Fost șef adjunct al IPJ Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită

Fost șef adjunct al IPJ Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită

Chestorul Liviu Tăut, fost inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare, a fost trimis în judecată de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, pentru săvârșirea infracțiuni de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

În același dosar au fost trimiși în judecată Ioan Șaitoș, ofițer de poliție în cadrul IPJ Satu Mare — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, la data faptelor, acuzat de luare de mită și favorizarea făptuitorului, și Tarr Atilla Csongor, administrator al unei societăți comerciale, acuzat de dare de mită în formă continuată (5 acte materiale) și spălare de bani (2 infracțiuni).

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013 — 2014, Liviu Tăut, în calitate de inspector șef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins și primit mai multe bunuri și beneficii materiale de la Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăți comerciale, pentru a-l ajuta să obțină o soluție favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăți administrate de acesta și de soția lui), dosar instrumentat de ofițerul de poliție Ioan Șaitoș.

Ajutorul dat de Liviu Tăut a constat în furnizarea de date relevante din dosar și asigurarea faptului că Ioan Saitos va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.

În schimb, Liviu Tăut a beneficiat din partea lui Tarr Atilla Csongor de o serie de foloase materiale necuvenite.

Astfel, în perioada iunie — septembrie 2013, Liviu Tăut a beneficiat de lucrări de reparații la un imobil deținut de socrul său, în valoare de 17.405 lei.

Lucrările au fost executate de o societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factură a fost achitată de Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale.

La rândul său, la data de 11 septembrie 2013, Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul lui Tăut ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

De asemenea, la data de 20 februarie 2014, Tăut a primit de la Tarr Atilla Csongor plata contravalorii unui autoturism second-hand, precum și cheltuielile ocazionate cu aducerea și înmatricularea autoturismului în țară, în valoare de aproximativ 1.000 de euro.

În schimbul acestui serviciu, Liviu Tăut i-a oferit informații din dosarul penal de evaziune fiscală și i-a promis că va discuta cu subordonatul său, Ioan Șaitoș, pentru ca acesta să propună o soluție favorabilă.

La data de 12 mai 2014, Tarr Atilla Csongor i-a plătit lui Liviu Tăut contravaloarea unei consultații efectuate la o clinică din Ungaria, precum și cheltuielile de transport.

În perioada septembrie 2013 — martie 2014, Liviu Tăut a pretins și primit de la Tarr Atilla Csongor plata contravalorii unor componente auto și reparațiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deținută de soția lui Tarr Atilla Csongor, fără a achita contravaloarea acestora.

Totodată, în luna iulie 2014, ofițerul de poliție Ioan Șaitoș a pretins și primit de la Tarr Atilla Csongor materiale de construcții în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune.

Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a lui Ioan Saitos.

Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către Ioan Șaitoș, care a propus clasarea, motivând că fapta nu există.

Ulterior, la datele de 9 octombrie 2014 și 28 februarie 2015, Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură și o chitanță pentru materialele respective, prin care se atestă faptul că firma ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparținând lui Tăut, până la concurența sumei de 17.405 lei și asupra unui bun mobil aparținând lui Ioan Șaitoș, până la concurența sumei de 5.883 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informatii — Direcția Județeană de Informații Satu Mare și Direcției Generale Anticorupție — Serviciul Județean Anticorupție Bihor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD

5 Așa o fi?