DNA: Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea au prejudiciat complexurile energetice Turceni și Rovinari cu 5,6 milioane euro

DNA: Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea au prejudiciat complexurile energetice Turceni și Rovinari cu 5,6 milioane euro

Directorii Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, trimiși în judecată în același dosar cu Victor Ponta și Dan Șova, au prejudiciat complexurile energetice Turceni și Rovinari cu 5,6 milioane de euro, în urma activităților infracționale desfășurate în perioada 2007 - 2008, potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

Din prejudiciul total de 19.676.456 de lei (aproximativ 5,6 milioane de euro la cursul de schimb al acelei perioade), cu 2.737.054 de lei a fost prejudiciat complexul de la Rovinari și cu 16.939.402 lei cel de la Turceni.

În ceea ce-l privește pe Laurențiu Ciurel, procurorii au reținut că acesta, în calitate de director la Direcția Investiții din cadrul Complexului Energetic Rovinari (CER), a semnat pe 3 septembrie 2007, 19 decembrie 2007 și 22 decembrie 2008 trei acte adiționale la contractul de asistență juridică încheiat cu SCA "Șova și Asociații", prin care s-a suplimentat valoarea contractului de asistență juridică.

Contractele au fost atribuite în mod direct către societatea de avocatură, fără niciun fel de procedură concurențială și fără ca sumele să fie prevăzute în Planul de Achiziții Publice al companiei, actele fiind încheiate cu încălcarea atribuțiilor de serviciu.

"În executarea actelor adiționale, în perioada octombrie 2007 — decembrie 2008, inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a semnat și avizat din partea CER facturile și notele de onorarii în valoare de 1.665.717,41 lei. Valoarea plătită efectiv este cu mult peste sumele estimate prin contractele adiționale, iar banii plătiți au provenit din fondurile de investiții. Această conduită a condus la vătămarea intereselor legale ale CER și a produs o pagubă CER în cuantum de 1.665.717,41 lei, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite către SCA 'Șova și Asociații'", se arată în comunicatul DNA.

Ciurel mai este acuzat că, în calitate de director general și ordonator de credite al CER, a încheiat la data de 14 februarie 2008 un alt contract de asistență cu SCA "Șova și Asociații", în contextul unui litigiu dintre societatea pe care o conducea și Societatea Comercială pentru Închiderea — Conservarea Minelor SA (ICM). Contractul ar fi fost încheiat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, într-un litigiu care avea ca obiect o presupusă datorie pe care CER ar fi avut-o către ICM.

"Contractul de asistență juridică a fost încheiat, deși complexul energetic beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați, în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care, la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții (înțelegeri)", se precizează în comunicat.

Procurorii consideră că, în urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336 lei, din care 977.463 de lei comision de succes, ceea ce reprezintă totodată obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, de către SCA "Șova și Asociații". Contractul respectiv, distinct de cel în legătură cu desulfurarea grupurilor energetice 3 și 6, ar fi fost încheiat la insistențele lui Șova, cel care a și conceput termenii și condițiile contractului și l-a semnat din partea societății de avocatură.

"Cu referire la același litigiu, la numai câteva zile după încheierea contractului de asistență juridică, respectiv la 19 februarie 2008, inculpatul Ciurel Laurențiu-Dan a încheiat cu ICM tranzacția (înțelegerea) prin care CER se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Tranzacția prin care CER se obliga să achite suma de bani menționată a fost încheiată de inculpat fără ca acesta să aibă mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și cu încălcarea Legii nr. 243/ 2005 care prevedea stingerea creanței prin majorarea capitalului social al CER și emiterea de noi acțiuni", se mai menționează în comunicatul DNA.

Procurorii au concluzionat că, prin această conduită infracțională, CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, corespunzător cu sumele plătite nelegal lichidatorului judiciar al ICM.

În legătură cu Dumitru Cristea, procurorii anticorupție au reținut că acesta, în calitate de director general și ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (CET), a încheiat cu SCA "Șova și Asociații", la 23 iulie 2007, un contract de asistență juridică, iar la data de 29 decembrie 2007, un act adițional la acel contract, prin încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice și a atribuțiilor de serviciu. În acest mod, bugetul CET a fost prejudiciat cu suma de 1.622.987 de lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții, proporțional cu sumele plătite nelegal și corelativ obținerii de foloase necuvenite de către societatea de avocatură.

Cristea mai este acuzat că, în aceeași calitate de director general al CET, a încheiat în data de 1 noiembrie 2007 cu SCA "Șova și Asociații" un alt act adițional la contractul de asistență juridică din 23 iulie 2007, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu. Contractul de asistență juridică se referea la reprezentarea complexului Turceni în litigiul CET cu Electrica, pentru recuperarea unei datorii.

"Contractul de asistență juridică a fost încheiat, deși societatea beneficia deja de asistență juridică din partea societății de avocați în baza contractului menționat anterior, cu scopul exclusiv de a insera o clauză referitoare la plata unui comision de succes, în condițiile în care, la momentul semnării contractului, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții. Contractul a fost încheiat la insistențele lui Șova Dan-Coman, cel care a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA 'Șova și Asociații'", se precizează în comunicat.

Prin acest contract, CET ar fi fost prejudiciat cu suma de 1.142.400 de lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA "Șova și Asociații".

Tot în calitate de director general, în data de 27 noiembrie 2007, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație, Dumitru Cristea a încheiat cu reprezentanții Electrica o înțelegere referitoare la obiectul litigiului comercial, prin care CET se obliga să renunțe la o parte din penalitățile de întârziere la plata energiei electrice. În acest mod, CET a fost prejudiciat cu suma totală de 12.931.936 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit de cealaltă parte în cuantum egal cu suma la care s-a renunțat.

"În calitate de director general, inculpatul Cristea Dumitru a încheiat la data de 13 februarie 2008 un alt contract de asistență juridică cu SCA 'Șova și Asociații' (relativ la litigiul CET vs. ICM), prin care a fost prevăzută plata unui comision de succes, în condițiile în care, la acel moment, părțile din litigiul principal se înțeleseseră deja asupra încheierii unei tranzacții. Contractul a fost încheiat la insistențele lui Șova Dan-Coman, cel care a conceput termenii și condițiile respectivului act adițional, totodată semnându-l din partea SCA 'Șova și Asociații'. Ca urmare a încheierii acestui contract, CET a fost prejudiciat cu suma de 1.242.018 lei, corelativ obținerii unui folos necuvenit în același cuantum de către SCA 'Șova și Asociații'", mai arată procurorii DNA.

De asemenea, pe 18 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administrație și cu încălcarea legislației în vigoare, Cristea a încheiat cu ICM o tranzacție (înțelegere) prin care CET se obliga să achite către ICM suma totală de 69.520.556 de lei în termen de cinci ani. Astfel, CET recunoștea datoria fără ca litigiul să mai fie supus controlului judecătoresc.

Potrivit procurorilor, prin această conduită infracțională, interesele legale ale CET au fost vătămate prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiții.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Rovinari-Turceni.

Potrivit DNA, Victor Ponta a fost deferit justiției pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

În dosar mai sunt trimiși în judecată senatorul Dan Șova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ''Șova și Asociații'', Laurențiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”