Dosar 'Jocuri de noroc': Cele trei persoane reținute, prezentate instanței cu propunere de arestare

Dosar 'Jocuri de noroc': Cele trei persoane reținute, prezentate instanței cu propunere de arestare

Inspectorul Ionel Teodorescu de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava și oamenii de afaceri Viorel Ștefan Dănuță și Costel Calistru, care au fost reținuți de DNA în dosarul jocurilor de noroc, urmează să fie prezentați, duminică, în fața magistraților Curții de Apel Suceava, cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al DNA, Ioan Teodorescu este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, omisiunea sesizării, favorizarea făptuitorului, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

* Viorel Ștefan Dănuță, administrator al unei societăți comerciale, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

* Omul de afaceri Costel Calistru este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, în formă continuată, cumpărare de influență, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dar și instigare la dare de mită.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Ionuț Stărică, subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani — Serviciul de Investigații Criminale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.

Aceeași măsură a fost luată și față de Costică Țîncu, administrator al unei societăți comerciale, pentru dare de mită, dar și față de Silviu Spiridon, tot pentru dare de mită, în formă continuată.

Totodată, un alt inspector al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, Dragoș Constantin Budeanu Pânzariu, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea.

Potrivit procurorilor DNA, în 2013 — 2015, cei doi funcționari publici din cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc — Serviciul Teritorial Nord-Est au desfășurat activități ilicite pe teritoriul județelor Botoșani, Suceava, Iași și Neamț, cu prilejul exercitării atribuțiilor de serviciu, în scopul sprijinirii și protejării unor societăți comerciale care au ca obiect 'activități de jocuri de noroc și pariuri', deținute de importanți oameni de afaceri din Botoșani, în sensul favorizării acestora în timpul controalelor, astfel încât să nu fie sancționați potrivit legislației în vigoare.

Societățile în cauză, prin administratorii lor, au pus la punct un mecanism de fraudare a bugetului de stat prin folosirea unor echipamente de tip ''slot-machine'' fără licență și autorizație de exploatare, nerespectându-se prevederile OUG nr. 77/2009.

În vederea ascunderii originii ilicite a fondurilor rezultate a fost creată aparența legalității prin folosirea de aparate donate care au seriile de identificare și soft-urile unor aparate licențiate (aproximativ 60% din aparatele care funcționează în mod ilegal fiind donate).

Concret, în perioada respectivă, Ioan Teodorescu, în calitate de funcționar cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național de Jocuri — Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava, a pretins și primit de la inculpați — oameni de afaceri și de la alte persoane — sume de bani cuprinse între 100 lei și 3.000 euro, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în contextul unor controale efectuate de funcționar referitoare la constatarea abaterilor și aplicarea sancțiunilor impuse de legislația în domeniul jocurilor de noroc.

De multe ori, banii au fost pretinși și primiți sub forma unor împrumuturi pe care inculpatul nu le-a mai restituit ulterior.

În același context, la data de 28 iulie 2014, Teodorescu a pretins și primit de la Costel Calistru mai multe sume de bani susținând că are influență asupra unui coleg de-al său și că-l va determina pe acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu ori să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, în scopul acoperirii neregulilor constatate cu ocazia unui controlul la firma omului de afaceri și implicit a evitării aplicării de sancțiuni.

La data de 25 iunie 2014, Ioan Teodorescu, în aceeași calitate, i-a furnizat lui Costel Calistru informații ce nu sunt destinate publicității de care a luat cunoștință prin prisma atribuțiilor de serviciu, în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc — Serviciul Teritorial Nord Est Suceava, în scopul obținerii pentru acesta din urmă de foloase necuvenite, constând în evitarea aplicării unor amenzi contravenționale sau sancțiuni mai severe. Informațiile respective i-au fost transmise omului de afaceri prin intermediul lui Dragoș Constantin Budeanu Pânzari, finul omului de afaceri.

Concret, funcționarul l-a anunțat pe Calistru cu privire la controalele care urmau să aibă loc pe raza județului Botoșani. În urma atenționărilor primite de la funcționarul public, omul de afaceri și-a închis locațiile unde deținea aparate tip 'slot-machine' fără licență sau fără autorizație de exploatare, evitând astfel ca, la efectuarea controlului, să fie depistate nereguli și aplicate sancțiuni potrivit legislației în domeniu.

La aceeași dată, prin intermediul lui Costel Calistru, Ioan Teodorescu a transmis aceleași informații și lui Costică Țîncu. Ulterior, urmare a unui control, Costel Calistru i-a sugerat acestuia din urmă că ar fi bine să-i dea o sumă de bani lui Ioan Teodorescu, în schimbul neaplicării sancțiunilor contravenționale care s-ar fi impus ca urmare a constatării neregulilor depistate, sugestie pe care Costică Țîncu și-a însușit-o, dându-i o sumă de bani funcționarului public.

Totodată, în cursul lunii octombrie 2014, Ioan Teodorescu, în aceeași calitate, l-a consiliat pe inculpatul Calistru Costel, cu privire la ceea ce trebuie să întreprindă pentru a evita aplicarea unei amenzi contravenționale prevăzută de legislația în domeniul jocurilor de noroc.

Această conduită a funcționarului public a avut ca urmare vătămarea intereselor legale ale ONJN și prejudicierea bugetului de stat cu suma de bani prevăzută cu titlu de amendă și a condus la obținerea unor foloase necuvenite pentru Costel Calistru, prin neaplicarea amenzii și a măsurii confiscării aparatelor nedeclarate.

La data de 25 iunie 2014, cu ocazia unui control efectuat la una din locațiile deținute de Ștefan Viorel Dănuță, unde erau exploatate aparate de joc tip slot-machine, Ioan Teodorescu a constatat săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, însă a omis sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală și l-a învățat pe acesta să încheie în fals, cu proprietarul barului unde au fost constatate neregulile, un contract de închiriere antedatat, astfel încât neregulile constatate să nu mai fie de natură penală, ci contravențională.

În perioada iunie — decembrie 2014, Ionuț Stărică, în calitate de subcomisar în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, a pretins și primit de la Ștefan Viorel Dănuță foloase materiale ce nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, respective reducerea comisionului pentru personalul unui restaurant administrat de omul de afaceri, de la 900 lei la 450 lei, cu prilejul organizării unui eveniment privat în ziua de 14 iunie 2014, precum și sume de bani plătite disimulate ofițerului de poliție prin intermediul unei rude, avocat, cu titlu de onorariu, în baza unui contract formal de colaborare încheiat în anul 2014.

În același dosar, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Procurorii DNA au efectuat, sâmbătă, 71 de percheziții în patru județe din Moldova, printre care și la sediile IPJ Botoșani și la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc — Serviciul teritorial Nord-Est Suceava.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…