Fostul prefect de Galați Emanoil Bocăneanu, reținut de procurorii DNA

Fostul prefect de Galați Emanoil Bocăneanu, reținut de procurorii DNA

Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al județului Galați, a fost reținut luni, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, el fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În aceeași cauză, DNA efectuează acte de urmărire penală față de Auraș Brașoveanu, președinte al Fotbal Club Municipal Dunărea Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și tentativă la înșelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate.

Potrivit unui comunicat al DNA, în luna martie 2012, Auraș Brașoveanu, în calitate de președinte al FCM Dunărea Galați, a depus la dosarul privind susținerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galați o copie color a unei adrese emise de Administrația Finanțelor Publice a județului Galați, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menționate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat.

Anchetatorii susțin că Auraș Brașoveanu urmărea să obțină finanțare în mod ilegal, întrucât exista o interdicție la acordarea finanțărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

DNA susține că aceste fapte au făcut inițial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul IPJ Galați — Serviciul de Investigare a Fraudelor.

În acest context, deși cunoștea această împrejurare, Emanoil Bocăneanu, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/ 05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanțare a FCM Dunărea Galați.

La data de 20 iunie 2012, dosarul respectiv a fost cerut de Emanoil Bocăneanu, prin intermediul unui funcționar al instituției pe care o conducea, de la IPJ Galați și, la aceeași dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galați, prin care această instituție era înștiințată de acordarea avizului de legalitate.

Astfel, Emanoil Bocăneanu a determinat vărsarea în conturile FCM Dunărea Galați a sumei totale de 970.000 lei în perioada august — noiembrie 2012.

Pentru a șterge urmele faptelor, Emanoil Bocăneanu a sustras din evidențele Instituției Prefectului Județului Galați adresa emisă de instituție către IPJ Galați — Serviciul de Investigare a Fraudelor și adresa de răspuns emisă de IPJ Galați către Instituția Prefectului Județului Galați, precum și procesul-verbal având ca obiect predarea-primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galați la Primăria Galați.

Emanoil Bocăneanu va fi prezentat marți la Tribunalul Galați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În februarie 2014, acesta a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un alt dosar, pentru fapte de corupție săvârșite în calitate de prefect al județului Galați.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”