Două gemene siameze din Texas sunt pregătite pentru o complicată operație de separare

Două gemene siameze din Texas sunt pregătite pentru o complicată operație de separare

Două gemene siameze în vârstă de 6 luni, din Texas, care împart același ficat, diafragmă, pelvis, intestine și o parte din vasele de sânge care ajung la inimă, sunt pregătite pentru o complicată operație de separare ce va avea loc în luna decembrie, conform unui material publicat de Reuters.

Foto: (c) Allen Kramer/Texas Children/REUTERS

Cele două fetițe intră în această lună într-o fază de extindere a pielii ce va fi folosită pentru a acoperi, prin grefe, părțile rămase descoperite după operația de separare.

"Când mă gândesc la luna decembrie simt că mi se face rău. Aș vrea să știu cât de greu le va fi. Sunt două fetițe dezvoltate normal din punct de vedere comportamental. Întind mânuțele după jucării și după noi când suntem în apropiere și vorbim cu ele", afirmă mama gemenelor, Elysse Mata.

Gemenele, pe nume Knatalye și Adeline Faith Mata, au fost născute prin cezariană după aproape 8 luni și vor fi separate la Spitalul pentru Copii din Houston de către o echipă de chirurgi în cadrul unei proceduri lungi și dificile.

"Intestinele lor sunt comune, dar se pare că sunt suficient de lungi pentru ambele fetițe", explică dr. Darrell Cass, chirurg pediatru și director al Centrului fetal al Spitalului pentru Copii din Houston.

Intervenția chirurgicală va fi susținută de două echipe de chirurgi specializați în pediatrie, urologie, ortopedie, cardiologie, ginecologie și chirurgie plastică și reparatorie. Echipele vor opera în două ture.

Chirurgii de la acest spital au reușit în 1992 să separe alte două gemene siameze, Tiesha și Iesha Turner, care aveau 1 an și împărțeau sternul, ficatul, intestinele și alte organe.

Gemenii siamezi lipiți se nasc cu o frecvență de un caz la 200.000 de nașteri, iar majoritatea lor nu supraviețuiesc. Între 40% și 60% dintre gemenii siamezi mor la naștere, iar aproximativ 35% trăiesc doar o zi după naștere, conform datelor oferite de Centrul medical al Universității din Maryland.

Rata mortalității pentru gemenii care supraviețuiesc nașterii și sunt supuși unor proceduri de separare chirurgicală depinde de modul în care sunt lipiți și de organele comune.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Ana Bîgu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...