Cristian Pîrvulescu: Suntem într-o isterie îndreptată împotriva libertății de expresie și a laicității

Cristian Pîrvulescu: Suntem într-o isterie îndreptată împotriva libertății de expresie și a laicității

Președintele de onoare al Asociației Pro Democrația, Cristian Pîrvulescu, a declarat că atacul terorist din Paris de la începutul anului se înscrie într-o "isterie îndreptată împotriva libertății de expresie și a laicității".

"Evenimentele din 7 ianuarie le-am trăit parțial la Paris, am fost un martor direct a ceea ce s-a întâmplat în Franța în zilele acelea și după. (...) A fost șocant ceea ce s-a întâmplat la Charlie Hebdo, pentru că de data acesta victimele au fost niște caricaturiști foarte cunoscuți. În cultura francofonă caricatura joacă un rol important în educație. Acei caricaturiști erau printre stelele în domeniu (...) Suntem într-o isterie îndreptată împotriva libertății de expresie și a laicității. (...)", a afirmat Pîrvulescu, marți, în dezbaterea ''Libertate de expresie vs. discurs instigator la ură? Europa/România după Charlie Hebdo'' desfășurată la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România — Spațiul Public European.

El susține că cei care s-au simțit afectați de atacul terorist din 7 ianuarie erau cei care credeau că "libertatea de expresie și laicitatea sunt valori esențiale ale statului republican".

"În Franța, dreptul de a caricaturiza este vechi. Dacă v-aș arăta câteva dintre caricaturi veți vedea că ele se îndreaptă în egală măsură și împotriva creștinismului, împotriva oricărui for de gândire autoritară care încearcă să se impună tuturor. (...) Este o problemă a islamului sau este o problemă a islamismului? Este o problemă a unor tineri furioși inteligenți, frustrați, care încearcă prin islamism să compenseze marginalitatea lor socială? Împinși în ghetourile de la limita capitalei franceze, aceștia se radicalizează în închisoare. Sau e o problemă chiar a religiei islamice? Problema modului în care imamii interpretează islamul e foarte importantă.(...) Tineri, care din cauza frustrărilor sociale iau calea banditismului, ajung în închisoare, sunt convertiți la islam în închisoare, și găsesc în texte (n.r. din Coran) interpretate în mod extremist de către imam resurse ideologice pentru a ataca", a adăugat Pîrvulescu.

Dezbaterea a fost organizată de Fundația Proiectul de Educație Civică și Dezvoltare Academică și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară