Dosarele ANRP au fost conexate; Alina Bica va profesa în domeniul juridic

Dosarele ANRP au fost conexate; Alina Bica va profesa în domeniul juridic

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis vineri să conexeze cele două dosare ANRP, cunoscute ca "Bica 1" și "Bica 2", în care este judecată fosta șefă a DIICOT Alina Bica pentru fapte de corupție în legătură cu retrocedarea unor terenuri.

În schimb, instanța a dispus formarea unui nou dosar, prin disjungere, în care să fie judecați Alina Bica și Adriean Videanu, pentru infracțiuni care nu au legătură cu retrocedarea terenurilor de la ANRP.

La ieșire din sala de judecată, Alina Bica a declarat că nu se opune disjungerii dosarului, susținând că decizia luată de instanță reprezintă o procedură administrativă.

Ea a arătat că a făcut o cerere la Poliție pentru a nu-i fi divulgat programul controlului judiciar impus de către instanță, pe motiv că nu mai vrea să fie mediatizată în presă.

"Nu mă feresc de presă. Consider că m-ați mediatizat suficient. Am nevoie să merg pe stradă fără să se uite lumea după mine, cred. Înainte nu mi s-a întâmplat să merg pe stradă și să întoarcă lumea capul după mine și să aud șușoteli. E o situație pe care nu o doresc nimănui", a spus Bica.

Alina Bica a mai spus că nu s-a întâlnit cu Elena Udrea, aflată și ea acum în libertate, și intenționează să profeseze din nou în domeniul juridic, începând de săptămâna viitoare, dar nu la Parchet sau într-o instituție a statului, deoarece nu ar mai putea să fie obiectivă niciodată și ar "găsi scuze oricui".

Dosarul "Bica 1" a fost trimis în instanță în luna decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

Au fost deferiți justiției pentru aceeași faptă și alte persoane care erau în componența comisiei: Crinuța Dumitrean, președinte ANRP, Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, toți în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, șef birou în MJ, toți sub control judiciar, și Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupție în altă cauză.

De asemenea, au mai fost deferiți justiției evaluatorul Emil Nuțiu, în stare de arest preventiv, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

"În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane", susțin procurorii.

Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie — 6 februarie.

În acest dosar, Dorin Cocoș este acuzat de trafic de influență (două fapte) și dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoș, de complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită (2 fapte), abuz în serviciu (2 fapte) și favorizarea făptuitorului (2 fapte), iar Ionuț Florentin Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /