DNA: Reprezentanții unor firme și un primar din Arad, trimiși în judecată

DNA: Reprezentanții unor firme și un primar din Arad, trimiși în judecată

Procurorii DNA din Timișoara i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe reprezentanții unor firme și pe un primar de comună din Arad pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, spălare de bani, evaziune fiscală în legătură cu înființarea unor plantații viticole.

Conform unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în perioada 2010 — 2014, Radu Viorel Popa, reprezentant al firmelor Belle Fruct și Best New Mill, și Marian Toader, primar al comunei Zăbrani din Arad, au constituit un grup infracțional, la care au aderat ulterior și Jean Cîrja și Valer Pop, reprezentanții unor firme, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene.

"Valoarea totală a sumelor de bani încasate pe nedrept de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 13.666.917 lei (circa 3 milioane euro) reprezentând valoarea sprijinului financiar nerambursabil pentru două campanii agricole", menționează procurorii DNA.

Cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, Viorel Popa a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 56 ha, respectiv 175,86 ha.
Ulterior, au fost depuse mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea altor inculpați — Jean Cîrja, Valer Pop și Simon Petru Faur — sau chiar de Viorel Popa pentru a justifica la APIA cheltuirea unor sume de bani.

Primarul localității Zăbrani, Marian Toader, este cel care i-a pus la dispoziție lui Viorel Popa în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către Primăria Zăbrani) suprafețele de teren necesare înființării plantației viticole. Din redevență, Primăria Zăbrani ar fi încasat 110.250 euro.

Suprafața de aproximativ 56 ha pe care a fost înființată plantația viticolă a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader.

"O parte din foloasele obținute (1.911.580 lei) de inculpații Popa Radu Viorel, Cîrja Jean și Pop Valer, ca urmare a obținerii pe nedrept a fondurilor nerambursabile, au fost ulterior supuse unor proceduri de "albire" sau "spălare", pentru a crea aparența de legalitate, de onestitate a mijloacelor bănești obținute în modalitatea arătată mai sus. Mai mult, în cursul anului 2013, inculpatul Popa Radu Viorel a dedus, solicitat și obținut rambursarea TVA, în sumă de 141.076,84 lei, aferentă unor operațiuni comerciale, stabilite ca fiind nereale, finanțate cu fonduri nerambursabile, provenind din bugetele UE (operațiuni comerciale scutite de TVA)", arată procurorii.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților. De asemenea, a mai fost dispusă indisponibilizarea unor sume de bani, în lei și valută, din conturile bancare ale societăților SC Jean Trans Company SRL, SC Prestrobotrans SRL și SC Merișor Vest SRL, și ele vizate de anchetă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA