Dumbravă (CSM) spune că aștepta un semnal de transparență de la Iohannis în chestiunea ofițerilor acoperiți din justiție

Dumbravă (CSM) spune că aștepta un semnal de transparență de la Iohannis în chestiunea ofițerilor acoperiți din justiție

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, a susținut miercuri că se aștepta la un semnal de transparență din partea Președinției și a președintelui Klaus Iohannis, ca șef al CSAT, în legătură cu chestiunea posibililor ofițeri acoperiți în magistratură sau a unei colaborări cu serviciile secrete.

"Așteptam un semnal de transparență și din partea Președinției, a președintelui Klaus Iohannis, pentru că el este și președintele CSAT, un semn de transparență prin care să spună: "nu este niciun judecător sau procuror ofițer acoperit sau colaborator al serviciilor secrete". Să o spună public, dar și în raport cu personalul auxiliar. Eu cred că este cazul ca acest lucru să fie spus. Dacă CSAT ar reuși să prelucreze toate declarațiile pe propria răspundere ale magistraților și personalului auxiliar, este cazul ca președintele României, CSAT-ul să iasă public și să spună aceste lucruri, sigur, fără să nominalizeze acele persoane care ar fi ofițeri sub acoperire sau colaboratori", a afirmat el în ședința CSM.

El a precizat că asociațiile profesionale au adresat, în 8 decembrie 2015, o solicitare publică Președinției, CSAT și că se așteaptă la un răspuns în termen de 30 de zile.

Dumbravă a punctat că este a două oară în actualul mandat al membrilor CSM când la o astfel de ședință nu este prezent președintele României, dar a apreciat că a venit consilierul său Simina Tănăsescu.

Judecătorul a semnalat că a crescut îngrijorător numărul de atacuri la adresa independenței justiției.

"Dacă faceți comparație pe anul 2014 (...), au fost 12 atacuri la adresa independenței justiției (...) În anul 2015, nu a fost un an deloc ușor, (...) au fost 28 de atacuri constatate ca atare de Plenul CSM, 12 privind judecătorii și instanțele, 16 privind procurorii și parchetele. Sigur, eu mi-aș dori ca președintele României să se raporteze instituțional și în raport cu atribuțiile constituționale pe care le are (...) la acest semnal îngrijorător. De altfel, și CE prin raportul MCV din 28 ianuarie 2015 îl invocă", a menționat Dumbravă.

O altă vulnerabilitate invocată de el este legată de deciziile Curții Constituționale care au generat instanțelor și parchetelor și care au adus sincope în activitatea acestora.

Simina Tănăsescu, consilier prezidențial, a precizat în ședința CSM că singura chestiune la care ar putea să răspundă este cea referitoare la solicitarea adresată direct Președinției.

"Îmi e teamă că vă voi dezamăgi. Nu știu încă exact despre ce este vorba", a susținut ea, adăugând că va reveni cu un răspuns după ce va avea detalii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia