DEZVĂLUIRI/Cum le-a pus Dumnezeu mâna pe cap procurorilor care l-au cercetat pe Bercea Mondial

DEZVĂLUIRI/Cum le-a pus Dumnezeu mâna pe cap procurorilor care l-au cercetat pe Bercea Mondial

 Constantin Lăloianu şi Tena Tulitu. Două nume care nu spun mare lucru publicului care a urmărit controversatul dosar Bercea Mondial-Mircea Băsescu.

Cert este că legătura lor cu personajul interlop Sandu Anghel, cunoscut mai degrabă ca Bercea Mondial, a fost rampa de lansare sau, după caz, de relansare a carierei de procuror. 

Constantin Lăloianu este procurorul care a instrumentat dosarul de tentativă de omor în care l-a acuzat pe Sandu Anghel după ce acesta l-a înjunghiat pe nepotul său. După ce acest dosar i-a fost luat fostului procuror Eugen Iacobescu, prin trei ordonanţe din 14 şi 24 martie 2011, de către şefa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea.

Odată cu preluarea acestui dosar, cariera lui Lăloianu a explodat. Conform CV-ului său, după nici un an, la 01.02.2012, a reuşit să promoveze  procuror cu grad corespunzător la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Biroul criminalistică, Serviciul de urmărire penală, Secţia de urmărire penală şi criminalistică - delegat procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Iar din această postură, după numai 4 luni de zile, la 15.07.2012, a devenit procuror-general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Luîndu-i locul Elisabetei Ponea...

Noi nu spunem că avansarea lui Lăloianu are legătură cu dispariţia din dosarul cauzei a înregistrărilor care vizau sumele de bani date de Clanul Bercea unor persoane sus-puse, între care fratele preşedintelui, Mircea Băsescu. Noi atragem atenţia că în acest dosar, după ce el i-a fost luat fostului procuror-infractor Iacobescu, au fost implicaţi doar procurori care, în diverse ipostaze ale carierei lor, au lucrat la Slatina. Adică Ponea, Lăloianu şi Tulitu. Care se cunoşteau între ei.

Mai mult decât atât, Tena Tulitu este procurorul care a diminuat drastic prejudiciul produs statului de către Sandu Anghel în cel mai important dosar de evaziune, de peste 30 de miliarde, în care a fost cercetat interlopul. Dosarul a fost supervizat personal de chestorul de poliţie Ioan Stoica, actualul secretar-general al MAI. Iar doamna procuror Tulitu i-a cam dat dreptate lui Sandu Anghel, yis Bercea Mondial, călcând în picioare munca poliţiştilor. Procurorul Tena Tulitu a fost implicată în carieră în mai multe scandaluri, cel mai răsunător fiind acela al eliberării lui Serghei Gorbunov, principalul suspect în cazul jafului armat petrecut la o casă de schimb valutar din Braşov. Serghei Gorbunov a fost principalul suspect în cazul jafului armat petrecut la o casă de schimb valutar din Braşov, în urma căruia un bărbat a fost ucis, iar altul a fost grav rănit. Gorbunov a fost eliberat din închisoare, chiar înainte de comiterea jafului, pentru a se opera după ce a fost diagnosticat cu "subatacuri de glaucom unghi închis". Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea din magistratură a judecătoarei Maria Nicola, de la Tribunalul Dolj. Magistratul a fost însă repus în funcţie de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceeaşi instanţă a anulat hotărârile CSM prin care trei procurori doljeni au fost revocaţi din funcţiile de conducere pentru implicarea lor în scandalul Serghei Gorbunov. Înalta Curte a obligat CSM să dispună reintegrarea procurorilor în funcţiile deţinute anterior. Este vorba de: Tena Tulitu, fost adjunct al prim-procurorului Parchetului Tribunalului Dolj; Ioana Sandu, fost procuror şef al Secţiei Judiciare a Parchetului doljean; Gheorghe Stoian, fost prim-procuror al Parchetului Tribunalului Dolj. Toţi magistraţii, judecători şi procurori, responsabili de eliberarea lui Serghei Gorbunov - potrivit deciziilor luate de către CSM - au fost găsiţi, ulterior, nevinovaţi de către Înalta Curte.

Doamna procuror Tena Tulitu este acum procuror-general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Iar ea a fost numită chiar şi după ce în mod incredibil, împreună cu Elisabeta Ponea, a restituit Clanului Bercea kilogramele de bijuterii confiscate cu prilejul percheziţiilor efectuate la locuinţele Clanului în cazul de tentativă de omor. Mai mult decât atât, procurorul care avusese în mână dosarul de evaziune al lui Sandu Anghel, a decis că şi suma de peste 180.000 de euro a fost dobândită licit de Clan. Şi le-a restituit-o.

“Prin rezolutia nr. 226/P/2011 din data de 8 aprilie 2011 procurorul Tulitu Tena de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova a dispus restituirea bijuteriilor ridicate din imobilul situat in Draganesti Olt, str. Garii, nr. 12, jud. Olt apreciind ca nu au legatura cu cauza, acestea fiind bijuteriile familiei mostenite din generatie in generatie.

Prin rechizitoriul nr. 226/P/2011 din data de 23 noiembrie 2011 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Anghel Sandu pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si evaziune fiscala, Anghel Ioana si Simion Marin numai pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala.

Totodata, prin acelasi rechizitoriu s-a mai dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Olt pentru continuarea cercetarilor fata de invinuitii Anghel Gheorghe, Anghel Crizantema si Anghel Vasile sub aspectul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala.

La data de 20 noiembrie 2011 Anghel Elena a solicitat Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova restituirea sumei de bani de 188.350 ridicata, la data de 24 martie 2011, din casa de bani aflata in imobilul situat in Draganesti Olt, str. Garii, nr. 12, jud. Olt pe motiv ca aceasta suma are o provenienta licita.

Prin rezolutia nr. 1739/II/2/2011 din data de 23 noiembrie 2011 procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova a dispus restituirea sumei de 188.350 euro, apreciind ca nu are legatura cu cercetarile din dosarul nr. 226/P/2011 al acestei unitati”.

Citiţi aici documentele: http://www.luju.ro/static/files/2014/iulie/29/ponea_bani_bercea.pdf


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...