DNA cere arestarea a şapte patroni de firmă, pentru evaziune de 14 milioane de euro

DNA cere arestarea a şapte patroni de firmă, pentru evaziune de 14 milioane de euro

Procurorii DNA cer arestarea preventivă a şapte administratori ai unor firme pe care îi acuză de evaziune fiscală, spălare de bani şi complicitate la aceste fapte, după ce aceştia nu au plătit statului impozitele şi taxele datorate pentru achiziţii în valoare de aproximativ 14 milioane de euro.

DNA cere arestarea a şapte patroni de firmă, pentru evaziune de 14 milioane de euro (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Procurorii DNA de la Oradea i-au reţinut, vineri, pe Neculai Stanciu, Ioan Poenar, Maria Constantin, Cătălin Ceauş, Dumitru Cioacă, Ion Pădure şi Păstorel Florescu, administratori şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pe care îi acuză de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Alături de aceştia este cercetat şi liderul reţelei, Vasile Valer Boer, arestat în alt dosar, administrator al societăţii Oilserv Total Oradea, pentru evaziune fiscală în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.

În ordonanţele de reţinere emise de anchetatori se arată că în perioada 2008-2012, Boer a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, la nivel naţional, constituit din mai multe societăţi comerciale înfiinţate în diferite localităţi din ţară.

Prin aceasta, notează anchetatorii, s-a urmărit justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale Oilserv Total, societate pe care o administra şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip fantomă.

Scopul acestor acţiuni era comercializarea acestui produs la un preţ competitiv pe piaţa internă raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice şi ca rezultat, sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat consolidat, constituite în principal din accize şi TVA aferentă, respectiv impozit pe profit.

Modalitatea de fraudare a bugetului de stat a avut o amploare mult mai mare, susţin procurorii, care precizează că a fost extinsă pe aproape întreg teritoriul naţional, fiind implicate diferite persoane, ca şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip fantomă, similare celor administrate de inculpaţi, dar având în acelaşi timp ca beneficiari finali ai acestor circuite comerciale frauduloase societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul acestei societăţi.

Aceste firme erau interesate să-şi diminueze în mod fraudulos obligaţiile către bugetul de stat sau să introducă în circuitele comerciale de pe teritoriul naţional produse petroliere accizabile pentru care, în realitate, nu a fost achitată acciza datorată bugetului de stat, dar care a fost încasată de aceste societăţi de la clienţii lor, fiind inclusă în preţurile de vânzare evidenţiate pe facturile fiscale emise, potrivit DNA.

Modalitatea de acţiune a celor implicaţi consta în aceea că, ulterior efectuării unor plăţi prin virament bancar între societăţile comerciale implicate, inculpaţii retrăgeau din contul bancar al firmelor respective, în numerar, a sumele de bani virate de societatea Oilserv Total.

Sumele de bani retrase din conturi erau predate imediat sau în termen scurt, direct sau prin intermediari, suspectului Vasile Boer sau unor alte persoane din anturajul său, desemnate de acesta, reţinând din cuantumul acestor sume comisioane variabile, de circa 2-3% din sumele retrase, pe care le foloseau în interes personal, sume care de altfel se constituiau ca scop al activităţii infracţionale, respectiv ca sursă de venit ilicit pentru administratorii formali ai societăţilor "furnizoare", mai arată anchetatorii.

Prejudiciul total adus bugetului general consolidat al statului, reţinut în sarcina Oilserv Total, prin reprezentantul său legal, Vasile Boer, este de 62.819.772 de lei (aproximativ 14.000.000 de euro), din care accize - 26.064.125 de lei, TVA - 23.243.488 de lei, impozit pe profit - 13.512.159 de lei, aferente unui volum de produse energetice accizabile, comercializate în afara cadrului legal, de 25.123.620 de litri.

În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI şi al lucrătorilor de poliţie din cadrul DGA Bihor.

Procurorii anticorupţie îi vor prezenta pe cei şapte unui judecător de drepturi şi libertăţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”