DNA: Şefii DIICOT şi IGPR ştiau despre problemele de la Alba, potrivit lui Berbeceanu

DNA: Şefii DIICOT şi IGPR ştiau despre problemele de la Alba, potrivit lui Berbeceanu

Comisarul Traian Berbeceanu susţinea, într-o discuţie interceptată de procurorii anticorupţie, că şefa DIICOT, Alina Bica, şi şeful Poliţiei române, Petre Tobă, ar fi cunoscut problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, după ce ar fost informaţi de către el.

În rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe anchetatorii lui Berbeceanu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) redau conţinutul unei discuţii dintre acesta şi adjunctul şefului Poliţiei Române, Florentin Robescu.

În această discuţie, care a fost interceptată de DNA, Berbeceanu susţinea că şefa DIICOT şi şeful Poliţiei Române ar fi fost informaţi de el despre problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, inclusiv despre conflictul său cu procurorul Ioan Mureşan .

În discuţia cu Robescu, Berbeceanu mai spunea că i s-a reproşat faptul că "vânează" procurori DIICOT, deşi nici el nu este "Albă ca Zăpada".

"Florentin Robescu (FR): : Adică... Bine, oricum, ai văzut când am vorbit noi atunci la Iaşi, că am vorbit de multe ori atunci şi ţi-am zis: bă, TRAIANE, fă un raport, mă, detaliat cu toate astea.
Traian Berbeceanu (TB): Păi d-aia l-am şi făcut, FLORENTIN. Deci când am vorbit la Iaşi, pe cuvântul meu de onoare că am avut deplină încredere că BICA face ceva. ...(neinteligibil)... Săptămâna viitoare, cel târziu peste două săptămâni vin cu... cu ăsta, cum îl cheamă, cu JEAN.
FR: Dar nu ştii că am şi vorbit cu ei şi am zis: bă, uite, vorbesc cu asta să stea de vorbă cu ea să nu ştiu ce.
TB: Da, păi mulţumită ţie am reuşit să stau de vorbă cu ea. Pe urmă când am văzut că după chestia de la Iaşi nu s-a întâmplat nimic şi tot continuă, tot continuă, tot continuă, am zis bă trebuie să fac ceva şi atuncea am făcut raportul ăla şi l-am dus la domnul TOBĂ. Eu atuncea mi-am dat seama că îs cărţile făcute că mi-o zis TOBĂ că dacă mă mut la altă Brigadă.
FR: Da, da.
TB: Deci eu mi-am dat seama că-s cărţile făcute.
FR: Mă, dar tu ai mai fost la el după aia? Nu.
TB: Nu, am vorbit cu el pe 6 seara atuncea. Când a fost asta?
FR: Nu, după raport, te întreb.
TB: Nu, nu, atuncea, lunea.
FR: Dar în schimb ai fost la asta? Te-a chemat asta?
TB: La BICA am fost eu în audienţă. Eram în Bucureşti, cu altă treabă, nu ştiu cu ce...
FR: Nu mi-ai zis atunci, n-am ştiu că...
TB: I-am zis la JEAN, nu ţi-a zis? Poi, deci am fost la ea în audienţă, eram cu... dosarul ăla mare pe laminate pe care îl aveam în lucru şi care urma să ... Şi seara...
FR: Dar nu atunci când ai venit cu MUREŞAN, atunci ştiu.
TB: Nu, nu, nu! Aia când am venit cu MUREŞAN a fost chiar când au numit-o pe ea, după ce au instalat-o pe ea.
FR: Când a chemat şefii de brigăzi.
TB: A fost înainte de chestia cu Iaşi-ul chiar. Ştii, că după aia a fost convocarea cu ofiţerii de legătură la Iaşi când i-am spus ei prima dată. Şi când am venit în Bucureşti, am zis bă, ceva nu-i în regulă, şi hai să-i dau eu... şi i-am dat de pe telefonul mobil de pe internet... i-am dat un mail. Şi am scris încă odată: domne, aşa cum v-am adus la cunoştinţă şi la Iaşi, sunt probleme deosebite, foarte grave şi trebuie să le discutăm. Sunt în Bucureşti şi aş aprecia dacă mă primiţi mâine în audienţă. Şi a doua zi dimineaţă m-a sunat de la ea de la cabinet că mă aşteaptă la ora 2 sau la nu ştiu cât. Şi m-am dus în audienţă şi i-am spus încă odată. Eu atuncea mi-am dat seama că atuncea când am adus raportul la TOBĂ, JEAN ştii cum a zis că i-l arată la GEORGIANA HOSU (adjuncta şefei DIICOT - n.r.). Eu nu cred că i l-o arătat la GEORGIANA HOSU, cred că i l-a arătat la BICA, pentru că BICA de când am intrat în birou la ea, era şi GEORGIANA HOSU de faţă: că ce, că mi-ai făcut raportul ăla, că m-a luat de urechi procurorul general că nu ştia nimica, că acuma nu se mai poate face nimica. Şi i-am zis: doamna procuror şef, adică cum nu se mai poate face nimica? Că da, că ce e scris e scris. Şi i-am zis că nu vreau să se facă nimica, decât să se verifice aspectele din raport. Eu îs poliţist. Eu nu lucrez la Ministerul Public, am procedat legal. Am făcut un raport pe care l-am înregistrat şi l-am dat domnului inspector general.
FR: Am înţeles că era pornită rău atunci împotriva ta.
TB: Da, era pornită rău.
FR: Adică, ţi-a zis ceva de genul că tu nu eşti curat sau că nu eşti...?
TB: Nu sunt Albă ca Zăpada!
FR: Nu eşti Albă ca...
TB: A zis: că ce, că tu ai scris de procurorii mei, că tu îmi vânezi procurorii mei, că nici tu nu eşti Albă ca Zăpada. Şi i-am zis: doamna procuror şef, eu sunt un poliţist cinstit, eu dacă nu aveam probleme, nu aveam tupeul să fac ceea ce-am făcut.
FR: ...(neinteligibil)...
TB: Şi i-am spus: mi-o spus domnul inspector general că opinia dumneavoastră este să mă mut la altă brigadă sau să mă mut la Bucureşti, iar eu nu sunt de acord să mă mut. Să nu crezi dumneata că pleacă MUREŞAN şi dumneata rămâi acolo! Şi i-am zis: doamnă, eu nu vreau decât să se verifice aspectele respective şi să se ia măsuri legale. Poate sunt cel mai bun, poate greşesc, să se verifice. Şi i-am zis: vă rog mult de tot, dacă într-adevăr, aşa cum avem informaţii, este un dosar în lucru şi eu şi echipa mea suntem dispuşi oricând să venim, să nu faceţi spectacol şi d-astea. Noi suntem înarmaţi permanent, nu ştiu ce. Că nu ştiu ce mai putem face acuma, că lăsaţi-mă să mă gândesc. Doamne procuror şef, eu am deplină încredere în doamna GEORGIANA HOSU, pentru că am lucrat cu dumneaei în mai multe dosare pe economic, cum hotărâţi aşa facem"

În aceeaşi discuţie, adjunctul şefului Poliţiei Române spunea că la conducerea Ministerului de Interne au existat nemulţumiri legate de faptul că nu a fost prezentat raportul în care Berbeceanu prezenta problemele. Tot Florentin Robescu îi spunea lui Berbeceanu că ar fi trebuit să propună cercetarea prealabilă a lui Alin Mirel Muntean - ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, deferit justiţiei prin acelaşi rechizitoriu.

"FR: Ministrul de vreo trei ori a zis, i-a zis lui TOBĂ: domnul TOBĂ, nu-i normal domne. Eu de ce nu am fost informat de treaba asta? Eu de ce nu am ştiut? Mie de ce nu mi s-a prezentat raportul şi nu ştiu ce. Şi ăsta a început s-o dea în bărci: păi da, dar ştiţi că avem multe cadre şi nu ne-am gândit că o să ajungă aicea.
TB: Dar el se gândeşte la mine, un ofiţer superior de poliţie... la un şef de brigadă, la unul care mi-am dat sufletul pentru poliţia asta, deci FLORENTINE, acum tu ştii, TOBĂ avea o mie de pârghii, fără să se bage peste procurori, putea să dispună să vină ăştia... domnul SANDU, cum îi zice, inspecţia internă, să verifice aspectele pe care le-am sesizat eu cu privire la poliţişti, nimic altceva.
FR: Bă, dar ştii ce, ştii p-aia... Tu ştii? Nici mie nu mi-a venit atuncea ...(neinteligibil)... îmi pare rău. Tu trebuia, tu trebuia să faci... să propui cercetare prealabilă pentru ăsta pentru MUNTEAN. Nu? Că tu erai şeful lui. ...(neinteligibil)...
TB: Da, FLORENTIN, dar eu când am mers, când am fost atuncea la raport la domnul TOBĂ, când ai fost cu mine şi zicea: bă, sigur vrei să-i dau drumul? După ce m-a ţinut 12 ore ...(neinteligibil)... şi i-am zis: da, categoric. Bă, îi dau drumul! I-am zis: daţi-i drumul! Şi atuncea i-am şi spus: cum vedeţi şi dumneavoastră sunt şi aspecte comise de poliţişti care sunt competenţa Ministerului, care poate să le verifice oricine. Era sesizare către Şeful Poliţiei Române. Şi stai şi te gândeşti: dacă-s fapte făcute de procurori sau prezumtive, nu mă bag că nu le pot verifica, dar alea făcute de poliţişti le pot verifica. Şi era cu totul şi cu totul altceva dacă venea Corpul de control şi zicea: bă, am discutat cu 50 de poliţişti şi uite ce-a rezultat, că toţi din brigadă i-ar fi spus şi nu se ajungea la aşa ceva. Şi atuncea nu puteau nici ăştia de la DIICOT să spună că... mizeria asta. Dar n-or vrut, că aicea a fost...
FR: N-or vrut. Păi nu vor pentru că... ce să zic?
TB: Şi JEAN o băgat tot sub preş şi cum o hotărât BICA exact aşa a făcut.
FR: Păi d-asta... dacă nu au căzut la o... la un moment dat dacă nu au căzut la o înţelegere...
TB: A fost o înţelegere clară. Eu sunt absolut convins că a fost o înţelegere"

Cu acelaşi prilej, Berbeceanu i-a spus adjunctul şefului Poliţiei Române şi că pregătise un raport pe care voia să îl trimită ministrului de Interne şi premierului.

"BERBECEANU TRAIAN: Eu exact raportul care l-am făcut către domnul TOBĂ l-am făcut cu câteva zile înainte de a fi arestat, exact... deci, cu acelaşi conţinut şi către ministru şi către premier. Numai n-am mai apucat să le semnez, că am vrut să le trimit. Am zis nu se poate!
ROBESCU FLORENTIN: Am înţeles că-l are că i l-am dat eu.
BERBECEANU TRAIAN: Da, bine. Eu nu ştiam, da. Deci nu se poate... deja au făcut şase luni şi..."

În 16 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 - 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cântăreața ucraineană Inna Voronova riscă 8 ani de închisoare după ce a filmat și apoi a distribuit videoclipuri cu apărarea antiaeriană a Ucrainei

2 Surprize, surprize / „Omul cu gaura” din ANAF face nuntă la hotelul unui „mare contribuabil”, apropiat de OMV!

3 Liderul nord-coreean Kim Jong-Un are două mari vicii / Raport oficial al de agenților secreți din Coreea de Sud

4 ​„Sindromul Ucraina”, bomba cu ceas pe care armata rusă încearcă să o ascundă sub preș

5 VIDEO „A început faza a doua” / Rebelii anti-Putin au intrat din nou pe teritoriul Federației Ruse