nimic în legătură cu acel bilet, informându-l că urma să aibă loc arestarea lui în perioada următoare. (...) Ulterior, în prima parte a lunii martie 2014, la sediul firmei deținute de către denunțător (...) a avut loc o percheziție a DIICOT (...). Drept urmare, întrucât denunțătorul a apreciat că cele furnizate de 'Simona' au fost reale, a luat legătura din nou cu aceasta pentru a identifica sursa informațiilor din acel bilet. Astfel, denunțătorul a aflat că cel care îi trimisese mesajul era inculpatul Ciprian Nistor", se arată în rechizitoriu.

Aceeași "Simona" a intermediat, peste câteva zile, o întâlnire între Horpos și Nistor, primul lăsând să se înțeleagă că ar fi interesat să afle mai multe date din dosarul de la DIICOT. Nistor l-a sfătuit să comunice doar pe două telefoane mobile destinate exclusiv acestui scop și i-a solicitat un răgaz pentru a obține informațiile dorite.

În perioada următoare, cei doi au avut mai multe întâlniri, în cadrul cărora Ciprian Nistor a prezentat informații din două dosare ale DIICOT care îl vizau pe Alexandru Horpos.

"De remarcat este faptul că, cu excepția primei întâlniri, celelalte s-au realizat la inițiativa lui Ciprian Nistor. Din conduita numitului și din discuțiile purtate cu acesta, denunțătorul a înțeles că așteaptă de la el sume de bani în schimbul informațiilor din dosarele în care era cercetat. Acest lucru i-a fost confirmat denunțătorului și de numita 'Simona' cu ocazia unei întâlniri ulterioare, când i-a relatat că Ciprian Nistor aștepta de la denunțător să-i dea ceva", se mai menționează în rechizitoriu.

Pe 10 decembrie 2014, Alexandru Horpos a fost reținut de procurorii DIICOT, așa cum fusese avertizat, însă propunerea de arestare preventivă a fost respinsă de instanță. Ulterior, omul de afaceri s-a întâlnit din nou cu Nistor, la inițiativa acestuia din urmă, care i-a prezentat noi informații dintr-un dosar al DIICOT.

Cu ocazia unei întâlniri din data de 25 ianuarie, când Horpos i-a remis suma de 25.000 de euro, Nistor s-a angajat că va interveni pe lângă organele judiciare pentru soluționarea favorabilă a dosarelor. Discuția dintre cei doi a fost interceptată de anchetatori:

"Horpos: Da. Și asta îți spun, sunt un pic... Știu că... deci eu am acum la mine 25.000 de euro. Știu că am promis 50, îți dau ăștia 25 acum... nu am reușit să adun! Deci nu știu dacă... deci pentru 50.000 de euro sunt un rahat de bani, dar crede-mă că nu am reușit să adun! Deci, te rog să mă crezi că nu am reușit! Du-te și du ăștia 25.000... roagă-i: domne, omul e serios! Adică sunt serios, mă țin de cuvânt, ăăăăă... fac pe dracu în patru să pot să strâng. Următoarele zile... Am vrut să mă întâlnesc cu tine... știu că am zis că ne vedem cu 50.000, dar... ăștia îi am acuma... în câteva zile...poate te sun mâine, poate te sun poimâine...

Nistor: Îmi dau seama că n-ai reușit!

Horpos: Dar du-te și măcar să... măcar să pornim un pic treaba...

Nistor: OK.

Horpos: Da? Și mă deblochez! Spune-le că mă deblochez. Am o grămadă de bani de încasat, am o grămadă de chestii. Nu vreau să intru în discuții...

Nistor: Clar! (neinteligibil) lui.

Horpos: Și o să le dau... o să le dau banii! Numai că vreau să scap odată de chestia asta! Și vreau să vină să îmi spună! Sunt conștient că o să coste cât o să coste, dar...

Nistor: Da! Le duc măcar 50 să vadă că le duc ceva! OK, am înțeles! Auzi, dar...dar...

Horpos: Te cred, dar... să duc vreo 500: hai mă să scăpăm și gata! Crede-mă că nu am! Am promis 50.000 și uite că nu am decât 25.000 cum dar... fac rost cât de curând... deci nu rămâne așa! Dar ei să demareze și să îmi spună ceva și să văd... Dacă pot să deblocheze ăia 150.000 sau casa sau ceva...

Nistor: O să zică ceva...".

După o săptămână, Nistor a solicitat o nouă întrevedere și i-a restituit lui Horpos suma de 25.000 euro, motivând că pentru o perioadă de câteva săptămâni persoanele cu care discutase nu vor putea face nimic din cauza unor probleme apărute în instituția unde lucrează, făcând aluzie la informațiile din spațiul public privind cauzele penale ale Elenei Udrea.

El a dat însă asigurări că problemele se vor rezolva, așa cum promisese: "Nu mă, dar să o facem cu totul, e ok, ți-am zis că e ok, doar că în momentul de față asta este situația, n-are legătură cu tine, uită-te și tu la televizor....Că eu am apucat să ... mi s-a zis, deci eu am apucat să merg înainte de a apărea acele probleme... deocamdată mi i-a dat înapoi (banii). Nu, a zis că de ajutat ne ajută, dar deocamdată n-o să mai facă nimic o săptămână, două, până se rezolvă alte probleme pe care le au ei".

După mai multe întâlniri, Ciprian Nistor a cerut, pe 4 martie 2015, suma totală de un milion de euro pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de la DIICOT: "deci eu am discutat în felul următor, în total.... deci o să fie un milion... deci să-mi dai la început 250, cu tot cu ăia 30 care mi i-ai dat, deci încă 220. După ce vezi că se-ntâmplă ceea ce ți-am spus eu, care va fi în următoarele săptămâni, că-l schimbă p-acesta... adică te cheamă și-ți zice că s-a disjuns într-un dosar care... să vezi și tu că se-ntâmplă ceva, încă 250, și la sfârșit 500, cum ți-am zis".

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ciprian Nistor pentru complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din cauza în care au fost deferiți justiției Sergiu Lucinschi și Radu Pricop, ginerele fostului președinte Traian Băsescu.

Ciprian Nistor se află în arest în altă cauză.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, în 19 februarie, Ciprian Nistor a primit de la o persoană, denunțător în cauză, suma de 30.000 de euro pentru a obține date și informații dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta.

"În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în 12 februarie și 30 martie, inculpatul Nistor i-a înmânat lui Constantin Comăneanu, ofițer de poliție judiciară, delegat să lucreze în DIICOT, suma totală de 10.000 de euro (de fiecare dată câte 5.000 de euro), sumă ce reprezenta recompensa pentru ajutorul acordat persoanei denunțătoare, în sensul oferirii, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, de date și informații dintr-un dosar penal aflat în instrumentarea DIICOT care îl privea pe acesta din urmă și în care ofițerul de poliție fusese delegat pentru a efectua acte de urmărire penală, fiind depistați în flagrant la 30 martie", se arată în comunicat.

DNA precizează că, anterior flagrantului, în 10 martie, Ciprian Nistor a încheiat cu denunțătorul un contract comercial fictiv de prestare servicii IT, ulterior remițându-i acestuia din urmă o factură în valoare de 220.000 euro, ce reprezenta, în fapt, o altă tranșă a sumei solicitate ca preț al obținerii de informații din același dosar penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...