Directorul Ciurel de la CE Rovinari este urmărit penal de DNA pentru contractele încheiate cu Şova

Directorul Ciurel de la CE Rovinari este urmărit penal de DNA pentru contractele încheiate cu Şova

Directorul de Investiţii al Complexului Energetic Rovinari (CER), Dan Laurenţiu Ciurel, este urmărit penal de procurorii DNA în dosarul în care este cercetat şi Dan Şova, în legătură cu modul în care i-a atribuit firmei de avocatură a celui din urmă contracte de asistenţă juridică.

Procurorii DNA îl cercetează pe Dan Laurenţiu Ciurel pentru că, în calitate de director la Direcţia Investiţii (la data de 21 martie 2007) şi apoi în calitatea de director general şi ordonator de credite al CER, a încheiat cu SCA Şova şi Asociaţii, mai multe contracte de asistenţă juridică, depăşindu-şi atribuţiile şi prejudiciind compania de stat.

Astfel, Ciurel a încheiat, în 21 martie 2007, contractul de asistenţă juridică nr. 10319, în 3 septembrie 2007, actul adiţional nr. 1 la contractul nr. 10319 prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 de lei, în data de 19.12.2007, actul adiţional nr. 2 la contractul nr. 10319 prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 711.240 de lei, şi 22 decembrie 2008, actul adiţional nr. 3 la contractul nr. 10319 prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 310.000 lei.

În urma acestor contracte, arată DNA, societatea Şova şi Asociaţii a reprezentat CER în litigii de drept comun, străine serviciului de asistenţă juridică în cadrul proiectului de desulfurare în virtutea căruia au fost încheiate, conduită care a prejudiciat CER cu suma de aproximativ 1 milion de lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA Şova şi Asociaţii.

În calitate de director general şi ordonator de credite al CER, arată DNA, Ciurel a încheiat în 14 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică nr. 165 (cu privire la litigiul CER vs. ICM), prin încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, cu societatea Şova şi Asociaţii, contract în urma căruia CER a fost prejudiciat cu 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA Şova şi Asociaţii.

Anchetatorii mai arată că, în calitate de director general al CER, în data de 19 februarie 2007, prin încălcarea dispoziţiilor privind atribuţiile conferite de statutul CER, fără a avea mandat special din partea Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) sau Consiliului de Administraţie (CA) şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul ministrului Economiei, a încheiat cu ICM prin lichidator BNP Consult, tranzacţia relativ la obiectul dosarului nr. 12454/95/2007 al Tribunalului Gorj, tranzacţie prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 de lei în termen de cinci ani, conduită infracţională în urma căreia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar Rovigo SPRL în cuantum de 0,98% din sumele plătite.

DNA arată în detaliu filmul operaţiunilor presupus nelegale făcute de Ciurel în legătură cu contractele încheiate cu firma lui Şova.

"Primul document în care se face referire de necesitatea încheierii unui asemenea contract de asistenţă juridică este referatul nr. DC/3580/15.11.2006 întocmit de directorul Direcţiei Dezvoltare - Investiţii al CER de la acea vreme, numitul Ciurel Laurenţiu Dan", arată procurorii care notează că prin respectivul referat, Ciurel propunea conducerii introducerea în planul anual de achiziţii publice pe anul 2007 a unui serviciu juridic ce urma să fie prestat de o casă de avocatură.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”

4 Orban a primit ce-a meritat!

5 Așa o fi?