Fostul președinte al ASF Dan Radu Rușanu, audiat în dosarul ASF-Carpatica

Fostul președinte al ASF Dan Radu Rușanu, audiat în dosarul ASF-Carpatica

Fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Dan Radu Rușanu, audiat joi în dosarul ASF-Carpatica, a declarat că nu i-a cunoscut personal pe ceilalți membri ai grupului infracțional la care fac referire procurorii iar pe Marian Mîrzac l-a cunoscut numai în context profesional.

Rușanu a mai spus că nu a existat o intervenție a sa pentru ca Mîrzac să ocupe funcția de vicepreședinte al ASF și a explicat procedurile potrivit cărora se efectuau controale la societățile de asigurare.

"În Consiliul de Conducere al ASF nu se supunea la vot efectuarea vreunui control, ci doar se purtau discuții în cadru general despre necesitatea efectuării unor astfel de controale. Controalele inopinate se făceau prin ordinul vicepreședinților ASF, de regulă ca urmare a unor sesizări a celor care supravegheau raportările", a mai arătat Rușanu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a revocat pe 2 decembrie măsura arestului preventiv în cazul omului de afaceri Ilie Carabulea, urmând ca acesta să fie judecat în arest la domiciliu, în dosarul ASF-Carpatica.

Instanța supremă a admis o contestație a lui Ilie Carabulea și a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu, decizia fiind definitivă.

Ilie Carabulea a fost trimis în judecată pe 25 aprilie de DNA, alături de fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară Dan Radu Rușanu, Laura Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, Marian Mîrzac, fost director general al Carpatica Asig SA, Radu Mustățea, membru în Consiliul de Administrație al SC Carpatica Asig iar ulterior și președinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Acuzațiile reținute în sarcina inculpaților din dosar sunt constituire de grup infracțional organizat, cumpărare și trafic de influență, dare și luare de mită, permiterea și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor publice și complicitate la aceste fapte.

În rechizitoriu, procurorii au reținut că, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de polițe de asigurări, în ponderea cărora cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situație financiară precară și necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustățea și Mîrzac, au constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii unor infracțiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig. Ilie Carabulea (persoana care deține indirect și controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susținut și cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASG.

"Din poziția de membru neexecutiv în conducerea ASF, începând cu 24 aprilie 2013, Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecția Carpatica Asig și pentru a evita suspendarea autorizației de funcționare de pe piața asigurărilor din România, până la remedierea deficiențelor. Ca intermediar în relația dintre Carabulea și Mîrzac a fost desemnat Mustățea Radu, având rolul de a comunica rezultatele demersurilor infracționale ale lui Mîrzac, precum și informații confidențiale obținute de la acesta din urmă. Gruparea respectivă a fost sprijinită de Rușanu, președintele ASF, precum și de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpații Călin, Chițoiu și Moldoveanu, și Dan Odobescu", arată DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...