Fostul vicepreşedinte al Asociaţiei „Tineri pentru Viitor”, reţinut pentru fapte de corupţie

Fostul vicepreşedinte al Asociaţiei „Tineri pentru Viitor”, reţinut pentru fapte de corupţie

Georgia Ioana Deaconu, fost vicepreşedinte al Asociaţiei „Tineri pentru Viitor”, a fost reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), luni, fiind acuzată de mai multe fapte de corupţie, printre care şi înşelăciune cu fonduri europene. În acest caz a fost reţinut şi Dan Gruia, angajat al unei bănci.

 Deaconu a fost reţinută luni, fiind acuzată de trei infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. De asemenea, a mai fost reţinut, marţi, şi Dan Gruia, angajat al unei instituţii bancare, la data faptelor, fiind suspectat de complicitate la înşelăciune, luare de mită, instigare la uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2009-2010, în cadrul derulării proiectului „Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”, al cărui beneficiar era Asociaţia „Tineri Pentru Viitor”, Georgia Deaconu ar fi prezentat Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), atât la momentul încheierii contractului, cu ocazia depunerii rapoartelor intermediare în vederea obţinerii celor patru tranşe intermediare, cât şi la depunerea raportului final, pentru obţinerea ultimei tranşe de plată, documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete,obţinând pe nedrept fonduri europene în valoare de 95.000 de euro. De asemenea, Deaconu ar fi schimbat, fără drept, destinaţia unei părţi din sumele de bani primite cu titlu de avans, (patru tranşe a câte 15.712 euro fiecare), pentru cheltuieli de transport şi subzistenţă ale participanţilor la proiect, efectuând cumpărături de la diferiţi comercianţi din Capitală. „Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanţarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activităţi de organizare şi monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică culturală şi lingvistică a participanţilor, cheltuieli de subzistenţă şi cheltuieli legate de transport, având drept scop deplasarea în Spania şi Italia a unui număr de 32 de persoane (4 serii de câte 4 persoane pentru fiecare dintre cele două ţări anterior menţionate) în vederea participării la un training în domeniul managementului de proiect”, se arată în documentele anchetatorilor. Deaconu ar fi accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproape 5 milioane de euro De asemenea, în perioada 2010-2011, în contextul derulării a patru programe operaţionale sectoriale finanţate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Georgia Deaconu, prin intermediul unor societăţi comerciale de tip „fantomă”, ar fi accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 21 de milioane de lei (circa 5.000.000 de euro). Procurorii precizează că, în aceste cazuri, certificatele fiscale depuse la dosarele de finanţare ale celor patru proiecte erau false, în ele consemnându-se lipsa datoriilor la bugetul de stat, condiţie esenţială pentru întrunirea cerinţelor de eligibilitate pentru finanţare. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…