Efectul Ponta/4 noi măgării care ar trebui să-i trezească pe români

Efectul Ponta/4 noi măgării care ar trebui să-i trezească pe români

1. Modificarea legii educaţiei. Guvernul Ponta a adoptat în şedinţa de joi, 26 iunie, o Ordonanţă de urgenţă care aduce 97 de modificări la Legea Educaţiei Naţionale. OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregătirea elevilor fără bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţa redusă.

Miza: Viitorul educatiei pe termen lung. Mai multi rectori ai unor universitati importante din tara consultati de HotNews.ro au criticat modificarile la legea educatiei. In opinia lor, ordonanta guvernului Ponta readuce impostura in doctorate, s-a coborat iarasi stacheta in pregatirea profesorilor plus alti pasi inapoi.

2. Modificarea legii achizitiilor publice. Potrivit OUG publicata in Monitorul Oficial, Partea I, 486 de luni 30 iunie, se introduce un nou tip de garantie in cazul contractelor de achizitii publice, denumita "de buna conduita". Firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice vor fi obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, dar nu mai mult de 100.000 de euro in cazul contractelor cele mai mari, care va fi retinuta integral in cazul in care contestatia formulata este respinsa.

Miza: Directionarea marilor contracte de achizitii. Desi guvernul sustine ca scopul acestei modificari este descurajarea "contestatarilor de profesie" si a "piratilor" sistemului de licitatii, marile companii critica modificarile pe motiv ca ar fi neconstitutionale, ar ingradi accesul liber la justitie si ar incuraja "incredintarile directe". Două sunt sectoarele vizate: constructiile de autostrazi si contractele IT, unde valoarea unui contract poate ajunge la zeci de milioane de euro. In plus, s-ar reduce astfel rolul Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de arbitru pe piata achizitiilor, deoarece putini vor mai risca sa ajunga aici.

3. Numarul mare de parlamentari aparati de Parlament. Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea DNA de arestare preventiva a deputatului UNPR, Titi Holban, acuzat de procurorii DNA ca ar fi luat 10.000 de euro pentru trafic de influenta. Cu acest vot, numarul parlamentarilor aparati de parlament se ridica la zece, in parlament fiind si condamnati penal prin sentinte definitive. Este cazul senatorului PNL, Tudor Chiuariu, condamnat la inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie in dosarul Posta.

Miza: Asanarea sistemului politic si egalitatea in fata legii. Romania continua sa aiba o mare problema cu imunitatea parlamentarilor care, in situatia arestarii, retinerii sau perchezitiei sunt aparati de imunitate. Mai multi oficiali americani au criticat existenta acestui scut de neinteles intr-o democratie in care toti ar trebui sa beneficieze de tratament egal in fata legii.

4. Modificarea treptata a legislatiei pentru a slabi institutii cheie. Camera Deputatilor a adoptat, pe 24 iunie, o lege care castreaza Agentia Nationala de Integritate. Astfel, au fost scosi din starea de incompatibilitate primarii si presedintii consiliilor judetene care sunt si membri ai adunarilor generale ale companiilor de utilitati de la nivel local. Este a doua modificare importanta a legii administratiei publice intr-un an. In martie, a fost exitinsa categoria functionarilor carora primarii sau sefii Consiliilor Judetene le pot delega semnatura. Altor institutii le-a fost cumparata indulgenta prin cadouri legislative. Astfel, in cazul Avocatului Poporului, printr-o modificare a legii de functionare operata netransparent, printr-un OUG fara avizul CSM, astfel incat "activitatea desfăşurată de personalul de execuţie de specialitate cu studii juridice în cadrul instituţiei Avocatul Poporului constituie vechime în specialitatea studiilor absolvite şi în magistratură". Or, dupa cum explica judecatorul Cristi Danilet pe blogul sau, institutia Avocatului Poporului nu are nici o competenta care sa vizeze justitia. Pe de alta parte, in Parlament au fost depuse recent alte doua proiecte de legi: unul se refera la gratieri, altul la modificarea Codului de Procedura, astfel incat condamnarile definitive in penal sa devina executorii abia dupa redactarea hotararii.

Miza: Functionalitatea sistemului democratic. ANI, DNA, CNCD, CNA, Avocatul Poporului sunt institutii de control importante intr-o democratie, care asigura echilibrul democratic. Daca aceste institutii nu functioneaza sau legislatia este modificata in asa fel incat sa le fie limitate atributiile, controlul democratic asupra puterilor in stat nu mai este asigurat iar sistemul democratic se dezechilibreaza. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…