Femeie moartă după ce ambulanţa a ajuns la altă adresă din cauza coincidenţei numelor a două străzi. STS a sesizat Parchetul Militar

Femeie moartă după ce ambulanţa a ajuns la altă adresă din cauza coincidenţei numelor a două străzi. STS a sesizat Parchetul Militar

O femeie din judeţul Iaşi a murit după ce ambulanţa a ajuns la locuinţa sa cu 40 de minute întârziere din cauză că numele străzii localităţii unde trebuia să ajungă era identic cu altul din municipiul Iaşi, astfel că autosanitara a mers la o adresă greşită, şeful SAJ spunând că greşeala ar fi a STS. STS a sesizat Parchetul Militar în acest caz.

UPDATE 16:54 - STS a sesizat Parchetul Militar în cazul femeii decedate după ce ambulanţa a ajuns la altă adresă

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a sesizat Parchetul militar pentru stabilirea unui eventual raport de cauzalitate între decesul femeii din judeţul Iaşi şi modul în care au acţionat operatorii Centrului pentru Apel Unic de Urgenţă 112 Iaşi şi cei de la Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

"Întrucât persoana pentru care se solicitase intervenţia a fost găsită decedată de către echipajul trimis corect, din punct de vedere al adresei, Parchetul Militar a fost sesizat pentru efectuarea de cercetări în vederea stabilirii unui eventual raport de cauzalitate între decesul persoanei şi modul în care au acţionat operatorii Centrului pentru Apel Unic de Urgenţă 112 Iaşi şi cei ai dispeceratului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi", anunţă STS, într-un comunicat de joi.

Instituţia mai arată că "aceste erori nu constituie caracteristica modului de acţiune pentru soluţionarea apelurilor 112" şi că, în perioada următoare, "întreg personalul va fi reinstruit cu privire la respectarea intocmai a procedurilor de lucru".

În acelaşi comunicat, STS prezintă în detaliu filmul evenimentului şi prezintă în detaliu orele la care s-au primit sesizările telefonice în acest caz.

Astfel în 21 aprilie, la ora 2.54, la Centrul 112 Iaşi a fost recepţionat un apel, de la un terminal cu serviciu preplătit, apel identificat ca urgenţă medicală pe strada Eternitate la nr. 75, pe care operatorul l-a transferat către Serviciul de Ambulanţă Iaşi.

La primirea datelor referitoare la adresa evenimentului, operatorul 112 nu a solicitat şi informaţia cu privire la localitate, considerând că adresa este în Iaşi, strada Eternitate fiind una foarte bine cunoscută în municipiu, însă, de fapt, evenimentul era pe o stradă cu acelaşi nume din localitatea Hârlău.

La 3.06, un nou apel, de la alt număr de telefon, al unui terminal cu serviciu preplătit, a fost recepţionat de către acelaşi operator 112, care, cunoscând cazul, l-a transferat către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă, fără a solicita alte informaţii.

La 3.11 şi 3.16 au fost recepţionate noi apeluri referitoare la acelaşi caz, dar de către un alt operator 112. Fiind iniţiate de la acelaşi număr de telefon, apelurile au fost asociate cazului anterior şi acest operator 112 le-a transferat tot către dispeceratul Ambulanţei, fără a solicita alte detalii, mai precizează STS.

Ambulanţa a confirmat solicitantului faptul că a fost alocată o maşină de intervenţie. La ora 3.26, un alt apel pentru acelaşi caz, dar de la un terminal înregistrat la o adresă din localitatea Hârlău, a fost recepţionat în Centrul 112. De această dată, urmare discuţiei cu apelantul şi a aplicării procedurilor de localizare, operatorul 112 a constatat că evenimentul are loc în Hârlău. Apelantul a fost transferat către Serviciul de Ambulanţă Iaşi, cu datele de localizare corespunzătoare evenimentului, la caz fiind alocat un nou echipaj.

La 3.36 a fost recepţionat un apel, de la un membru al echipajului medical, care a informat dispeceratul Ambulanţei Iaşi despre decesul persoanei pentru care se solicitase intervenţia.

"Conform Metodologiei privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), atât operatorii din Centrele 112 cât şi cei din dispeceratele de Ambulanţă aveau obligaţia să verifice informaţia de localizare prin folosirea facilităţilor platformei IT a sistemului. Procedurile specifice nu au fost aplicate, nefiind executate întocmai prevederile art. 2 alineatele 1 şi 5 din metodologia amintită (document disponibil public pe www.112.ro)", se mai arată în comunicatul STS.

Incidentul a avut loc în noaptea de 20 aprilie, când un bărbat din Hârlău a sunat la 112 şi a solicitat intervenţia unei ambulanţe pentru soţia sa care îşi pierduse cunoştinţa.

Bărbatul a indicat doar numele străzii unde locuieşte, respectiv strada Eternitatea de lângă Cimitirul Eternitatea, fără să menţioneze numele localităţii.

"Solicitarea a fost făcută de către soţ care menţiona că nu prea mai are baterie la telefon. Când s-a sunat înapoi nu am reuşit să vorbim cu el fiindcă i s-a închis telefonul. El a dat la 112 adresa respectivă, s-a înregistrat în loc de Hârlău, Iaşi. Mai este o strada Eternitatea lângă un cimitir Eternitatea şi la Galaţi, bine că nu ne-au trimis acolo. Oricum, am trimis maşina, nu a fost găsit cel care solicita şi am fost sunaţi de către un agent din Hârlău care a cerut din nou o ambulanţă la aceeaşi adresă. Ambulanţa a ajuns după 30 de minute, femeia a fost găsită decedată, însă după necropsie s-a descoperit că avusese un anevrism cerebral, deci chiar dacă am fi ajuns la timp nu se mai putea face nimic", a declarat joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Florin Agapi, directorul Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi.

Întrebat de ce nu a primit o localizare din partea STS, directorul SAJ Iaşi a precizat că echipajul de ambulanţă s-a deplasat unde a fost trimis.

"Este obligaţia lor, prin protocol, să localizeze exact apelul şi face parte şi din metodologia de înregistrare a apelului şi de transmitere a datelor de identificare. Nu ştim de ce nu s-a întâmplat asta, întrebaţi la STS sau la 112, noi ne-am dus unde am fost trimişi", a precizat directorul.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie au precizat că la faţa locului a fost trimis un echipaj pentru a determina cauzele care au provocat moartea femeii.

Aceştia au mai spus că s-a decis şi amendarea şoferului de ambulanţă care l-ar fi agresat fizic pe bărbatul care a sunat.

"S-a deschis un dosar penal pentru agresiune fizică în cazul ambulanţierului, pentru lovire, a fost un schimb de replici între cei doi şi bărbatul ar fi fost agresat fizic. S-a decis şi aplicarea unei amenzi de 200 de lei. Continuăm cercetările să vedem care au fost circumstanţele în care a murit femeia", a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvînt al IPJ Iaşi.

Directorul SAJ nu a precizat dacă se vor lua măsuri împotriva şoferului de ambulanţă.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”